Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a afirmat că România a încălcat drepturile cetățenilor ruși, menționând că situația este destul de tensionată deoarece „avem de-a face cu o ţară care este activistă în cadrul NATO şi a UE”.

Răspunsul MAE a venit imediat, fiind subliniat faptul că reprezentantul Moscovei nu a oferit niciun exemplu concret sau probe ale pretinselor încălcări de drepturi, acţiunea fiind mai degrabă de a induce „în eroare opinia publică”.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a venit cu acuzaţii despre pretinse încălcări are drepturilor ruşilor şi a cerut explicaţii autorităţilor române, declaraţiile fiind făcute presei de stat ruse. „O serie de bănci situate în România refuză să ofere servicii cetăţenilor ruşi, argumentând că aceştia au paşaport rusesc. Situaţia aici este destul de tensionată, deoarece (…) avem de-a face cu o ţară care este activistă în cadrul NATO şi a UE.

Au fost deja cazuri repetate în care cetăţenilor ruşi care se află aici în rezidenţă permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare de către Raiffeisen, Banca Transilvania, BRD”, a afirmat diplomatul pentru TASS, fără a fi clar dacă a cerut şi un punct de vedere al acestor bănci.

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe a fost promptă şi a subliniat faptul că partea rusă nu a oferit niciun exemplu concret de încălcare de drepturi.

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acţiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale şi de proprietate” ale unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse rezidenţi în România. Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea şi prevenirea acestor acţiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest.

Întrucât Nota verbală respectivă nu conţinea niciun fel de informaţie concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federaţiei Ruse, în dimineaţa zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înţelegerea situaţiei şi la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE”, arată Ministerul Afacerilor Externe într-o comunicare publică. 

Reprezentanţii MAE dau şi un alt exemplu. „Distinct de cazul de faţă, MAE informează că a primit anterior, prin Notă verbală a Ambasadei Federaţiei Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistraţi în Federaţia Rusă, în tranzit din Ucraina spre terţe destinaţii. În acest caz, conform practicii obişnuite, MAE a informat prompt autorităţile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare şi acordarea întregului sprijin.În concluzie, MAE nu deţine date concrete despre situaţia semnalată de Ambasada Federaţiei Ruse. MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali şi fără oferirea de exemple concrete şi probe care să susţină afirmaţiile în cauză, precum şi menţionarea lui în mass-media de către reprezentanţii misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică.  MAE reaminteşte că Nota verbală reprezintă modalitatea obişnuită şi cea mai larg utilizată de purtare a corespondenţei diplomatice scrise, mai ales între misiunile diplomatice acreditate şi ministerul afacerilor externe al statului acreditar”, mai arată sursa citată.

Sursa: adevarul.ro

Citește și: Ziarist clujean obligat să plătească zeci de mii de lei lui Bivolaru, guru-ul MISA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.