Consilierul local USR din comuna Jucu, Nicolae Borca, este unul dintre politicienii clujeni prinși în vâltoarea afacerilor imobiliare pentru care interesele personale se ridică mai presus de interesele cetățenilor. Potrivit surselor noastre, consilierul ar încerca să le bage bețe în roate altor dezvoltatori imobiliari, blocând PUZ-urile mai multor terenuri din comună.
Din dorința de a ridica cât mai multe construcții, consilierul Nicolae Borca a lăsat la o parte principiile după care partidul din care face parte se ghidează și a realizat lucrări de subtraversare a drumului pe o suprafață de 100 de metri pentru a-și extinde branșamentele la utilități pe domeniul public, fără să ceară acordul colegilor săi din Consiliului Local. Isprava l-a costat scump pe Nicolae Borca, deoarece Poliția Locală i-a făcut o vizită, a sesizat lucrările ilegale și i-a aplicat consilierului o amendă usturătoare, în cuantum de 50.000 de lei, despre care acesta ne-a transmis că ar fi cea amendă mai mare aplicată în istoria comunei.
Șmecherii cu autorizațiile de construcție
Sursele noastre ne-au informat că Nicolae Borca a cumpărat un teren, în luna mai a anului 2021, de la o persoană fizică din comuna Jucu, iar persoana respectivă, în luna august a anului trecut, după ce a vândut trenul, i-a cesionat certificatul de urbanism. Tot atunci, cel de la care consilierul local a cumpărat terenul a cerut o autorizație de construcție pentru același imobil. Primăria Jucu ar fi emis autorizația, iar surpriza cea mare este că în cele din urmă au răsărit două autorizații de construcție, cu același număr, emise la aceeași dată, însă beneficiarii sunt diferiți: pe una dintre autorizații figurează numele fostului proprietar al terenului, iar pe cealaltă figurează firma administrată de Nicolae Borca, Impuls Conect. Societatea comercială se ocupă cu lucrări de instalații electrice, a fost înființată în anul 2014 de către consilierul local și actuala sa soție, Cristina Gabor, iar pe anul fiscal 2020, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 375.221 de lei, o pierdere de 215.721 de lei și datorii de peste 2 milioane de lei.
Cum afacerea nu-i merge prea bine, consilierul local a început să-și vândă din proprietăți printre care se numără o garsoniera 21 de metri pătrați pe str. Fabricii, la parter, pentru care cere 42.000 de euro, o casă pe un singur nivel, în comuna Jucu, cu o suprafață de 114 metri pătrați utili și un teren de 705 metri pătrați, pentru care cere 138.000 de euro, o altă casă aflată în construcție, cel mai probabil cea pentru care a fost ars la buzunar de polițiștii locali, pentru care cere 124.900 de euro, dar și casa pe care și-a ridicat-o pe terenul concesionat de la primărie în urmă cu 12 ani, pentru suma de 249.900 de euro. Concesiunile au devenit o tradiție în familia consilierului, deoarece atât soția, cât și cumnata acestuia au primit câte un teren de la primărie.
A cerut sfaturi la telefon și s-a ales cu o amendă usturătoare
Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat telefonic pe consilierul local USR din Jucu, Nicolae Borca pentru a ne oferi mai multe lămuriri cu privire la afacerile imobiliare în care este implicat. Acesta a ținut să precizeze faptul că a cumpărat în anul 2012 terenul concesionat de primărie în anul 2010 și că la momentul în care soția și cumnata acestuia primit terenurile de la primărie acesta nu ocupa funcția de consilier local și nici nu era căsătorit.
Acesta ne-a relatat cu indignare că a intrat în istorie cu amenda pe care a primit-o de la polițiștii locali, după ce aceștia din urmă au sesizat că Borca a desfășurat lucrări de extindere a rețelei de utilități fără să ceară aprobarea Consiliului Local din comuna Jucu. Consilierul USR spune că înainte de începerea lucrărilor de subtraversare i-a cerut, printr-un apel telefonic, un sfat șefului Comisiei de Urbanism din comună, ia prezentat documentele pe care le deține și a primit aprobarea. De asemenea, consilierul local susține că autorizațiile nu au fost dublate, ci este vorba de mai multe imobile individuale.
„Am avut un control în urma căreia mi s-a dat cea mai mare amendă primită vreodată în comuna Jucu, mai exact echivalentul a 10.000 de euro. Totodată, am prezentat și o altă autorizație care este pentru aceeași subtraversare, făcută cap-coadă pe firma pe care o reprezint. În total sunt patru imobile individuale autorizate și trei autorizații de construcție emise de Primăria Jucu. Două case au fost deja recepționate de către primărie, cu proces verbal. Am deschis un proces de contestare a amenzii și se va ajunge și la un proces de abuz în serviciu și alte lucruri. Am un proiect tehnic de la utilități în care este prevăzut acest lucru, proiectul este avizat. În autorizația de construcție scrie că este autorizație pentru construire, branșamente și împrejmuire, iar înainte să mă apuc de lucrări am avut o discuție telefonică cu șeful Comisiei de Urbanism și l-am întrebat dacă se pot efectua lucrări în baza acestui document și mi-a spus că da, se poate pentru că am autorizări. Tocmai pentru că am această funcție la primărie, mi-am luat toate măsurile, dar s-a considerat că tot nu este în regulă.”, a declarat consilierul Nicolae Borca.
Din păcate, Nicolae Borca nu și-a luat chiar toate măsurile pentru că din moment ce ocupă funcția de consilier local al comunei Jucu, acesta ar fi trebuit să știe că nu este suficient să ceară o părere telefonică șefului Comisiei de Urbanism și că era nevoie de aprobarea Consiliului Local pentru a desfășura lucrări de subtraversare pe domeniul public.
Povestea PUZ-ului blocat
Cu privire la PUZ-urile despre care sursele noastre ne-au comunicat că Nicolae Borca le-a contestat, încercând să le blocheze pentru a elimina orice urmă de concurență și pentru a reuși să-și vândă proprietățile în voie, consilierul local ne-a mărturisit că a contestat un singur PUZ pentru care nu au fost respectate mai multe aspecte cu privire la perioada minimă alocată dezbateri publice și informării cetățenilor.
„Am contestat un singur PUZ la care nu s-a respectat perioada minimă de dezbatere publică, la care primăria a publicat un anunț pentru dezbatere publică cu o adresă greșită cu nr. de CF greșit, în plus pe terenul pe care se face PUZ-ul deja sunt făcute lucrări și la care la fața locului nu a existat niciodată un panou de informare asupra viitorului PUZ. Am avut o întâlnire cu arhitectul-șef al județului, mâine voi merge la prefectură și urmează să formulez o acțiune în instanță în acest sens.”, ne-a transmis Nicolae Borca.