Fostul subprefect al Clujului, avocatul Mihnea Iuoraș, a obținut o nouă victorie în instanță, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea definitivă a tuturor inculpaților din dosarul instrumentat de DNA privind acordarea ilegală de despăgubiri către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). 

După 7 ani și jumătate de procese, 4 luni de arest preventiv și o condamnare la închisoare cu executare de 4 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu, fostul subprefect al Clujului Mihnea Iuoraș a fost achitat definitiv în cel de-al treilea dosar pus la cale de procurorii DNA, în care prejudiciul calculat era de aproximativ 70 de milioane de euro. Decizii de achitare au primit și ceilalți inculpați din acest dosar: omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Theodor Nicolescu (PNL) şi Marko Attila (UDMR), Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, Constantin Lefter Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foşti membri ai comisiei și Alexandru Florin Hanu, expert evaluator.

Reamintim că Mihnea Iuoraș a fost acuzat de abuz în serviciu în trei dosare instrumentate de DNA, în perioada în care procurorii anticorupție s-au decis să se joace cu viețile celor din ANRP. Fostul subprefect al Clujului a reușit să-și dovedească nevinovăția și să scape de acuzații în cele din urmă, dorasele fiind finalizate cu două achitări definitive și o clasare. 

„Au fost 7 ani și jumătate de uzură morală și fizică, care mi-a afectat atât sănătatea, cât și cariera”

Mihnea Iuoraș a declarat pentru reporterii Gazeta de Cluj că cei 7 ani și jumătate în care a s-a luptat să-și demonstreze nevinovăția au însemnat o perioadă extrem de grea care l-a afectat atât în plan profesional, cât și personal. 

„Am sperat și mă așteptam la această decizie, în sensul în care având deja o decizie definitivă de achitare pronunțată în anul 2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul precedent, în mod normal, practica judiciară ar fi spus că trebuia să fim achitați și în acest dosar pentru că el era unul tras la indigo. Pe de altă parte, justiția din România de multe ori crează surprize atât plăcute, cât și neplăcute. Se putea întâmpla să fie o sentință diferită de cea care a fost în celălalt proces. A fost un proces cu multe emoții, mai ales că inițial completul de judecată care trebuia să judece acest apel a fost asa-numitul „complet negru”, cel care a dispus condamnarea avocatului Robert Roșu, iar odată cu  pensionarea intempestivă a membrilor acelui complet s-a alocat un alt complet de judecată care a avut deschiderea de a judeca corect și s-a ajuns la achitare. Au fost 7 ani și jumătate de când a început acest dosar, o perioadă foarte mare de uzură morală și fizică, care mi-a afectat atât sănătatea, cât și cariera, dar totul e bine atunci când se termină cu bine.”, a transmis Mihnea Iuoraș. 

Zeci de persoane terfelite în dosarele înscenate de DNA de dragul unei campanii de imagine

L-am întrebat pe fostul prefect al Clujului Mihnea Iuoraș dacă în urma proceselor puse la cale de DNA mai poate avea încredere în această structură și care a fost ținta pe care procurorii anticorupție au vrut să o atingă cu orice scop. Acesta ne-a relatat scopul procurorilor anticorupție a fost acela de a ridica imaginea instituției, pe spatele unor persoane aflate în funcții importante.  

„Cred că aș fi prea subiectiv să spun dacă am încredere sau nu în DNA. În general, e bine ca oamenii să aibă încredere în instituțiile statului pentru că, în mod normal, lucrează în interesul cetățenilor și așa ar trebui să fie și în cazul celor de la DNA. Eu am trecut prin niște situații generate de DNA prin care nu-i doresc nimănui să treacă. 

Au fost trei dosare care mă privesc, făcute în perioada în care am făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, dar numărul dosarelor făcute în acest mod este mult mai mare. Au început cu așa-numitul dosar „Bica 1”, în care a fost arestată pentru prima dată Alina Bica, am urmat noi, iar apoi au continuat cu membri din nouă structură a comisiei. Ceea ce cred că s-a urmărit a fost un exercițiu de imagine major, pentru că pretinsele prejudicii invocate erau foarte mari și evident că asta dădea foarte bine și la partea de raportare a prejudiciilor de către Parchet, în ceea ce privește activitatea lor. De asemenea, a fost un interes major al presei pentru aceste dosare, dar iată că încet, încet se finalizează cu achitări definitive pe un considerent foarte simplu și care era de la început evident. Mai exact, nu membrii unei comisii trebuie și pot să răspundă pentru o expertiză de specialitate, ei nefiind specialiști, ci doar un expert care face o expertiză poate să răspundă pentru corectitudinea și legalitatea acelei expertize, nu o persoană terță. 

Aceasta este rațiunea în urma căreia au existat aceste achitări, era evidentă de la început, atribuțiile legale erau cât se poate de clare atât în cazul membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cat și în cazul evaluatorilor. Era foarte clar din punct de vedere legal cine răspunde și cum răspunde. Cu toate acestea, fiind vorba de nume sonore implicate ca membrii în aceste comisii era foarte bun augur pentru DNA să se laude și să paseze răspunderea acestor persoane. Ceilalți membri ai comisiilor, printre care m-am numărat și eu,  pot spune că au fost niște victime colaterale.

Într-un final mă bucur că judecătorii au judecat corect. Au aplicat legea și aceste dosare s-au finalizat până la acest moment cu achitări. Mai există și alte dosare, nu în ceea ce mă privește, dar mai sunt și alte dosare de acest tip legat de ANRP pe rolul instanțelor de judecată. Cred că se vor finaliza, cel mai probabil, tot cu achitări pentru infracțiunile de abuz în serviciu.”, a declarat Mihnea Iuoraș.

„Incertitudinea de multe ori este mai rea decât o certitudine negativă”

Avocatul clujean Mihnea Iuoraș a vorbit și despre cât de mult l-a afectat acest proces care s-a întins pe o perioadă de peste 7 ani și cât de greu i-a fost să trăiască cu teama că nu-și va putea demonstra nevinovăția în tot acest timp. 

„Sigur că în momentul în care primești o acuzație de acest gen și ești obligat să stai în arest preventiv timp de patru luni, cariera se suspendă, dacă nu se termină în acel moment. Eu am ales să îmi dau demisia din toate funcțiile publice la acel moment. A fost o perioadă grea, dar mi-am făcut meseria de avocat, acești 7 ani și jumătate și-au pus o amprentă serioasă asupra sănătății fiecăruia dintre noi, cei care am trecut prin acest chin. Familiile noastre au avut de suferit. Este foarte greu să nu-ți poți face un plan de viitor, să nu știi dacă lucrurile se termină cu bine sau nu se termină cu bine. Durata procesului a fost una foarte îndelungată. Este un aspect care trebuie reglementat din punct de vedere legal, pentru că, în mod teoretic, procesele nu au de ce să dureze atât de mult, dar în mod practic ele durează ani de zile. În mod cert te macină ca și om o astfel de situație și incertitudinea de multe ori este mai rea decât o certitudine negativă pentru că nu știi ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Pe de altă parte, alternativa nu există. Trebuie să reziști, trebuie să te lupți.  Am fost pe baricade, am făcut apărării împreună cu colegii mei, avocații Florin Vieriu și Mircea Ilian cărora chiar vreau să le mulțumesc că am avut răbdare cu mine. A fost greu, dar până la urmă am supraviețuit și sunt în regulă, mai ales că familia mea a fost alături de mine și asta contat foarte mult.”, a conchis Mihnea Iuoraș. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.