Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis să reducă aproape un an din pedeapsa primită de polițiștul corupt PUI ALEXANDRU ŞTEFAN. Inițial, el a fost condamnat la patru ani și trei luni de închisoare și plata unor amenzi penale, dar după ce instanța clujeană i-a admis cererea de contestație în anulare, pedeapsa lui a fost redusă la trei ani și sase luni, pe motiv de prescripție a unor fapte pentru care fusese deja condamnat.

Polițiștii Titu Cornel Popârţac, Alexandru Ştefan Pui şi Florin Pădurariu fac parte din lotul de polițiști corupți anchetaţi în urma percheziţiilor efectuate în octombrie 2015, pe Valea Someşului şi Valea Rebrei, când au fost inculpate nu mai puţin de 18 persoane. Unele fapte care au fost reținute inițial în sarcina lor și mai apoi au fost clasate, dar au legătură și cu dosarul IPJ GATE.

Cei trei poliţişti au intrat în vizorul oamenilor legii în toamna anului 2015, când în judeţul Bistriţa-Năsăud au avut loc au avut loc 32 de percheziţii domiciliare în două cauze distincte. Într-unul dintre dosare au fost anchetaţi poliţişti şi pădurari, iar în celălalt au fost luaţi în vizor doi ofiţeri de poliţie de la Serviciul de Permise – Claudiu Lup şi Mihai Capotă, ambele fiind instrumentate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie. 

Potrivit anchetatorilor, cei trei, în calitate de agenţi de poliţie, în perioada 2014 – 2015, au oferit sprijin unor persoane pentru a nu răspunde pentru anumite contravenţii comise, apelându-se telefonic, şi determinând astfel încheierea de procese verbale de constatare a unor contravenţii mai uşoare, cu aplicarea de sancţiuni mai blânde.

După trei ani de procese, pe data de 4 decembrie 2020, cei trei polițiști și-au primit și pedepsele. Doi dintre ai au primit condamnări cu executare, iar unul cu suspendare. În plus, doi trebuie să plătească și amenzi.

Astfel, instanța de la Judecătoria Năsăud l-a condamnat pe Alexandru Ștefan Pui la 4 ani şi 3 luni, în regim de detenție, dar și la pedeapsa amenzii de 3.900 lei, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Totodată, instanța i-a atras atenția că în cazul sustragerii cu rea-credință de la executarea amenzii penale în cuantum de 3.900 lei, îi va înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii de 260 de zile. Totodată i se interzic dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfățura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de 2 ani.

Pedeapsa închisorii cu executare a primit și Titu Cornel Popârțac. Astfel, pe acesta instanța l-a condamnat la 4 ani şi 5 luni şi 10 zile, în regim de detenție. Totodată, i se interzic dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfățura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul lui Florin Pădurariu, instanța a aplicat o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, dar și pedeapsa amenzii de 2.700 lei. Și acestuia i se atrage atenția că în cazul sustragerii cu rea-credință de la executarea amenzii penale în cuantum de 2.700 lei, instanța va înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii de 180 de zile. De asemenea, lui Pădurariu i se interzice dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșrea infracțiunii, pe o perioadă de un an.

Soluția pe scurt a instanței poate fi citită AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.