Potrivit unui raport al ISJ Cluj, Clujul este singurul județ în care nu mai există școli care să aibă toalete în curte. Pe de altă parte, există multe școli care nu sunt racordate la rețeaua de apă și canalizare, arată raportul ISJ Cluj.
Din punctul de vedere al autorizațiilor sanitare de funcționare, eliberate de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, 90% dintre clădirile în care se desfășoară procesul educațional sunt autorizate de DSP Cluj, iar 10% dintre acestea se află în curs de obținere a acestora, cu mențiunea că în 24 de unități administrativ-teritoriale, mediul rural, din județul Cluj, școlile nu beneficiază de apă potabilă, acest aspect fiind impedimentul principal în obținerea autorizației de funcționare, arată raportul citat. Partea bună, însă, este că județul Cluj este singurul județ din țară care a remediat în totalitate situația toaletelor și a grupurilor sanitare aflate în curtea unităților școlare și care nu dispuneau de apă curentă și încălzire.
La nivelul județului Cluj, potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Avram Iancu” Cluj, în anul școlar 2021-2022 au fost în evidență 864 de clădiri în care s-au desfășurat activități care deservesc procesul educațional. Dintre acestea, 60% nu fac obiectul autorizării, 16% sunt autorizate, iar 24% se află în curs de autorizare/obținere avize de securitate la incendiu. Din punctul de vedere al autorizațiilor sanitare de funcționare, eliberate de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, 90% dintre clădirile în care se desfășoară procesul educațional sunt autorizate DSP Cluj, iar 10% dintre acestea se află în curs de obținere a acestora, cu mențiunea că în 24 de unități administrativ-teritoriale, mediul rural, din județul Cluj, școlile nu beneficiază de apă potabilă, acest aspect fiind impedimentul principal în obținerea autorizației de funcționare.
Ministrul Educației Sorin Câmpeanu a declarat recent că în prezent, la nivel naţional, 306 şcoli nu au toaletă ”conformă”, dintre acestea 126 au finanţare şi trebuie să folosească această finanţare până la finalul anului. În celelalte şcoli sunt copii puţini. ”Cu regret vă spun că Ministerul Educaţiei nu are în subordine autorităţile locale. Noi am dat buget. S-au făcut progrese, de la 2.219 (şcoli fără toalete conforme, acum patru ani – n.r.), la 306. În patru ani, 1.900 de şcoli au rezolvat problema. Au rămas 300. Dar nu le poate rezolva Ministerul Educaţiei singur. Noi finanţăm, nu poate încheia contract pentru toaletă Ministerul Educaţiei, primăria încheie contractul. Deci împreună cu primăriile şi cu Ministerul Dezvoltării. (…) De ce nu invitaţi unul din cei 306 primari? De ce nu-i invitaţi în studio? Aveţi aceeaşi autoritate asupra lor precum Ministerul Educaţiei”, a mai spus ministrul, conform g4media.ro.