Nu este un secret faptul că cel mai solicitant job este acela de părinte. După programul de opt ore la birou, te așteaptă alte sarcini de îndeplinit acasă și, în acest ritm, este ușor să te simți copleșit. O mână de ajutor din partea copiilor tăi nu ar strica, dar nu știi ce atitudine să abordezi astfel încât aceștia să colaboreze cu drag?
Iată 3 pași simpli prin care îi poți determina pe cei mici să te ajute la treburile casnice:
1. Învață-i de când sunt mici că trebuie să contribuie
Ei te văd ca pe un model și vor sa copieze ce faci. Folosește asta în avantajul tău! Dacă vor să amestece și ei în compoziția pentru prăjitură, lasă-i să încerce. Când sunt mici, copiii deprind obiceiuri și, spălând vasele sau ștergând praful, ei vor păstra aceste obiceiuri bune pe tot parcursul vieții pentru că le percep ca pe o normalitate.
Cu toate acestea, tu știi că intenția lor bună nu va face ca treabă să fi făcută perfect. Deoarece nu au încă multă dexteritate, micuții nu pot face totul bine și sunt stângaci în încercarea lor de a întelege viața. Totuși, nu îi opri! Dacă tu vei munci în locul lor, ei nu se vor mai simți de folos și, data viitoare, știind că e posibil să eșueze, nici nu se vor mai obosi să încerce. Cu calm și răbdare, oferă-le un mediu sigur în care să greșească și să se perfecționeze.
2. Oferă-le ceva important de făcut
Procesul de a-i integra pe cei mici în treburile casnice este unul treptat. Doar înaintând în vârstă, activitățile destinate lor pot deveni mai complexe. În ciuda acestui fapt, nu le subestima puterea de înțelegere – ei sesizează când sunt cu adevărat de folos și când nu. Ajută-ți copiii să se simtă importanți oferindu-le sarcini care să se potrivească cu abilitățile și nivelul de dezvoltare al fiecăruia.
Chiar dacă cel mai mic dintre copiii tăi nu știe încă să își curețe hainele, propune-i să te ajute punând rufele în mașina de spălat, iar cu modele intuitive oferite de Altex.ro, nu va fi mult până când va ști să folosească toate programele de spălare.
3. Curățenia este un sport de echipă
În încercarea de a-i învăța ce înseamnă să-și asume responsabilități prin fraze precum „Voi ați luat bolurile din dulap, tot voi le veți pune la loc”, vei crea o dinamică de putere care te va îndepărta tot mai mult de copii. Trebuie să le explici că toți membrii familiei ajută la îndeplinirea activităților casnice pentru că așa procedează o echipă.
In adevăratul spirit fairplay, arată-ți aprecierea față de coechipierii tăi! Nu trebuie să îți copleșești copiii cu complimente pentru că au reușit sa realizeze niște sarcini necesare în buna funcționare a gospodăriei. Ei nu trebuie să perceapă contribuția drept ceva ieșit din comun, dar, asemenea oricărui bun antrenor, arată-le că ajutorul pe care îl aduc este valoros.
În final, nu amintește-ți că unele task-uri chiar sunt distractive! Termenul de „responsabilitate” pare greoi și, în ochii unui tânăr, treaba poate deveni un obstacol care îl ține departe de momentele de joacă. Arată-le celor mici că totul poate deveni un joc și demonstrează-le cât de relaxant este să dai cu aspiratorul prin casă în pași de dans, având muzica preferată în căști.