De curând, primarul Emil Boc a declarat că economisirea ține de un bun-simț individual, dar și comunitar, iar el a dat exemplu instituția pe care o conduce. Toate bune și frumoase, doar că jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au reușit să afle cu ce furnizor de energie are Primăria contract, în condițiile în care piața este una liberă, iar fiecare poate alege cel mai bun furnizor cu cel mai mic preț. 

„Vom diminua risipa acolo unde ea poate fi diminuată”, spune primarul Emil Boc pentru un post de radio local, făcând referire la energia pe care o va folosi în această iarnă. Înainte de toate, trebuie să amintim cititorilor noștri că municipalitatea a decis ca anul acesta, Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca să fie chiar mai mare decât în ultimii ani, asta însemnând mai multe luminițe, mai multă energie irosită în pragul sărbătorilor de iarnă. Înțelegem că în ultimii doi ani, din cauza pandemiei, Târgul de Crăciun a avut de suferit, dar trebuie să privim și în realitatea actuală, unde prețul la energie a explodat, iar piața liberă oferă tuturor posibilitatea să aleagă cel mai bun furnizor cu prețul cel mai mic, pentru a nu „îngropa” statul român cu datorii prin „salvatoarea plafonare” care, de curând, se vede că nu mai este atât bună.  Gazeta de Cluj a cerut Primăriei informații cu privire la furnizorul de energie cu care are contract și cât plătește pe lună pentru curent. La solicitarea noastră, primăria ne-a răspuns, precizând că Enel Energie S.A. este furnizorul de energie electrică. 

„Conform O.U.G. nr. 119/2022 se stabileşte preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică pentru instituţiile publice pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023. „Art. 1. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022—31 august 2023, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

…d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și al creșelor, al furnizorilor publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. d). Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1); 

f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) și e) care nu au istoric de consum în anul 2021, procentul de 85% se aplică la consumul realizat lunar”, se arată în răspunsul celor de la Primăria Cluj-Napoca. 

Revenind la piața liberă și la prețurile mari, primăria orașului de „cinci stele” are contract cu un furnizor care vinde la 7,99 lei un kWh, asta în contextul în care statul va interveni și va plăti diferența de la 1 leu din bugetul de stat, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021 din banii noștri. Este interesant cum Boc nu a optat pentru un furnizor mult mai ieftin, cum ar fi Engie România sau Hidroelectrica, unde prețul pe kWh nu depășește 4 lei. 

Primarul nostru gospodar, își face de pe-acuma car/Gândind la vremurile ce-or să vie/ Când va căra cu el… Energie (Enel) 

Am încercat să vedem dacă și alte instituții urmează modelul lui Boc, iar spre surprinderea noastră, lucrurile nu stau chiar așa. Spre exemplu, în urma solicitării noastre la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, în care am cerut să aflăm cine este furnizorul de energie electrică și cuantumul lunar al facturilor, reprezentanții instituției ne-au precizat că din luna iulie a anului 2022, unitatea a încheiat un contract pentru distribuție de energie electrică cu SPEEH Hidroelectrica SA, unde prețul la energie pe kWh este de doar 3,22 lei. 

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, formulată în baza legii nr. 544 din 12.10.2001 privind liberul acces la informații de interes public, prin care solicitați să menționăm furnizorul de energie electrică și cuantumul lunar al acestor facturi, vă comunicăm următoarele: începând cu luna iulie a.c. unitatea noastră a încheiat contractul pentru distribuție de energie electrică cu S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., iar în această perioadă nu a fost primită încă nici o factură din partea acestuia. O estimare grosieră a cuantumului facturilor pentru cele 10 subunități de intervenție, care necesită iluminat, încărcarea acumulatorilor echipamentelor medicale de pe ambulanțele SMURD sau a echipamentelor electrice pentru descarcerare ș.a., precum și alte spații necesare pentru funcționarea și menținerea în stare de operativitate a capacităților de intervenție a unității noastre se încadrau între 28000 și 35000lei lunar”, ne-au transmis reprezentanții ISU. 

Mergem mai departe și trecem la Universitatea Babeș Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. La fel ca la primărie și ISU, le-am cerut informații cu privire la furnizorul de energie pe care îl au și cât plătesc lunar. În urma cererii, potrivit Legii nr.544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, UBB are contract de furnizare a energiei electrice cu SC Tinmar Energy S.A, iar pentru ultima lună facturată ( adică septembrie), Universitatea a plătit suma totală de 504.103 lei. Amintim că furnizorul de energie cu care are contract UBB vinde kWh la 6.08 lei. 

Unul dintre marii „fani” ai lui Boc este deputatul clujean Radu Moisin, care, într-un articol anterior, a precizat că plafonarea prețurilor la energie ( de care primarul din Cluj-Napoca se folosește din plin) este o decizie care ține de supraviețuirea economică a cetățenilor, dar și a firmelor. Referitor la firme, deputatul PNL de Cluj a cerut ca prețul pentru persoanele juridice să fie plafonat la 1 leu kWh, pentru a putea trece cu bine această iarnă, iar oamenii să nu-și piardă locul de muncă. 

În altă ordine de idei, pe lângă risipa de energie care se anunță în următoarele luni din partea primăriei conduse de Boc, Cluj-Napoca se poate lăuda cu o reciclare a deșeurilor ce poate fi exemplu chiar și pentru Barcelona (sic!). În 2020, spre surprinderea multora, Cluj-Napoca a reușit să recicleze exact 0 deșeuri. În ultimii ani, totuși, au apărut după colț de stradă unele îmbunătățiri cu privire la acest aspect al protejării mediului înconjurător, care încă este neglijat. Rămâne să vedem dacă primăria va mai avea curent pentru „a ține în priză” clujenii în următoarele luni despre (ne)reușitele administrației. 

Citește și: ÎCCJ a anulat definitiv hotărârea CNCD în care jurnalistul clujean Romeo Couți era acuzat că ar fi discriminat-o pe soția directorului TVR Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.