Primăria Cluj Napoca este pe cale să plătească peste 7,3 milioane de euro firmei imobiliare Nervia Center pentru că nu a permis societății să edifice un mall lângă Expo Transilvania. Administrația Boc a concesionat firmei terenul pentru edificarea proiectului imobiliar, dar ulterior a interzis construcția proiectului. Astfel, primăria condusă de Emil Boc să primească taxa de concesiune fără a da nimic la schimb. Reprezentanții firmei au deschis un proces, iar Tribunalul Comercial Cluj a dat pe fond o soluție prin care obligă administrația locală la plata unor daune consistente.

Spre finele lunii octombrie, Tribunalul Comercial Cluj a dat o sentință prin care obligă Primăria Cluj Napoca să plătească suma de 7.383.051,91 euro firmei Nervia Center.

”Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Nervia Center SRL în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local AL Municipiului Cluj-Napoca. Dispune rezoluţiunea contractului nr. 17432/27.01.2009. Obligă pârâţii la plata în favoarea reclamantei, cu titlu de daune interese, a sumei de 7.383.051,91 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, din care 6.777.051,91 euro reprezintă beneficiu nerealizat şi 606.000 euro contravaloare taxă concesiune, precum a sumei de 334.932,28 lei reprezentând cheltuieli aferente contractului de concesiune. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor reclamantei. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 390.189,42 lei, din care 375.879, 42 lei reprezintă taxă judiciară de timbru şi 14.310 lei reprezintă onorariu avocaţial”, arată soluția pe scurt a instanței. Decizia nu a fost emisă cu titlu definitiv.

În cererea de chemare în judecată cei de la Nervia au cerut ”rezilierea contractului de concesiune nr. 17432/27.01.2009 din culpa primăriei clujene și obligarea administrației la plata unor daune interese în cuantum de 1.106.000 euro și 334.932,28 lei cumulând cheltuieli efectuate de reclamantă în legătură cu executarea contractului și beneficiul nerealizat de reclamantă”.

În 2006, consilierii locali clujeni au adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat concesionarea unui teren de 5 ha situat în Cluj-Napoca în zona Expo Transilvania pentru construirea unui ansamblu imobiliar care ar fi trebuit un ansamblu hotelier, o parcare și un centru comercial.

Ulterior, primăria a refuzat să elibereze autorizația de construcție, astfel că investitorul a rămas cu investiția blocată.

Motivul a constat în faptul că PUG-ul făcut în 2014 a schimbat încadrarea urbanistică a terenului.

În replică,  juriștii primăriei clujene au spus că în contractul de concesiune nu se specifică faptul că întreaga suprafață concesionată trebuie să fie construită, contrar susținerilor investitorului. Astfel că, în opinia lor, obligațiile contractuale ale primăriei sunt de a preda terenul și de a urmări mersul lucrărilor la obiectivul ce se va realiza, iar această obligație principală a fost îndeplinită, terenul fiind predat concesionarului prin proces verbal la data de 28.01.2009.

Ei mai spun că, de fapt, cei de la Nervia nu intenționau să construiască proiectul cu respectarea reglementărilor urbanistice existente la momentul semnării contractului de concesiune, ci pe întreaga suprafață de teren, inclusiv pe zona verde, sperând obținerea unei modificări a regimului urbanistic al terenului.

După un deceniu a primit dreptul de a construi un mall, însă s-a ales praful la CA Cluj

Reprezentanţii Nervia Center au susţinut, într-o plângere prealabilă adresată primăriei la începutul anului 2016, că la momentul aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de către Consiliul Local în 2010, pe planşa PUZ avizată de Comisia de Urbanism s-a menţionat explicit că prin noul PUG, ce urma să fie aprobat, respectiva zonă verde îşi va schimba funcţiunea în teren construibil, tocmai pentru a face posibilă realizarea investiţiei ce face obiectul contractului de concesiune. Numai că prin noul PUG, aprobat în decembrie 2014, acea suprafaţă a rămas tot cu funcţiunea de spaţiu verde

Reprezentanţii municipalităţii au considerat atunci că reglementările urbanistice stabilite prin PUZ şi PUG pentru acea zonă „nu sunt în contradicţie cu contractul de concesiune şi nu împiedică realizarea construcţiilor propuse la articolul 2 din acesta şi au respins plângerea.

Nervia s-a adresat instanţei de judecată şi în 5 mai 2017, Tribunalul Cluj i-a dat câştig de cauză şi a dispus Primăriei Cluj-Napoca să modifice PUG-ul şi să schimbe destinaţia spaţiului respectiv din spaţiu verde în spaţiu construibil.

Municipalitatea a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a avut ultimul cuvânt în această speţă. La sfârşitul anului 2017, magistraţii Curţii de Apel au respins acţiunea firmei Nervia

“Admite recursul declarat de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Municipiul Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile din 05.05.2017 pronunţată în dosarul Tribunalului Cluj, pe care o casează în tot, în sensul că: rejudecând respinge acţiunea formulată de către reclamanta SC Nervia Center SRL”.

Concesiunea câștigată în urma unui proces

Licitația pentru concesionarea celor aproximativ cinci hectare de teren din zona Expo Transilvania a avut loc în luna iulie 2006 şi a fost câştigată de societatea Nervia Center, care a oferit o taxa de concesiune de 101 euro pe metrul pătrat. Ulterior, comisia de licitaţie şi-a anulat propria decizie, ca urmare a intrării în vigoare a noii legislaţii privind concesionările, OUG 54/2006, prin care se solicita depunerea a trei oferte valabile pentru ca o licitaţie să fie validată şi competitivă. Nervia Center a atacat, la rândul sau, decizia comisiei de licitaţie şi a caştigat procesul. Consiliul Local a refuzat însă validarea licitaţiei, astfel că, Nervia a ales calea instanţei obţinând, de această dată, o decizie definitivă şi irevocabilă din partea Tribunalului Cluj. Astfel, CL a fost obligat să recunoască validitatea licitaţiei şi dreptul Nervia la concesiune pe 49 de ani asupra terenului de la Expo Transilvania.

Nervia a plătit concesiunea timp de aproximativ 3 ani, administrația locală primind în jur de 600.000 euro.

Cum arăta proiectul Nervia

Proiectul celor de la Nervia era compus din clădiri de până la 12-13 etaje pentru locuinţe, birouri, servicii, comerţ şi spaţii hoteliere. În zona centrală, cea în care a fost proiectată piaţeta, au fost alocați 10.250 mp spaţiilor expoziţionale şi unui shopping mall. Suprafaţa construită a ansamblului ajungea la 299.395 mp, spaţiile pietonale la 22.567 mp, iar cele verzi la 23.453 mp.

Cum a ajuns terenul de la Camera de Comerț Cluj la Primăria Boc

Terenul concesionat de cei de la Nervia este în administrarea Primăriei Cluj Napoca. Administrația a pus mâna pe terenul respectiv prin intermediul unei scheme. Spațiul respectiv aparține statului român și, până în urmă cu câțiva ani, el era administrat de Camera Comerț Cluj. Însă, primăria clujeană a luat dreptul de administrarea printr-o hotărâre de consiliu local și a trecut terenul în propriul patrimoniu.

2 COMENTARII

  1. Firma asta din ce mi au zis angajatii de la expo prin 2015,aia care stateau duminica la oseru de acolo, avea mai multi actionari, printre care si Rus. Aici s ar putea sa fie o smecherie, si sa fii facut in asa fel sa scoata niste bani prin despagubiri, la intelegere in particular cu Boc. Asta dintr o data sa intors contra lor, sa trezit ca i traba spatiu verde, nu prea pusca povestea

  2. Pentru a proba un mecanism de fraudare a bugetului public, e suficient ca parchete să privească arhive cu sentințe similare acordate și altor apropiați ai numiților edili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.