Emese Fajk, fosta șefă a serviciului de comunicare a detașamentului luptătorilor străini din Ucraina, este acuzată de furtul unui transport important de medicamente, destinat militarilor ucraineni aflați pe front. Potrivit unor informații apărute în presa din Ungaria, Emese s-ar fi născut la Cluj și a făcut și liceul aici, însă a ajuns la Kiev din peisajele idilice a insulei Madeira, Portugalia. Potrivit propriilor relatări, Fajk trăiește însă, în trei țări, Anglia, SUA și România, scrie stiridecluj.ro.
Cotidianul britanic Daily Mail publica în urmă cu doi ani finalul straniu al unui reality show din Australia. Un cuplu a pus la vânzare cu licitație locuința lor din Brighton, câștigată cu o ofertă de 4,2 milioane de dolari australieni de o tânără expertă în securitate cibernetică. Emese Fajk nu era o localnică, ci se mutase în Australia din New York, sosită acolo din Londra. Oferta generoasă de 4,2 milioane dolari, mult peste valoarea imobilului, nu a ajuns în contul vânzătorilor, Fajk insistând că a virat banii și are ordine de plată care dovedesc acest lucru. Apoi s-a plâns pe rețelele de socializare că nu a primit la timp formulare și că de fapt a plătit pe cineva să se ocupe de tranzacție, dar respectivul nu și-a făcut treaba. După câteva zile, banii încă nu erau nicăieri, iar presa australiană a publicat extrasele de cont oferite de Fajk pentru a arăta că plata s-a făcut. Însă extrasele s-au dovedit a fi false, Fajk explicând că ele au fost trimise presei de cineva care o șantaja. Plata până la urmă nu s-a făcut, iar Emese Fajk a plecat în scurt timp în insula Madeira, scrie RFI România.
S-a refugiat din fața acuzațiilor în Ucraina, la scurt timp după începutul invaziei ruse, unde e acuzată de furtul unui ajutor de medicamente în valoare de 2,5 milioane dolari
Conform reportajelor Daily Mail, Fajk a continuat și aici metoda extraselor de cont false, păgubindu-l pe iubitul ei, un afacerist în criptomonede, dar și pe proprietarul apartamentului pe care îl închiria. În cele din urmă s-a refugiat din fața acuzațiilor în Ucraina, la scurt timp după începutul invaziei ruse. S-a înrolat în detașamentul luptătorilor străini, dar sub numele de Abigel. În câteva luni, ea a devenit șef de comunicare al detașamentului, iar Daily Mail a publicat noi dezvăluiri despre ea.
Ziarul a obținut un raport al forțelor ucrainene în care se afirmă că Fajk ar fi implicată în furtul unui ajutor de medicamente și echipamente medicale în valoare de 2,5 milioane dolari. Este vorba de un transport sosit în octombrie într-un depozit din Kiev dar care nu a ajuns niciodată pe front. Fajk a declarat că nu știe nimic despre acest transport, dar persoana care l-a predat a spus că Fajk a fost de față când ajutoarele au ajuns la Kiev. Surprinzător, când Fajk a ajuns în atenția autorităților ucrainene, o parte din transport a reapărut, conform Daily Mail. În raport apar și alte acuzații grave împotriva lui Fajk, printre care și posibilitatea ca ea să fi fost racolată de serviciile de securitate ruse. Acuzațiile au fost respinse de Fajk, care a postat pe rețelele de socializare că a deranjat oameni care voiau să profite de detașamentul străinilor pentru foloase personale.
Emese Fajk s-a născut la Cluj și a făcut liceul la Cluj
Însă, între timp au apărut și detalii interesante pentru publicul din România. Conform portalului telex.hu, Emese Fajk s-a născut la Cluj, iar în 2018 a ținut un discurs motivațional la Târgu Mureș, la o conferință TedX. Aici, Fajk a relatat că a făcut liceul la Cluj și trăiește în trei țări, Anglia, SUA și România. Portalul telex.hu a căutat și foste cunoștințe din România ale lui Fajk, dintre care mulți n-au vrut să discute despre ea iar alții au spus că au prins-o de multe ori cu minciuni. În alte cazuri a cerut bani împrumut pe care nu i-a mai înapoiat sau nu a plătit chiria locuinței unde stătea, notează sursa citată.
Citește și: Puci împotriva șefului PSD Cluj la o zi de naștere
Mai degrabă Emerse Fake decît Fejk. Dar pronunția pare a fi la fel.
Am fu–o. Nu merita banii.