Persoanele care vând sau cumpără lucrări de licență, masterat sau doctorat ar putea fi amendate cu până la 200.000 de lei, după ce Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un amendament propus de PSD la legea învăţământului universitar din cadrul legilor educaţiei naţionale.
Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a dat vot pe legea învăţământului universitar din cadrul legilor educaţiei naţional, adoptând un amendament PSD care prevede, la capitolul plagiat, că nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie. Proiectele lelgilor educaţiei naţionale urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este primă Cameră sesizată iar ulterior vor merge la Senat, for decizional, informează news.ro.
Membrii comisiei au dat raport de adoptare cu amendamente la proiectul de lege privind învăţământul universitar, cu majoritate de voturi. Şase deputaţi au votat împotrivă.
Amendamentul admis prevede că ”nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie” şi a fost propus de grupul parlamentar PSD.
Un alt amendament PSD admis prevede că ”constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat”.
”Se autorizează Ministerul Comunicaţiilor să identifice şi să oprească imediat funcţionarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţie a persoanelor fizice contra cost a produselor menţionate mai sus. Redeschiderea site-urilor sub orice formă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300.000 lei şi 600. 000 lei”, mai arată amendamentul.