Județul Cluj se află pe locul doi la valoarea sumelor colectate de pe urma impozitării bacșișului ospătarilor și barmanilor de la localurile din județ.

Lideri sunt județele cu economie dezvoltată sau destinații turistice, București – 3,24 milioane lei, Cluj – 431.029 lei, Ilfov – 317.253 lei, Constanța – 311.138 lei și Brașov – 251.694 lei.

Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri și alte activități de servire a băuturilor». Impozitul se declară prin formularul D100, „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” – impozit pe veniturile din alte surse. De la începutul anului 2023, barurile și restaurantele au oblgația de a evidenția bacșișul atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal. Sumele provenite din bacșiș trebuie distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă ai angajaților sunt considerați venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA. Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.