Clujeanul Mihai Chezan este vizat de o nouă plângere penală pentru înșelăciune. De această dată doi cunoscuți de-a lui, care au semnat o promisiune de vânzare cumpărare – cumpărare cu una dintre firmele conectate la Chezan, sunt amenințați cu evacuarea. Practic, Chezan le-a vândut oamenilor două apartamente care nu îi aparțineau. Pe parcursul anilor, unul dintre ei spune că a investit 60.000 de euro în spațiul tehnic transformat în locuință, iar celălalt 160.000 euro.
În Cluj-Napoca, firma Tower a gestionat două proiecte imobiliare: cel din cartierul Mănăștur, de lângă magazinul Billa, care pentru aproximativ 100 de persoane s-a transformat într-un coșmar trăit în sălile de judecată pentru aproape 10 ani, și cel din Piața 1 Mai, de pe strada Tăbăcarilor, care a fost finalizat.
În blocul de pe str Tăbăcarilor există două spații tehnice, de aproximativ 100 mp fiecare, care au fost transformate în spații de locuit. Cum a fost posibil așa ceva, doar cei de la direcția de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca ar putea răspunde. Însă, de obicei, ”specialiștii” preferă să tacă atunci când trebuie să explice modalitățile în care se practică ”dezmățul” imobiliar din oraș.
Blocul respectiv a fost în proprietatea firmei Tower, care ulterior, s-a redenumit Clark International SRL și, apoi a intrat în insolvență.
Când omul de afaceri Dorin Bob a încheiat înțelegerile cu Carpathia LLC (detalii AICI) s-a stabilit ca, după finalizarea proiectului din cartierul Mănăștur, cele două spații să îi revină companiei Carpathia LLC, controlate de Mihai Chezan. Însă, până la finalizarea proiectului din Mănăștur, cele două spații sunt în proprietatea Clark Internațional și sunt gestionate de firma de insolvență Mures Insolvency, care se ocupă de procedură.
Ulterior, firma de insolvență a închiriat aceste două spații către firma Via Cargo SRL pentru suma de 1.000 euro/lunar.
Când au început să apară divergențe între cei doi asociați, Dorin Bob a cerut ca cele două spații să fie scoase la vânzare, la fel cum s-au vândut și spațiile din complexul care ar fi trebuit construit în Mănăștur, pentru a recupera o parte din creanțe.
Într-un final, firma de insolvență a acceptat să vândă cele două spații, însă procedura s-a suspendat deoarece Bob și Chezan nu au reușit să ajungă la un acord comun privitor la ce ar trebui să se întâmple cu cele două apartamente.
Cu toate acestea, Carpathia LLC, societate din a încheiat două promisiuni de vânzare cumpărare cu două persoane, chiar dacă, practic, nu era proprietara apartamentelor.
Promitenții cumpărători au fost CÎRSTINA GHEORGHE și de Grigore Chiș, două persoane care îl știau pe Chezan. Primul susține că a investit 60.000 euro, al doilea evaluează că a cheltuit 160.000 euro pentru amenajarea spațiilor.
Însă, oamenii au primit somații de evacuare pentru că firma de insolvență a luat decizia să le scoată la vânzare. Cu toate acestea, pentru moment au ajuns la o soluție de compromis prin care să păstreze locuințele în schimbul unei chirii de 400 euro/lună.
În această situație, potrivit unor note din Buletinul procedurilor de insolvență, cei doi spun că vor face plângere penală împotriva lui Mihai Chezan și a firmei Carpathia LLC.
”Până la data la care petenții au fost înștiințați cu privire la procedura de evacuare, aceștia au crezut că se află în posesia unui titlu valabil care le asigură dreptul de posesie asupra imobilului și care le va asigura ulterior dobândirea dreptului de proprietate asupra imobilului. Având în vedere împrejurările în care s-au derulat raporturile contractuale cu societatea CARPATHIA LLC și informațiile furnizate de către MUREȘ INSOLVENCY SPRL cu ocazia semnării Procesului verbal din data de 15.09.2022 din cadrul dosarului de executare silită, petenții urmează a formula împotriva societății CARPATHIA LLC și a reprezentanților acesteia o plângere penală pentru înșelăciune. Prin prezentul demers petenții nu contestă dreptul de proprietate deținut de CLARK INTERNAȚIONAL SRL asupra imobilului în cauză însă vă învederează că aceștia au fost de bună credință și au folosit imobilul având reprezentarea faptului că dețin un titlu legal care le asigură cel puțin un drept de folosință și perspectiva de a deveni proprietari, motiv pentru care au demarat lucrări de amenajare a imobilului, inclusiv a terasei.”, se arată în nota din Buletinul procedurilor de insolvență.
Mihai Chezan: ”O promisiune vânzare are dreptul să facă oricine! Eu pot să promit că o să cumpăr un apartament și că o să ți-l vând. Și dacă nu, îți dau banii înapoi!”
Unul dintre cei doi proprietari, care a dorit să își păstreze anonimatul, spune că a plătit pentru spațiul respectiv aproximativ 60.000 de euro.
”Am plătit aproximativ 60.000 de euro pe el (spațiul tehnic din blocul construit de Tower în Piața 1 Mai, n.red.). Am dat banii și tot suntem amânați cu actele de atunci. Nu i-am făcut plângere până acum, că tot am zis că se rezolvă”, susține, dezamăgit de turnura luată, persoana care plătește chirie pe un spațiu pentru care a plătit.
Ulterior, am reușit să îl contactăm pe Mihai Chezan care are o cu totul altă versiune a acestei situații. Una mult mai alambicată.
”Promisiuni de vânzare-cumpărare se pot face între oricine oricând. Carpathia LLC avea dreptul să le preia (se referă la cele două spații, n.red.). A fost înscrisă la masa credală și le poate preia din insolvență. Ascultă-mă atent, nu mai scrie prostii că o să regreți! Carpathia LLC avea dreptul să le promită și orice promisiune o fi făcut ea (Carpathia LLC, n.red.) și nu cred că am făcut-o eu, ci administratorul care era la momentul respectiv, avea dreptul să le promită pentru că avea dreptul să le preia, înțelegi?! O promisiune vânzare are dreptul să facă oricine! Eu pot să promit că o să cumpăr un apartament și că o să ți-l vând. Și dacă nu, îți dau banii înapoi! Oamenii nu sunt pe cale să fie evacuați. În promisiune, îmi aduc aminte acum, dacă nu le va putea vinde, le va da banii înapoi! Și Carpathia LLC este în legătură cu persoanele respective, le-a propus să își banii înapoi, dar au refuzat. Au spus că așteaptă să își primească apartamentele.Pot face plângere penală, nu îi poate opri nimeni! Dar nu cred că are legătură cu nicio faptă: în primul rând, nu știu cine a făcut promisiunea!”, spune Chezan,
Alte promisiuni finalizate cu o achitare de zile mari !
Într-o situație, relativ similară cu cea descrisă mai sus, s-au aflat aproximativ 100 de persoane care au semnat promisiuni/antecontracte de vânzare cumpărare cumpărare cu firma Tower, pentru a cumpăra apartamente în blocul care ar fi trebuit să se construiască în cartierul Mănăștur. Este de notorietate că unul dintre reprezentanții firmei era Mihai Chezan. Promisiunile au rămas la stadiul de promisiuni, oamenii nu și-au mai primit banii înapoi și au făcut plângeri penale în care l-au acuzat pe Chezan de înșelăciune.
După mai mulți ani de procese, timp în care o parte dintre persoanele care l-au dat în judecată și-au retras plângerile pentru că au fost despăgubite de unul dintre foștii lui parteneri de afaceri, Dorin Bob, ”artizanul” afacerii Tower a fost achitat. Este doar o coincidență că judecătorul care a semnat decizia de achitare, Mihai Lupea, a intrat rapid în pensie la scurt timp după ce l-a spălat de acuzațiile penale pe omul de afaceri cu conexiuni puternice în lumea politică clujeană.
Chemați-l pe putredul de bogat Daniel Buda să vi-l caute și să-l aducă pe Chezan la bară, că doar sunt pretini! Amândoi, cu mână de la mână și cu mâna răpostatului Mărghitaș au dat țeapa pe proprietatea USAMV de pe Calea Florești cu Tower-ul lui pește împuțit!