Mihai Chezan a reușit să aducă la rang de artă jongleriile pe care le face în afacerile imobiliare. După ce a scăpat de dosarul penal de înșelăciune deoarece, în încercarea de a prelua și continua proiectul cu omul de afaceri din domeniul  imobiliarelor, clujeanul Dorin Bob, a plătit prejudiciul către cei păcăliți în afacerea Tower, Chezan a reușit performanța să îl oblige pe Bob să plătească câteva milioane de euro. Afacerea, chiar dacă frizează Codul Penal, este girată de Curtea de Arbitraj Cluj, o instituție care emite sentințe executorii care are valoarea unei sentințe judecătorești.

Mihai Chezan, artizanul afacerii Tower, a reușit performanța să se transforme dintr-un saltimbanc imobiliar într-un adevărat atlet care performează fără nicio emoție în fața judecătorilor.

De pe urma legăturii pe care a cultivat-o cu omul de afaceri Dorin Bob, care i-a devenit asociat, fără să își dea seama, acesta asociindu-se cu o societate din SUA, Chezan a ajuns să obțină o sentință favorabilă la Curtea de Arbitraj Cluj prin care a fost pusă o poprire pe conturile Studium Green, una dintre afacerile imobiliare ale lui Bob. Valoarea  pentru care a fost instituită poprirea este de 70.000 de euro, sumă pe care firma, cu o cifră de afaceri de 133 milioane lei și un profit de aproape 32 milioane lei, o poate achita fără probleme. Însă faptul că fostul lui partener de afaceri a apelat la executorul judecătoresc care a blocat toate conturile Studium Green SRL arată intențiile lui Chezan de ”pârlire” a partenerului.

”În intenția de discreditare și defăimare a Studium Green, o parte dintre colaboratorii noștri au primit adresa de înființare a popririi din partea societăților mai sus numite (Carpathia LLC și Via Cargo SRL, n.red.) prin intermediul executorului judecătoresc. Este evidentă rea voința a executorului judecătoresc și a clienților săi, prin trimiterea acestor adrese de înființare a popririi către o listă de societăți și persoane fizice”, arată o adresă emisă de Dorin Bob.

Potrivit aceluiași document, Bob explică că această dispută își are rădăcinile în proiectul Tower de pe Calea Florești, una dintre cele mai mari înșelăciuni imobiliare din Cluj-Napoca care s-a finalizat cu achitarea inculpaților pe considerentul că ”fapta nu a existat”.

Un contract minat

În 2014, Mihai Chezan a fost trimis în judecată pentru că a înșelat aproximativ 100 de persoane promițându-le și acceptând bani în avans pentru apartamente într-un bloc care începuse să se construiască pe Calea Florești. Pe parcursul procesului, el a fugit din țară și a lăsat în paragină șantierul care se află acum într-o stare avansată de degradare.

Dorin Bob, om de afaceri în imobiliare, a văzut o oportunitate în proiectul imobiliar precum și posibilitatea de salvare a păgubiților. Astfel și s-a gândit că ar putea prelua afacerea și duce la bun sfârșit proiectul.

În 2017, Bob și Charpathia LLC au devenit parteneri, ulterior dovedindu-se că această societate este controlată de Chezan. Bob a încercat să preia afacerea imobiliară lăsată baltă de Chezan: din cei aproximativ 100 de clienți care aveau depuse plângeri penale împotriva lui Chezan pentru înșelăciune, 70 de persoane urmau să primească apartamente în complexul Season de pe str Frunzișului (construit de Studium Green), iar restul clienților păcăliți au acceptat să aștepte finalizarea blocului Tower de către Studium Green.

Înțelegerile semnate în 2017 între Dorin Bob și Studium Green, pe de o parte, și entitățile juridice care s-au dovedit a fi controlate de Mihai Chezan, pe de alta parte, au, mai curând, forma unor obligații financiare drastice pe care Bob și le-a asumat față de un om de afaceri judecat, la data respectivă, pentru înșelăciune și fugit din țară pentru a se sustrage legii. 

Dorin Bob

Practic, Bob și Studium Green SRL se obligau față de Chezan și firmele lui, printre care și una care funcționa în SUA,  să pună la dispoziție 4 milioane de euro pentru continuarea proiectului Tower. Pe lângă acești bani mai trebuia să plătească 1.730.000 de euro, sub forma a mai multor clauze din contract. De asemenea, dacă Bob nu plătea banii era în pericol să piardă 25% din pachetul de acțiuni de 50% pe care îl deținea la AHQ Management, firma prin care urma să se continuie realizarea proiectului imobiliar Tower.

În afară de Dorin Bob, nimeni nu își poate imagina care au fost motivele pentru care un om de afaceri care administrează business-uri imobiliare de anvergură să semneze acorduri contractuale de acest tip, care seamănă, mai curând, cu ”bombe minate”. Spre exemplu, una dintre clauze stipulează că, dacă Dorin Bob nu se achită ad literam de toate plățile asumate către clienții păcăliți de Chezan, el trebuie să plătească 2 milioane de euro lui Chezan care, la rândul lui ar fi trebuit să stingă datoriile respective.

”În situația exercitării opțiunii (de preluare a firmei AHQ prin care s-a reluat proiectul Tower, n.red.) a tuturor acordurilor, asociatul 1 (Dorin Bob) este obligat să finalizeze încheierea acestor acorduri în termen de cel mult 30 de zile de la data exercitării opțiunii. După expirarea acestui termen, obligația rămasă neexecutată a asociatului 1 de realizare a acordurilor de împăcare se transformă de drept în temeiul prezentului contract în obligația de plată a asociatului 1 către asociatul 2 (societăți controlate de Mihai Chezan, n.red.) a unei sume egale cu 100% din valoarea avansurilor achitate de fiecare dintre părțile vătămate care nu au încheiat acorduri de împăcare, în limita sumei de 2 milioane euro, iar asociatul 2 se obligă să utilizeze această sumă pentru realizarea acordurilor și ridicarea sechestrului” se arată într-un act adițional din 2017 semnat între Dorin Bob și societățile controlate de Chezan.

Pe de altă parte, obligațiile contractuale asumate de firmele din ”suveica” lui Chezan sunt aproape inexistente. Una dintre ele arată că firma americană Carpathia LLC, prin care Chezan opera o parte din afacerea imobiliară, trebuie să se înregistreze în România. În caz contrar… nu este stipulată nicio repercusiune sau răspundere din partea lui Chezan. 

La câteva luni după semnarea acordurilor contractuale, parteneriatul dintre Bob și Chezan a început să scârțâie, practic în perioada în care s-a dovedit că în spatele Charpatia se afla Chezan:preluări la limita legii a unui pachet de 25% din acțiunile AHQ de către Chezan, diverse procese în instanță și plângeri penale deschise de Carpathia LLC și Via Cargo SRL împotriva firmelor lui Bob, delapidări din firma AHQ prin care se administra proiectul Tower, executări silite, refuzuri din partea societăților controlate de Chezan să încheie diverse acte cu Studium Green, etc.

Între timp, compania lui Dorin Bob a încheiat cu 70 de clienți Tower antecontracte de vânzare-cumpărare pentru apartamentele din complexul Season.

După mai multe divergențe între cele două părți s-a ajuns la Curtea de Arbitraj Comercial Cluj, unde Chezan l-a dat Bob în judecată în anul 2021. În luna iulie 2023, arbitrii comerciali i-au dat dreptate lui Chezan. 

Vom oferi detalii despre acest dosar în numărul viitor al Gazetei de Cluj.

Cum să câștigi 2 milioane de euro fără să tragi o mână de glet

După ce a câștigat acest proces, Mihai Chezan a reușit să îl scoată pe Bob și pe firmele lui din acționariatul AHQ Management. O interogare a ONRC arată că, în momentul de față acționariatul acestei firme este format din AT Properties (92% din pachetul social, companie controlată de Mihai Chezan) și Via Cargo  (8% din pachetul social, societate controlată de Mihai chezan prin intermediul lui Pop Petru Alexandru). Administratorii AHQ sunt companiile Silverfront Holding, reprezentată de Mihai Ielciu, avocatul lui Chezan, și de Noma City Management, reprezentată de Chezan Claudia Elena.

În momentul de față, Dorin Bob mai are o cale de atac în acest proces comercial. Dacă el va pierde și această rundă va trebui să depună 2 milioane de euro în conturile firmei AHQ Management, controlată în întregime de artizanul afacerii Tower

Judecat, fugit din țară și achitat

Anul trecut, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în Dosarul Tower și l-a achitat pe Mihai Chezan, omul de afaceri acuzat de peste 100 de persoane de înșelăciune imobiliară. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în 2014, iar prima sentință de achitare a lui Chezan a fost dată în primăvara anului 2020 de judecătorul Mihai Lupea, acum pensionat.

 În plângerile făcute la DNA Cluj, oamenii au acuzat că au plătit diverse sume de bani pentru a cumpăra apartamente în blocul Tower din cartierul Mănăștur. Chezan nu a mai terminat construcția, invocând criza imobiliară, dar nu le-a dat oamenilor banii înapoi spunând că au fost folosiți pentru a ridica câteva etaje care acum sunt într-o stare avansată de degradare.

În 2014, când dosarul a fost trimis în judecată, procurorii au făcut adunarea și au ajuns la concluzia că prejudiciul a fost de aproximativ 6 milioane de euro.

În urma publicării acestui articol, Mihai Chezan a emis următorul DREPT LA REPLICĂ

Sunt obligat emit această declarație oficială drept răspuns la articolul de presă recent care conține numeroase informații eronate, inexacte, înşelătoare și menite deruteze opinia publică cu privire la proiectul imobiliar aflat în curs de dezvoltare, precum și cu privire la conduita legală, respectiv de afaceri a subsemnatului Michael Chezan și a societăților implicate în dezvoltarea acestui proiect

Precizăm dezmințim, în mod ferm, alegațiile şi respingem insinuările privind aşazisa înşelare a dlui. Bob Dorin George, cât și pretinsa înşelare a foștilor clienți ai proiectului inițial

Contrar insinuărilor şi erorilor factuale din cuprinsul articolului cu pricina, instanțele competente au decis, în mod definitiv, toate acuzațiile împotriva domnului Chezan şi a dezvoltatorilor inițiali ai proiectului imobiliar sunt nefondate, toate părțile implicate fiind achitate, constatânduse acestea nu au săvârşit vreo infracțiune

În realitate, între dezvoltatorul iniţial al proiectului, dl. Chezan Michael şi dezvoltatorul local Bob Dorin George – Studium Green a fost încheiat un contract de parteneriat prin care Bob Dorin ar fi putut să primească un procent de participație la dezvoltarea proiectului imobiliar condiționat, în mod evident, de plata unui aport financiar de către Bob Dorin, precum și de realizarea de către acesta, în mod eficient, a managementului proiectului în vederea stingerii tuturor litigiilor existente în scopul continuării proiectuluiUlterior încheierii acestui acord, s-a dovedit însă că dl. Bob Dorin şi societatea Studium Green SRL nu au avut nici capacitatea financiară necesară pentru plata aportului financiar promis prin contract şi nici capacitatea de management necesară realizării obiectivelor înăuntrul termenelor contractual agreate,

astfel , după repetate prelungiri ale scadențelor contractuale, în cele din urmă, contractul încheiat cu dl. Bob Dorin George şi Studium Green a fost reziliat la data de 16.10.2019

Autorul articolului omite menționeze faptul parteneriatul cu domnul Bob Dorin şi Studium Green a fost reziliat din cauza nerespectării repetate de către Bob Dorin și Studium Green a propriilor obligații, respectiv din cauza incapacității de plată a contribuțiilor financiare la aceștia se obligaseră, precum și din cauza managementului defectuos şi a inabilității acestora de a realiza, la termenele stabilite, etapele esențiale ale proiectului, înregistrând multiple întârzieri şi eşecuri manageriale

Instanţa competentă a confirmat încetarea, la data de 16.10.2019, a contractului de asociere cu efectul redobândirii de către dl. Chezan Michael a controlului deplin al dezvoltării proiectului şi a ordonat domnului Bob Dorin plătească despăgubiri în valoare de 11.314.676 lei (aproximativ 2.3 milioane de euro) pentru nerespectarea repetată a obligațiilor contractuale, respectiv pentru managementul defectuos al proiectului

Nici Bob Dorin şi nici Studium Green nu dețin vreo participație în acest proiect imobiliar. De asemenea, autorul articolului omite faptul Bob Dorin şi Studium Green au fost obligați printro hotărâre emisă în luna iulie 2023 să plăteasca atât suma de aproximativ 70.000 de euro, cât şi suma de 11.314.676 lei (aproximativ 2.3 milioane de euro), astfel acești debitori ar fi avut timp suficient pentru a achita voluntar aceste sume și pentru a evita executarea silită

În cuprinsul articolului, se prezintă procedura legală de executare silită (pentru colectarea datoriilor de la debitorii Bob Dorin şi Studium Green) în mod tendențios drept intenția de a păcălipartenerul, când, în realitate, aceasta este o procedură legală standard urmată de către orice creditor, precum şi de către orice executor judecătoresc atunci când debitorul refuză efectuarea voluntară a plății sumelor la care a fost obligat

– 

Contrar afirmațiilor din cuprinsul articolului, verbul a discreditaare sensul de a face şi piardă sau aşi pierde creditul, considerația, încrederea altora; a (se) compromite.conform dicționarului explicativ al limbii române, iar folosirea nejustificată a acestuia aparține debitorilor Bob Dorin şi Studium Green care au demostrat, în mod repetat, incapacitatea de plată a datoriilor stabilite în sarcina acestora, atât cele asumate contractual, cât și în privinţa celor stabilite de către organele jurisdicționale competente

Îndemnăm massmedia şi publicul își formeze opiniile pe baza unor fapte și informații oficiale, verificate, în loc se bazeze pe declarații false şi articole înşelătoare care prezintă doar perspectiva uneia dintre părți

Ne rezervăm dreptul de a lua măsurile legale împotriva oricăror părți care răspândesc informații eronate şi false.” 

5 COMENTARII

  1. Așa-i când te bagi in troaca și-ți place laturile. Fa-te Bhaa, europarlamentar, HOT, bandit sau coorvet dacă nu stii in ce gasca sa intri::)))
    Nu ca nu ți-ar plăcea, tu ai biserica ortodoxa de partea ta, cum ai putut pierde așa proces de 2 bani. In orice caz, bun avocat e Ielciu acesta. Bun și nebun, in sens bun. Bravo , Chezan, mai vino pe la Cluj ca prietenii te protejează.

      • La mijloc, (tacit, pro Chezan) e penticostalul combinator Buda, europarlamentarul băsist, un impostor la fel ca Boc și Tișe. Ăștia n-au mamă, n-au tată când e vorba de bani, imobiliare și tot felul de afaceri! Oare știe Buda dacă terenul de sub proiectul Tower mai e sau nu al USAMV Cluj?…Mărghitaș s-a sfârșit dar USAMV trebuie să trăiască!

  2. Ortodox , greco- catolic , refirmat , catolic, penticostal, etc e cel ce face afaceri cu biserica( un cimitir, o inchiriere moca, o concesionare pe bani de-o ciorba a popii) doar nu credeți ca-i vedeți pe careva la biserica sau mănăstiri. Ii vezi înainte de-a semna o afacere( extragere de piatra, lemne) și sa/i vadă lumea ce tari și mari sau înalți sunt ei pe dinafara. Ocult nu cred ca-i niciunul înzestrat cu așa puteri miraculoase…

  3. Ziaristu’ lu’ pește prăjit nu pricepe nimic din nimic. A primit comandă să-l tăvălească-n puf pe Bob și dă-i, și luptă, nenicule, folosind noțiuni de care n-ai habar. Comanda noi știm că a venit fix de la Bob, dar mă-ntreb dacă lui Bob nu-i e jenă să fie lins în așa hal? Că de fapt articolul îl scoate pe Bob un naiv și-un nătăfleț, care semnează contracte ca baba Paraschiva, fără a citi o buche din ele. Să fim serioși: de fapt un rechin s-a încuscrit c-un alt rechin, crezând că-l jupoaie pe ăla după ce merge la popreală. Dar ăla nu s-a lăsat dus la mititica, iar acum primul rechin plânge cu lacrimi de mironosiță prin cea mai imundă fițuică din Cluj. Bă, Boabe, bă, găsește-ți mă’ niște scribi mai mintoși, că prostovanii ăștia în loc să te clătească cu Persil, mai mult te mânjesc cu ridicol…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.