Preşedintele le cere prudenţă băncilor, ANPC anunţă un număr record de plângeri împotriva acestora, de peste 1300
Isărescu a cerut băncilor să nu mai majoreze nemotivat dobânzilor.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor s-a sesizat în cursul săptămânii trecute împotriva practicilor neloiale adoptate de către bănci pentru a atenua efectele negative ale crizei financiare asupra băncilor. În urmă cu mai bine de o săptămână, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu şi cu preşedinţii instituţiilor de credit din România pentru a prezenta „problematica crizei sectorului financiar internaţional discutată la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles în perioada 15-16 octombrie 2008”. Preşedintele, deşi s-a arătat optimist vizavi de stabilitatea sistemului bancar românesc, a anunţat că, de fapt, criza mondială şi efectele secundare ale acesteia „încep să se manifeste asupra economiei reale”.
Clienţii nemulţumiţi cer dreptate
ANPC a anunţat la mijlocul lunii că a finalizat proiectul de modificare a actelor normative menite să îi protejeze pe clienţii băncilor. Preşedintele Autorităţii, Dan Vlaicu, a iniţiat această propunere în urma înregistrării unui număr din ce în ce mai mare de plângeri venite din partea clienţilor unităţilor bancare.
Comunicatul semnat de către Vlaicu mai precizează că “în acelaşi timp, orice modificare a condiţiilor contractuale se va face prin încheierea unui act adiţional. În cazul în care consumatorul nu este de acord cu modificările propuse de furnizorul de servicii financiare, are dreptul la rezilierea contractului, inclusiv prin refinanţarea creditului, fără plata comisionului de rambursare anticipată. Notificările cu privire la modificarea clauzelor contractuale vor fi transmise clienţilor cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea acestora în vigoare”
În final, reprezentanţii ANPC au anunţat că “potrivit competenţelor stabilite prin aceste acte normative, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va supraveghea şi controla activităţile creditorilor şi intermediarilor de credite, iar amenzile pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor – clienţi vor fi cuprinse, ca valoare, între 5.000 şi 50.000 lei”.
Şi Isărescu promite sancţiuni
După mai multe săptămâni tensionate, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu a decis să ia măsuri tranşante pentru a-i opri pe jucătorii de pe piaţa bancară dornici de speculaţii. Dacă în privinţa cursului valutar, a reuşit, în cele din urmă, să stopeze deprecierea leului şi, potrivit propriilor declaraţii, să le strice planurile unora dintre speculanţi, în ceea ce priveşte piaţa creditelor a anunţat la mijlocul săptămânii trecute că va lua măsuri împotriva celor care oprează în mod nejustificat creşteri ale dobânzilor. El a acuzat trei bănci din sistem că au încercat să speculeze momentul devalorizării leului şi au cumpărat valută. Pentru a-şi acoperi pierderile, aceste bănci sunt nevoite să majoreze dobânzile.
Ad exempio, băncile din străinătate
Chiar dacă dobânda normală este de cca. 15-17%, multe dintre marile bănci au decis majorări ale dobânzilor. Clienţii au fost înştiinţaţi prin simple scrisori recomandate de aceste decizii. În cazul în care oamenii nu vor semna pentru primirea recomandatelor pot da în judecată banca pentru practice neloiale şi au şanse reale de a câştiga. Preşedintele ANPC a consiliat clienţii să mizeze pe un acord cu banca şi chiar să negocieze cu aceasta.
Ligia Popa