Tribunalul Comercial Cluj a încheiat procesul de faliment al Federației Share, un fost ”apendice” al Primăriei Cluj-Napoca, prin care a fost organizată prima ediție a festivalului Untold. Soluția dată este strâns legată de un proces în urma căruia Vlad Pop, fostul șef al Fundației Share, ar putea să plătească un prejudiciu de aproape jumătate de milion de euro. Procesul în urma căruia Vlad Pop ar urma să fie pus să plătească un prejudiciu este legat în ”cascadă” de alte două acțiuni în instanță.
La mijlocul acestei luni, Tribunalul Comercial Cluj a dat o hotărâre în procesul de faliment al Federației Share Cluj-Napoca prin care procedura a fost închisă.
Deoarece în patrimoniul societăţii nu au fost identificate bunuri din a căror valorificare să fie acoperite integral cheltuielile de procedură, întrucât nu există disponibilităţi băneşti în conturile bancare deschise pe numele acesteia, lichidatorul judiciar a solicitat creditorilor înscrişi în tabelul definitiv al creanţelor să-şi exprime poziţia cu privire la avansarea sumelor necesare continuării procedurii. Creditorii implicaţi în procedură nu au răspuns favorabil solicitării de a avansa sumele necesare continuării procedurii, motiv pentru care lichidatorul consideră că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art.174 din Legea nr.85/2014 privind închiderea procedurii falimentului debitoarei.
Principalul creditor a fost Primăria Cluj-Napoca, iar primarul Emil Boc, potrivit declarației de interese din 2019, a fost copreședintele federației, alături de Vlad Pop.
Lichidatorul judiciar a arătat că la termenul de judecată din data de 02 iulie 2022 a fost definitivat tabelul de creanţe împotriva debitoarei, valoarea masei credale fiind de 6.457.039,20 lei. De pe urma falimentului Share nu a putut fi identificată nicio sursă din care să poată fi recuperat prejudiciul.
”În patrimoniul debitoarei nu au fost identificate disponibilităţi băneşti sau active, iar în vederea acoperirii cheltuielilor de procedură, s-a solicitat creditorilor înscris în tabelul definitiv de creanţe să avanseze sumele de bani necesare continuării procedurii, însă în cadrul şedinţei adunării creditorilor din data de 26 octombrie 2023, prin raportare la voturile exprimate s-a constatat că nu se avansează de către creditori cheltuielile administrative efectuate în procedura simplificată de faliment a debitoarei”, se arată în dosar.
În această situație, conform procedurii, falimentul se judecă pe repede înainte. Judecătorul sindic va audia de urgenţă creditorii, iar în cazul refuzului exprimat de aceştia de a avansa sumele necesare sau în cazul neprezentării acestora, va da o sentinţă de închidere a procedurii, prin care va dispune şi radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat.
Astfel că Federația Share a fost radiată.
Singurul care a câștigat de pe urma acestei proceduri a fost lichidatorul, GHERMAN CRISTIAN VASILE, care și-a câștigat onorariul în valoare de 7.000 lei.
Un bâlci pentru cei mici
După rămânerea definitivă a sentinței din acest dosar vor putea fi judecată și alte două dosare care ar putea duce la atragerea răspunderii patrimoniale a fostului șef al Federației Share, Vlad Pop. În urma soluționării acestui dosar se va putea judeca un alt dosar care are ca obiect ”acțiune în răspundere delictuală” și a fost deschis de Municipiul Cluj-Napoca și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca împotriva federației Share, acum entitate juridică radiată, și a lui Vlad Pop, fostul șef al federației. Iar abia după definitivarea și acestui al doilea dosar, Municipiul Cluj-Napoca, prin Emil Boc, se va putea judeca cu Pop în cadrul unui proces deja deschis, care are ca obiect ”pretenții” și a fost suspendat până la soluționarea celorlalte două dosare.
Pare complicat?! Păi și așa trebuie să fie pentru că, între timp, temeiurile de recuperare a banilor se pot prescrie. Oricum, în afacerea Share Vlad Pop a jucat rolul unui ”pion”, adevărații sforari fiind organizatorii festivalului Untold care, după ce au primit o infuzie de fonduri publice pentru organizarea primei ediții a festivalului, și-au ”împachetat” bâlciul și l-au trecut în patrimoniul lor. De altfel, relația dintre organizatorii Untold și Emil Boc este atât de stabilă încât, chiar și după această schemă, prin care administrația locală clujeană a fost păcălită, primăria a desemnat ca târgul de Crăciun de anul acesta să fie făcut de organizatorii Untold.
Cine a tras sforile
Vlad Pop este fostul președinte al Fundației Share care a organizat prima ediție a festivalului Untold. La prima ediție, Primăria Cluj Napoca a sponsorizat cu câteva sute de mii de euro organizarea festivalului pe motiv că orașul primise recent titulatura de Capitala Europeană a Tineretului și era nevoie de câteva sifonări de fonduri publice pentru a organiza evenimentele cuprinse în program.
Directorul fundației, Bogdan Buta care, ulterior, a și rămas cu festivalul Untold în portofoliul lui personal, l-a băgat la înaintare pe Pop pentru a se ocupa de obținerea de finanțare din partea administrației locale. Lucrurile au mers atât de bine încât Vlad Pop s-a apucat de falsificat documente, iar în 2022 a ajuns să fie condamnat. Însă, judecătorii au suspendat executarea pedepsei și l-au pus să plătească 1.800.000 lei, bani dobândiți, potrivit sentinței, prin infracțiuni. La individualizarea pedepsei, un bonus pentru pedeapsa blândă primită de Pop a constat în faptul că Primăria Cluj Napoca nu s-a constituit parte civilă în proces, adică nu a avut nicio pretenție de la fostul șef al Fundației Share.
Astfel, pe de o parte, Vlad Pop are la activ o condamnare pentru că luat bani din fondurile primăriei clujene, iar pe de altă parte el este partener de afaceri cu unul dintre consilierii locali PNL – același partid din care face parte și Emil Boc – ai primăriei.
Vlad Pop este cofondator și vicepreședinte la Romanian IT, alături de Valentin Maior, consilier local PNL la Primăria Cluj Napoca care este tot cofondator și vicepreședinte la Romanian IT. Aceasta este o asociație condusă de Oana Bouraoui și înglobează mai mulți antreprenori din domeniul IT.
Primăria Cluj Napoca păcălită și fără pretenții
Din motivarea sentinței prin care Pop a fost condamnat, se vede clar cum administrația locală a refuzat să se constituie parte civilă în dosar.
”Reținem în acest sens, că inculpatul a acționat în scopul inducerii în eroare a autorității finanțatoare, manoperele desfășurate urmărind tocmai eludarea condițiilor de acordare a finanțării, inculpatul plăsmuind în fals anumite documente, omițând să informeze primăria despre demersurile realizate anterior perioadei contractuale, fiind determinat să obțină o finanțare considerabilă pentru acest proiect, chestiunile invocate privind termenele scurte stabilite, caracterul incorect al procedurii de decontare ori defectuozitatea legislației în domeniu neputând justifica un astfel de mod de a acționa, indiferent de scopul nobil urmărit și anume, punerea mun. Cluj-Napoca pe harta lumii printr-un festival de anvergură. Bugetul Primăriei mun. Cluj-Napoca a fost în mod evident prejudiciat, chiar dacă această instituție nu a dat curs solicitării de constituire de parte civilă, chestiune care nu este în măsură a diminua periculozitatea faptelor. În plus, vom reține vârsta relativ tânără a inculpatului, pregătirea școlară și profesională, implicarea în activități lucrative, lipsa antecedentelor penale și recunoașterea parțială a faptelor”, se arată în motivarea judecătorească.
Totul e bine cand se termina cu bine