Spectacol de neimaginat în Piața Mărăști, cunoscută drept „buba” de pe obrazul orașului Cluj-Napoca. Uzată și ilegală, piața este un miracol urban, o structură care sfidează toate așteptările, în condițiile în care este atacată din toate părțile de amenzi și controale. Cu o tenacitate remarcabilă, încă stă în picioare, acest simbol al ilegalităților.
Text: Autoritățile clujene competente nu au reușit să pună încă lacăt peste această „bubă”, chiar dacă există unele instituții care aruncă cu amenzi și controale în stânga și-n dreapta. Dacă în materialul de săptămâna trecută am vorbit despre faptul că Piața Mărăști a primit nu mai puțin de 53 de amenzi de 330.000 de lei din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, acum este rândul altor două instituții să treacă la raport.
Ca urmare a adresei pe care Gazeta de Cluj a făcut-o la Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Cluj, prin care am solicitat informații cu privire la numărul de controale efectuate în Piața Mărăști în anul 2022 și anul 2023, precum și numărul total făcut la nivelul municipiului Cluj-Napoca, reprezentanții instituției ne-au transmis că DSP nu a efectuat niciun control în 2022 în Piața Mărăști.
Piața Mărăști, o „oază” de ilegalități pentru cei deștepți
Cu toate acestea, anul acesta, DSP a binevoit să mai treacă pe acolo și i-a vizitat de 28 de ori, fiind aplicate 9 sancțiuni contravenționale principale, din care 2 avertismente și 7 amenzi contravenționale în valoare totală de 10.600 de lei. Totodată, la nivelul orașului Cluj-Napoca, în anul 2022, au fost efectuate 1511 controale și au fost aplicate 99 de sancțiuni contravenționale principale, din care 63 de amenzi în valoare de 102.000 de lei și 36 de avertismente.
„Pentru anul în curs au fost efectuate până în octombrie 944 de controale, fiind aplicate 38 de sancțiuni contravenționale principale din care 9 avertismente și 29 de amenzi contravenționale în valoare totală de 211.700 de lei”, au mai precizat cei de la DSP.
Mergem mai departe și vă prezentăm răspunsul celor de la Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj, cu privire la controalele făcute în Piața Mărăști în anul 2022 și anul 2023, dar și la nivelul municipiului Cluj-Napoca.
Astfel, în anul 2022, DSVSA a avut 61 de controale oficiale efectuate, dintre care 2 au fost sancțiuni contravenționale în valoare de 11.200 de lei. De asemenea, reprezentanții DSVSA Cluj au dat 7 avertismente și au reținut produse 16 kg din produse din carne. Pentru anul în curs, surprinzător, DSVSA a făcut tot 61 de controale, dar au dat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei.
DSVSA a confiscat peste 13 tone de mâncare la nivelul orașului Cluj-Napoca
Mai mult, au fost „oferite” prin indulgență 12 avertismente și au fost confiscate 13.6 kilograme de organe de miel. La un calcul total, în ultimii doi ani, Piața Agroalimentară Mărăști a fost vizitată de 122 de ori de reprezentanții DSVSA, care au dat doar 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 17.200 de lei, 19 avertismente și au confiscat aproape 30 de kilograme de carne.
La nivelul municipiului Cluj-Napoca, DSVSA a făcut anul trecut aproape 2.500 de controale, oferind 111 sancțiuni contravenționale în valoare de 1,4 milioane de lei. De asemenea, au reținut peste 13.000 de kilograme de preparate din carne, pește, înghețată, carne de vită, porc, pasăre, preparate culinare, miere, ouă, legume și fructe.
Anul acesta, care încă nu s-a încheiat, DSVSA a făcut peste 3500 de controale, lăsându-se cu 145 de amenzi în valoare totală de 1,64 milioane de lei. De asemenea, cantitatea de produse reținute este de doar 356,4 kilograme. Dacă facem un total, în ultimii doi ani, DSVSA a făcut 6012 controale oficiale la nivelul orașului Cluj-Napoca și a dat 256 de sancțiuni contravenționale în valoare de 3.042.400 de lei. Mai mult, cantitatea de produse reținută ajunge la 13.416,4 kilograme.
Reamintim că potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în anul 2022, Piața Mărăști a primit doar două amenzi, însumând modesta sumă de 15.000 de lei. Cu toate acestea, în anul 2023, numărul sancțiunilor a cunoscut o creștere spectaculoasă, atingând cifra aparent „magică” de 53, iar totalul amenzilor a ajuns la aproape 330.000 de lei.
Această creștere semnificativă contrastează evident cu direcția descendentă a numărului total de amenzi înregistrate în întregul oraș Cluj-Napoca în același an.
Dacă în 2022 orașul a fost sancționat cu 1.742 de amenzi, în valoare totală de 14,2 milioane de lei, în 2023 numărul acestora a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 1.541, iar suma totală s-a redus la 11,7 milioane de lei. Piața Mărăști devine astfel o „excepție” notabilă de la trendul general de scădere a sancțiunilor.
Pentru majoritatea clujenilor nu este o noutate faptul că anumiți comercianți din Piața Mărăști își depozitează marfa în acele garaje insalubre, care, ironic, ar fi trebuit să facă parte integrantă din trecut, să fie puse la pământ. Cu toate acestea, în ciuda situației, piața pare să reziste, inclusiv în fața ilegalităților ce trec neobservate de către autorități.
Aceste așa-numite depozite sunt acum pline de marfă, spațiile fiind lipsite cu desăvârșire de standardele minime de igienă și siguranță împotriva incendiilor. Piața Mărăști rămâne o „bubă” pe fața orașului Cluj-Napoca, ceea ce pune sub semnul întrebării eficacitatea măsurilor de control și aplicare a regulilor în acest punct central al orașului. Și har domnului că au fost amenzi, dar piața rezistă.
ANAF-ul nu trece pe acolo? Zilele trecute am facut niste cumparaturi acolo si nimeni nu mi-a dat nici un bon!!! Banuiesc ca cei de la fisc sunt recompensati de mag. din piata…???