Reprezentanții SC Geromed Gamma, una dintre firmele imobiliare nășite de omul de afaceri Ioan Petric, care a fost și pastor penticostal, acuză Primăria Cluj-Napoca că a mințit în legătură cu un imobil de pe o parcelă de teren pe care urma să construiască un bloc. Pe de o parte, primăria clujeană spune că pe parcela respectivă deține un imobil, în realitate suprafața de teren nu există nicio construcție. Omul de afaceri Ioan Petric a murit în 2021, iar de numele lui se leagă un protest al locuitorilor din cartierul Mănăștur care au reclamat faptul că a vrut să construiască un ”mastodont” lângă parcul La Terenuri. 

Firma SC Geromed Gamma, face parte dintr-o suveică de societăți comerciale, aflate sub titulatura generală ”Geromed”. Această ”umbrelă” a fost controlată de omul de afaceri dejean Ioan Petric, care a decedat în 2021.

Acum, firma este administrată de Daniel Tripon din Jibou, iar acționar este firma OMNIBUS HANDEL controlată de Tripon Marinel (40%) și de Cîmpan Nathanael (30%) și Tripon Darius David (30%), ambii cu cetățenie germană. 

În 2019, reprezentanții firmei Geromed Gamma SA au deschis un proces împotriva Primăriei Cluj Napoca de la care au pretenții de 300.000 euro.

Potrivit dosarului, în 2015, în calitate de proprietar al imobilului situat în Cluj-Napoca, str Oașului 127 reprezentanții firmei au solicitat administrației locale un certificat de urbanism în vederea edificării a două ansambluri colective de locuit formate din 48 apartamente și spații comerciale la parter.

Firma a încheiat o convenție cu un constructor, care urma să edifice proiectul să să acorde societății Geromed Gamma 7 apartamente și un spaţiu comercial. Potrivit actelor de la dosar, valoarea apartamentelor și a spațiului comercial era de aproximativ 800.000 euro.

Însă, potrivit înțelegerii, firma avea obligaţia de a efectua toate demersurile necesare obţinerii autorizației de demolare a casei înscrise pe terenul respectiv, astfel că a depus o cerere pentru emiterea Certificatului de urbanism necesar.

Spre surprinderea lor, în 2015 Primăria Cluj-Napoca le-a comunicat că certificatul de urbanism în scopul desființării construcției nu se va emite deoarece imobilul în cauză este proprietatea privată a Municipiului Cluj-Napoca. Administrația a transmis că are semnat un contract de închiriere pe clădirea respectivă cu R.A. Apa-Canal.

”În momentul comunicării acestui răspuns – care nu era adevărat, imobilul în cauza nefiind proprietatea privată a Municipiului Cluj-Napoca, așa cum în mod mincinos a menţionat acesta, evident, toate demersurile pentru obținerea actelor necesare au fost sistate. Totodată, prin refuzul de a ne elibera Certificatul de Urbanism – în condiţiile în care reclamanta era proprietara imobilului, pârâţii au blocat efectiv orice demersuri și au împiedicat constructorul să demareze proiectul imobiliar.”, arată reprezentanții firmei private în documentele de la dosar. 

Evident, obiectul contractului de asociere nu s-a mai realizat, firma pierzând astfel cele 7 apartamente și spaţiul comercial pe care le-ar fi dobândit ca urmare a edificării blocurilor de locuinţe. Reprezentanții firmei îi acuză pe cei din primăria clujeană că ”au săvârşit un abuz de drept, refuzând să elibereze documentele necesare demarării proiectului imobiliar (deși existenţa unui litigiu nu le îndreptățea la acest refuz) și au indus în eroare constructorul, menționând – în mod eronat și tendenţios – că de fapt, ei sunt proprietarii imobilului și nu reclamanta, creând reclamantei o pagubă importantă. Prin urmare, reclamanta solicită obligarea pârâților – în solidar, la plata sumei de 300.000 euro, reprezentând daune – beneficiu nerealizat, ca urmare a blocării tuturor demersurilor pentru finalizarea proiectului imobiliar”.

Judecătorul a considerat că acțiunea firmei este prescrisă

Pe de altă parte, reprezentanții administrației locale au cerut respingerea ca neîntemeiată a acţiunii.

”Cererea de chemare în judecată a fost introdusă cu depăşirea termenului legal de prescripţie de 3 ani, întrucât reclamanta (firma Geromed Gamma, n.red.) a cunoscut atât paguba cât şi pe cel care răspunde de ea încă la nivelul anului 2015. Refuzul nejustificat ca fiind fapta ilicită se cunoștea de la data emiterii acestuia, respectiv de la data de 02.07.2015, iar paguba a fost de asemenea cunoscută încă la aceeaşi dată, constând în beneficiul descris în cadrul contractului de asociere în participațiune”, arată întâmpinarea primăriei.

La procesul de fond, judecătorul a considerat că Primăria Cluj-Napoca are dreptate și că plângerea formulată împotriva administrației locale trebuie respinsă pe motiv de prescripție.

”Admite excepţia prescripţiei extinctive a dreptului material la acţiune, invocată de către pârâţi. Respinge, ca prescrisă, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta S.C.GEROMED GAMMA S.A. în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local al mun.Cluj-Napoca”, arată soluția pe scurt a instanței. Reprezentanții firmei au contestat decizia tribunalului, dar până la publicarea articolului, instanța superioară nu a dat un verdict în acest dosar. 

O altă societate comercială aflată sub umbrela Geromed este Geromed Delta. Compania aparține membrilor familiei Petric (Maria și Victor) -63%- și lui Volosen George Samuel, care deține restul pachetului de acțiuni sociale.

Această societate avea în plan să construiască un bloc cu 13 niveluri lângă baza sportivă La Terenuri din Mănăștur, dar locuitorii din cartier s-au revoltat.

Potrivit documentației proiectului, terenurile au aparținut mănășturenilor împroprietăriți de statul român în baza legilor compensatorii care le-au vândut dezvoltatorului.

”Acestea au fost dobândite de la proprietari persoane fizice, care au beneficiat de prevederile legilor de reparație în materie de proprietate (L18/1991, L247/2005, L10/2001), fiindu-le atribuit în proprietate terenuri pe alte amplasamente decât cele inițial solicitate. Modificarea amplasamentului s-a făcut la inițiativa Primăriei Cluj-Napoca, deoarece terenurile revendicate pe vechile amplasamente au fost afectate de lucrările de construire a obiectivului de interes public, Parking Negoiu. În Anexa nr. 7 sunt procesele–verbale încheiate la data de 18.04.2011 între Primăria municipiului Cluj-Napoca și fiecare proprietar de la care Geromed SA a dobândit, procese-verbale în care este stipulată, în sarcina autorității, obligația de a face ”demersurile necesare ca amplasamentul restituit să devină zonă construibilă, iar accesul la parcelă să fie realizat prin desființarea garajelor” de pe limita vestică”, arată documentația proiectului.

Proiectul imobiliar presupune o investiție estimată la 20.444.946 euro.

”Vrem oraș de locuit, nu pentru profit. Nu vrem un cartier și mai sufocat de betoane și mai poluat de trafic auto, nici ca haosul imobiliar din Cluj să se perpetueze la infinit. Nu vrem nici etajul, nici șantajul, cum ne-a acuzat pe noi, mănășturenii, că suntem șantajiști pentru că ne opunem ansamblului imobiliar proiectat de dânsul. Să-i fie rușine arhitectului care dă asemenea declarații publice, ar trebui dat afară din toate comisiile de urbanism din Cluj”, arată fostul deputat clujean Adrian Dohotaru, care locuiește în zonă.

3 COMENTARII

  1. Nu cunoasteti puterea mafiei din urbanismul clujean ?Si eu am cerut un C.U in 2005 si mi-a fost respins pe motiv că se construiește centura de sud a Clujului .Si , s-a si construit .Am inteles ca mai fac o centura de sud .Nici Berlinul nu v-am avea atâtea centuri ca si Clujul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.