Toți politicienii strigă că resursele bugetare sunt puse la grea încercare și că este nevoie să se strângă cureaua mai tare pentru a salva situația în care ne aflăm. Cu toate acestea, puțini dintre noi știm câte milioane de lei sunt luați din bugetul de stat, oricum golit, și cheltuiți pentru cazarea deputaților și deplasările lor la locul de muncă, mai exact în Parlamentul României. 

Pentru a înțelege despre ce este vorba, trebuie să amintim că potrivit Legii nr.96/2006, privind statutul deputaților și al senatorilor, din art. 41, deputații și senatorii prezenți la lucrările Parlamentului care nu au domiciliul în București sau în județul Ilfov primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizația lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator. 

De asemenea, de diurnă mai beneficiază și cei care efectuează deplasări în țară din însărcinarea președintelui Camerei Deputaților sau al Senatului, nu domiciliază în circumscripțiile electorale în care au fost aleși, deputații care reprezintă organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și cei care se deplasează în timpul vacanțelor parlamentare în cadrul circumscripțiilor electorale în care au fost aleși. 

De la începutul anului 2023, din luna ianuarie, și până în octombrie 2023 s-au achitat 7.360.461 lei pentru deplasările la lucrările Parlamentului. Această sumă exorbitantă (aproape 1,5 milioane de euro), s-a dus doar pentru ca stimabilii aleși ai poporului să ajungă la Parlament. În ciuda crizei economice și a necesității de a gestiona cu atenție resursele, deputații mai trag puțin pielea de pe români și generează o palmă finanțelor publice. 

Mergem mai departe și vă prezentăm cheltuielile suportate din bugetul Camerei Deputaților pentru exercitarea mandatului. Aici intră cazarea, transportul și telefonia mobilă. Când vine vorba de cazare, aceasta se oferă deputaților și senatorilor care nu au domiciliul în București sau Ilfov. Banii pentru cazare se acordă lunar, pe durata mandatului, pe baza de declarație pe proprie răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților și al Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în București. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcție de resursele bugetare, dar nu mai puțin de jumătate din indemnizația brută a deputatului, respectiv al senatorului.

De asemenea, deputații au dreptul de decontare a cazării în teritoriu, în unități de primire turistice cu clasificare de cel mult 4 stele, sau de compensare a cheltuielilor de cazare prin acordarea a 2% din indemnizația lunară brută pentru fiecare noapte beneficiază deputații sau senatorii care:

efectuează deplasări în țară din însărcinarea președintelui Camerei Deputaților sau al Senatului, a birourilor permanente ale celor două Camere, a birourilor comisiilor permanente sau a liderilor grupurilor parlamentare;

nu domiciliază în circumscripțiile electorale în care au fost aleși, pe timpul deplasării în aceste circumscripții, în vederea îndeplinirii activităților legate de desfășurarea mandatului;

deputații care reprezintă organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care se deplasează în alte localități din țară, în afara celei de domiciliu, pentru activitățile legate de exercitarea mandatului.

Astfel, între ianuarie 2023 și octombrie 2023 s-a plătit suma de 12.634.920 de lei pentru cazările deputaților și senatorilor, adică undeva la peste 2.5 milioane de euro

Transportul la deputați și senatori 

Să nu uităm că deputații și senatorii beneficiază, pe toată perioada mandatului, de transport gratuit pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimației de deputat sau de senator. Acum să vorbim pe bune: care sunt deputații care călătoresc cu trenul, în condițiile în care ar face o veșnicie să-și miște trupul în teritoriu. 

Cu toate acestea, deputații și senatorii care folosesc autoturismul pentru a se deplasa din circumscripția electorală în care au domiciliul la lucrările Parlamentului și înapoi, cei care au domiciliul în București și se deplasează în circumscripția electorală în care au fost aleși și înapoi, precum și cei care se deplasează din localitatea de domiciliu în circumscripția electorală în care au fost aleși și înapoi, vor primi contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurși, cel mult pentru un drum dus-întors săptămânal. 

Mai mult, deputații și senatorii care nu au domiciliul în municipiul București și se deplasează în municipiul București pentru a participa la lucrările Parlamentului, precum și deputații și senatorii care au domiciliul în municipiul București și se deplasează în circumscripția electorală în care au fost aleși beneficiază de transport gratuit sau de decontarea cheltuielilor de transport pe liniile aeriene interne pentru o călătorie dus-întors pe săptămână.

„(9) La sfârșitul mandatului, pentru o perioadă de 30 de zile, deputații și senatorii care nu au mai fost aleși au dreptul de a deconta 6 călătorii, cu mijloacele prevazute la alin. (1) sau cu autoturismul proprietate personală, în condițiile prevazute la alin. (4), pentru efectuarea formalităților de lichidare”, se mai arătă în lege.

Astfel, în perioada ianuarie 2023 octombrie 2023 s-a „aruncat cu bani” pentru transportul deputaților și senatorilor suma de 8.551.349 de lei, adică peste 1.7 milioane de euro

Am vorbit de cheltuielile privind deplasările la lucrările Parlamentului, transportul aleșilor poporului și cazările. Acum o să vă prezentăm cheltuielile efectuate cu delegații ale Camerei Deputaților trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Astfel, în ianuarie 2023 au avut loc două acțiuni, una în Statele Unite și alta în Elveția, iar totalul cheltuielilor s-a ridicat la 23.761 de lei. 

Totodată, în februarie anul acesta, deputații și senatorii s-au plimbat în mai multe țări (Franța, Turcia, Suedia, Emiratele Arabe, Germania, Italia și Belgia) la diverse evenimente importante, totalul cheltuielilor ridicându-se la suma de 171.132 de lei. În martie, suma s-a ridicat la 561.943 de lei, de cinci ori mai mult față de luna anterioară. Continuăm cu sumele de bani pentru restu lunilor: 

Aprilie- 326.826 de lei 

Mai- 510.350 de lei 

Iunie-749.933 de lei 

Iulie- 921.615 de lei

August- 19.650 de lei 

Septembrie- 244.382 de lei 

Octombrie- 315.892 de lei 

TOTAL: 3.088.648 de lei 

1 COMENTARIU

  1. Statul român este acaparat de mafia fsn-mafie mai presus de lege (psd pnl UDMR si minorități, servicii organe justitie interlopi )Peste un milion de copii se culca flămânzi seara de seara , 30 la sută dintre români traiesc sub pragul sărăciei, avem oficial peste 100 de mii de milionari plus câteva sute de mii cu averi prin paradisele fiscale si exotice. Haita fsn a asasinat câteva sute de mii prin lagarele numite spitale etc .De ce sa fim surprinsi ca ii doare in cur de tara si fura in draci de parca vine sfarsitul lumi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.