Curtea de Apel Cluj a decis la finele acestei săptămâni că măsurile de solidaritate luate în 11 decembrie 2023 pentru a sprijini protestul grefierilor vor înceta din data de 8 ianuarie 2024. Astfel, instanţele din subordinea Curţii de Apel Cluj vor relua judecarea tuturor cauzelor care sunt pe rol, nu doar pe cele de urgenţă, aşa cum se întâmplă din luna decembrie. Cu toate acestea, Guvernul a rezolvat într-o mică măsură cererile pe care grefierii le-au anunţat în cadrul protestelor.

Potrivit unui comunicat al Curţii de Apel Cluj, din data de 8 ianuarie 2024 activitatea instanţelor va reveni la normal. Începând cu luna decembrie şi până acum, judecătorii clujeni au anunţat că aderă la protestul magistraţilor şi îşi vor restrânge activitatea judecând doar cauzele care reprezintă o urgenţă.

Contactat de Gazeta de Cluj, George Pârvu, secretarul general al sindicatului Dicasterial spune că nu consideră că judecătorii au renunţat la protestul de solidaritate cu grefierii.

”Au fost rezolv parţial doleanţele noastre. Spun asta pentru că în ultimele 2 luni de zile salariul se plăteşte integral. Însă, achitarea drepturilor salariale s-a rezolvat parţial, iar sumele neachitate care ni se cuvin în urma hotărârilor judecătoreşti în care ni s-a dat câştig de cauză se vor re-eşalona. Cu alte cuvinte, se eşalonează eşalonarea! Până acum, s-au achitat două tranşe, iar următoarele tranşe, care erau eşalonate, vor fi re-eşalonate pe următorii 5 ani. Asta înseamnă că vom mai primi banii de pe urma hotărârilor judecătoreşti, dacă îi vom mai primi, peste 10 ani. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care CEDO s-a pronunţat clar că aceste eşalonări încalcă legislaţia!

Aşa  că vom analiza în continuare formele de protest şi vom emite o decizie la momentul potrivit”, a declarat secretarul general al sindicatului Dicasterial.

Pe de altă parte, grefierii care lucrează în jurisdicţia altor curţi de apel, cum ar fi cei din Iaşi, au reluat protestele suspendate în urmă cu două săptămâni

Liderul sindical de la Iași, Lăcrămioara Cipiniuc a declarat că se judecă doar cauzele urgente, iar programul cu publicul este redus la jumătate. Între orele 10:00 -12:00, a fost sistată complet activitatea și grefierii au protestat în fața instanțelor de judecată, transmite Radio Iași.

Lăcrămioara Cipiniuc a precizat că în decembrie a fost emisă o hotărâre de Guvern pentru acoperirea restanțelor salariale din lunile octombrie și noiembrie dar plățile au fost făcute doar pentru luna noiembrie. Ea a mai spus că nu există niciun act guvernamental elaborat până în momentul de față pentru acoperirea restanțelor salariale din ultimele nouă luni și, pe de altă parte există incertitudini că vor fi acoperite integral salariile pe anul în curs:

”Suntem în aceleași forme de protest, adică înjumătățirea programului de lucru cu publicul și nu participăm decât la judecarea cauzelor urgente, iar în intervalul 10:00 -12:00 suntem prezenți în holul sau în fața instanței, întrerupând activitatea. Cu privire la revendicările noastre nu s-a întâmplat nimic. La sfârșitul lunii decembrie, printr-o hotărâre de guvern, s-a stabilit plata diferențelor salariale din octombrie și noiembrie. În ceea ce privește Curtea de Apel Iași, am primit doar diferența de pe luna noiembrie, însă noi avem în continuare restanțe încă din luna aprilie, așa cum am spus de la debutul protestului nostru, motiv pentru care mai avem restanțe salariale neîncasate și o mare incertitudine cu privire la salariul viitor.”

Ce vor grefierii? Ce vrea toată lumea: bani mai mulţi!

Grefierii din România au anunţat în data de 3 decembrie 2023 că vor iniţia un val de proteste şi vor bloca instanţele. În comunicatul de presă ei au acuzat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat dialogul şi nu a emis un punct de vedere oficial cu privire la aspectele reclamate, ceea ce confirmă acuzele aduse de sindicatul grefierilor..

„De aceea, a venit vremea să cerem explicaţii şi din stradă! Vor fi prezenţi grefieri din întreaga ţară. Sperăm că preşedintele ÎCCJ nu va ignora mulţimea nemulţumită ce va face gălăgie sub geam şi va chema la discuţii delegaţia organizaţiei noastre sindicale”, mai arată sursa citată.

Grefierii solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie următoarele:

„- plata integrală a salariilor înaintea oricăror obligaţii băneşti ale angajatorilor;

– achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023, aferente lunii noiembrie 2023, astfel cum procedează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru aparatul propriu;

– prevederea şi asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru:

a) achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023;

b) achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin administrative emise în anul 2023;

– asigurarea resurselor materiale necesare funcţionării în condiţii normale a instanţelor judecătoreşti

– emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari şi terţiari de credite pentru uniformizarea modului de eliberare a adeverinţelor necesare în vederea stabilirii dreptului la pensie al personalului auxiliar de specialitate;

– emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari de credite (curţile de apel) pentru uniformizarea, la nivel naţional, a salariilor de bază/indemnizaţiilor brute lunare prin respectarea prevederilor Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 794/2016;

– iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă – Justiţie, pentru personalul auxiliar de specialitate, conex şi contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti.”

Politicienii i-au asigurat cu NU vor primi banii

Motivul acestor forme de protest îl reprezintă concluziile întâlnirii din 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanțelor Publice, la care au participat reprezentanții Blocului Național Sindical, ai SNGJ Dicasterial, dar și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În urma întâlnirii, ministrul finanțelor, domnul Marcel Boloș, a transmis ca NU va asigura fondurile pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărârile judecătorești, se arată într-un comunicat BNS.

Ce a decis Curtea de Apel Cluj în decembrie

Judecătorii Curții de Apel Cluj reuniți în luna decembrie în cadrul Adunării Generale au decis să  amâne judecarea cauzelor aflate pe rolul instanței, cu excepția cauzelor având caracter urgent menționate mai jos:  în materie non penală: suspendarea executării hotărârilor, suspendarea executării actelor administrative, suspendarea executării silite, măsuri asiguratorii şi ordonanțe preşedințiale; măsuri de protecție a minorilor în situații de urgență; tutelă; curatelă; adopție; ordin de protecție; regimul străinilor; achizițiile publice în faza de atribuire; concedierile; greva; incidente procedurale şi strămutări privind cauzele de mai sus;  în materie penală: cereri de competența judecătorului de drepturi şi libertăți, cu excepția celor care au ca obiect contestație privind durata procesului, dosare cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive în cauză, măsuri preventive, măsuri asigurătorii şi măsuri de siguranță, contestații la executare care privesc aceste măsuri; cauze în care răspunderea penală este susceptibilă de a fi prescrisă în termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus, se preciza în anunţul din decembrie al Curţii de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.