Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a amendat mai mulți furnizori de energie electrică pentru manipularea pieței energiei. Printre aceste firme se numără și societatea clujeană Nova Power&Gas, o firmă care a trecut prin mâinile lui Rareș Criste, unul dintre ”băieții deștepți” din energie din Cluj-Napoca, apoi pe la fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef DGPI, iar acum le aparține fraților Simion și Teofil Mureșan, patronii Electrogrup. Firma Nova Power&Gas are un parteneriat cu companii americane și Nuclearelectrica pentru a construi în România un mini-reactor nuclear pentru producerea energiei electrice.

Firma clujeană Nova Power&Gas, alături  EFT Furnizare și Tinmar au fost amendate cu 3% din cifra de afaceri de ANRE pentru manipularea pieței de energie.

În 2022, firma clujeană a declarat aproximativ 100 de angajați, o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 230 milioane lei, în creștere cu 912%. Firma este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%). Astfel, în virtutea cifrei de afaceri pe anul 2022, societatea controlată de frații Mureșan ar trebui să primească o amendă în valoare de 54.000.000 lei.

Investigația ANRE a fost demarată în urma sesizărilor făcute de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale – OPCOM SA și Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

În 2022, societatea clujeană a mai fost amendată de ANRE. Compania a fost investigată ca urmare a suspiciunii de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacționărilor efectuate pe platforma PC-OTC administrată de către OPCOM. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că NOVA POWER & GAS S.R.L., printr-un număr de 63 tranzacții încheiate cu operatorii economici QMB ENERG S.R.L. și ADERRO G.P. ENERGY S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – C – A”, respectiv a transmis indicaţii false privind preţul produsului tranzacţionat, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT. Pentru fapta săvârşită, prin Decizia de finalizare a investigației din anul 2020, NOVA POWER & GAS S.R.L. a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 400.000 lei.

Afaceri nucleare

Firma Nova Power&Gas se află într-un parteneriat cu Nuclearelectrica și o companie americană pentru a construi în românia un mini-reactor nuclear experimental. Proiectul urmează să se edifice la Doicești (jud Dâmbovița, n.red) pe amplasamentul unei foste centrale pe cărbuni cumpărată de frații Mureșan și, ulterior demolată. 

Deputata Gavrilă Anamaria a adresat Ministerului Energiei mai multe întrebări despre sistemul energetic național. Printre acestea se regăsesc unele care fac referire la o afacere din care fac parte clujenii Simion și Teofil Mureșan, patronii Electrogrup. 

Potrivit deputatei, ”deținătorii terenului de la Doicești, SC Nova Power, au pe anul trecut o cifră de afaceri de 580.790.378 lei și o pierdere de 28.186.313. Orice companie care înregistrează pierderi este descalificată de la orice licitație. Cum este posibil ca o mare companie națională importantă, cum e Nuclearelectrica, cu o cifră de afaceri de 55 de ori mai mare, să se asocieze cu o firmă aflată în pierderi: Vă rog să ne comunicați raționamentul economic pentru care Ministerul Energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producție a energiei electrice care vor aparține unei firme private? Menționez că Nova Power&Gas a cumpărat o serie de active pe amplasamentul respectiv cu o sumă infimă în comparație cu valoarea investițiilor ce urmează să se facă de aproape 10 miliarde dolari”, arată una dintre întrebările adresate de deputată.

În răspunsul primit, reprezentanții Ministerului Energiei nu spun care a fost modalitatea în care firma clujenilor a ajuns să facă parte din această afacere, dar se arată că SC Nova Power&Gas va deține 50% din acțiunile viitorului producător de energie nucleară din România.

”La data de 24 mai 2022, în cadrul workshop-ului Smal Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de comerț al SUA, Nuclearelectrica, NuScale și Nowa Power&Gas SRL au semnat un memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din românia pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

Compania de proiect pentru implementarea tehnologică SMR în România este reprezentată de RoPower Nuclear, care este și viitorul proprietar al SMR-ului, deținută de Nuclearelectrica, care va fi operatorul centralei și Nova Poer&Gas, care este proprietarul sitului de la Doicești. Rolul RoPower va fi de dezvoltator și viitor proprietar al centralei nucleare, în timp ce Nuclearelectrica va fi operatorul. RoPower este deținută  în proporție de 50% de SNN și în proporție de 50% de Nova Power&Gas, proprietarul sitului de la Doicești. Afirmația conform căreia ”Ministerul energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producere a energiei electrice care vor aparține unei firme private” nu are niciun fundament, având în vedere toate elementele expuse”, se arată în răspunsul ministerului.

Ce amenzi ar trebui să plătească Tinnmar și EFT

Tinmar Energy este unul dintre cei mai mari furnizori din România, firma fiind controlată de omul de afaceri Augustin Oancea. Având sub 100 de angajați, furnizorul de energie a avut în 2022 o cifră de afaceri de 9,2 miliarde de lei, în creștere cu 157% față de 2021, și un profit de 523,7 milioane lei, cu o creștere de 266%. În cazul acestei firme amenda ar trebui să fie de 276.000.000 lei.

EFT Furnizare SRL avea 5 angajați în 2022 și a ajuns la o cifră de afaceri de 656,3 milioane de lei, în scădere cu 19%, și un profit de 51,3 milioane de lei, în creștere cu 821%. Acționari sunt: EFT Investments Limited UK – 80%, VOJKAN TOMASEVIC – 15%, AMALIA GABRIELA BADEA – 2,5%, MARIN ALEXANDRU-COSTIN 2,5%. În cazul firmei EFT Furnizare amenda aplicată ar fi în valoare de 19.689.000 lei.

Ce spun firmele amendate

”Suntem surprinși de concluziile ANRE în ceea ce ne privește, în condițiile în care Nova a respectat pe deplin toate regulile pieței. Vom furniza în continuare toate datele și informațiile necesare pentru a ne demonstra nevinovăția în fața autorităților și a instanțelor competente”, arată reprezentanții Nova Power&Gas.

”Acest tip de sesizare este emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi și nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigației) și, pe cale de consecință, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacțiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigație, ar fi dus la concluzia inexistenței vreunei încălcări a legii.”, explică reprezentanții Tinnmar Energy

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.