Rareş Bogdan este unul dintre politicienii atipici ardeleni. Guraliv, abil, crescut de tânăr într-o pepinieră selectă cu foşti nepoţi şi fii de nomenclaturişti comunişti, el însuși fiul unui fost ştab de pe vremea lui Ceaușescu. Originar din Ocna Mureş şi plantat în Cluj-Napoca, eurodeputatul defilează în haine scumpe, accesorizat la maxim, călcat, apretat şi frezat încât nicio scamă nu se poate apropia de el. Însă, până să ajungă pe această treaptă a evoluţiei sale, politicianul a avut destul de mestecat până să ajungă să înghită !

Clujeanul Rareş Bogdan este unul dintre puţinii eurodeputaţi care nu are public CV-ul. 

Rareș Bogdan s-a născut pe 17 septembrie 1974. A absolvit Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi este licenţiat al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative. Tot la Universitatea „Babeş-Bolyai” a urmat un masterat în ştiinţe politice.

Însă, cel mai important lucru este că la UBB i-a cunoscut pe Eduard Hellvig, fost şef SRI, şi pe Emil Boc. Cei trei făceau parte din organizațiile studenţeşti de dreapta. De asemenea, a fost coleg cu Andi Boer, fost șef de cabinet al lui Vasile Blaga și Cătălin Baba, fost șef de cancelarie în guvernu Boc II şi fost ministru al Educaţiei. După facultate şi-a deschis, împreună cu Rareș Rusu, băiat deştept din energie şi fiul unui fost şef DGIPI, un magazin de telefoane mobile. Un alt prieten de-a lui Bogdan este Mihai Moga, nepotul fostului prim-secretar al Comitetului Județean al PCR Cluj, Ioachim Moga.

Sursa foro monitorul.ro Rareş Bogdan & Co


În acelaşi timp a făcut afaceri în media cu Octavian Hoandră. Cei doi au firma Trend Communication SRL, o firmă care a încheiat contracte de aproape un milion de lei cu Hidroelectrica. Gazeta de Cluj a scris că societatea va primi în jur de 1,5 milioane de lei de pe urma exproprierilor realizate de statul român pentru proiectul metroului din Cluj-Napoca. În aceeaşi perioadă, Bogdan şi-a găsit un loc călduţ sub aripa protectoare a lui Sorin Roșca Stănescu, fost jurnalist și senator, condamnat într-un dosar de corupție. De altfel, Stănescu îi este naşul de căsătorie. În 2012, după ce a refuzat propunerile de partid pentru a candida la un post de parlamentar, de a deveni purtătorul de cuvânt al partidului ori şef la TVR, s-a mutat din Cluj-Napoca la Bucureşti şi a devenit moderatorul unei emisiuni incisive la postul Realitatea TV, unde era acţionar. Aici i-a criticat pe Traian Băsescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor, pe Klaus Iohannis, într-un mod mai timid, a fost cel mai vocal critic al lui Liviu Dragnea.

În acelaşi timp a devenit apropiat ai Elenei Udrea, Vasile Blaga, Eduard Hellvig, Marian Vanghelie sau Mircea Geoană.

În schimb, Victor Ponta, fără să fie băgat în seamă, l-a acuzat că ar fi ”ofiţer” sub acoperire. De asemenea, atunci când a fost cercetat penal, Sorin Oprescu l-a indicat pe Bogdan că ar fi fost furnizorul unor informaţii secrete din anchetele DNA. Ambele acuzaţii au fost negate de politicianul clujean. O altă controversă legată de el constă în faptul că atunci într-o serie de interceptări, Marian Vanghelie, care cercetat penal, susţinea că are relaţii prin intermediul lui Rareş Bogdan care pot ajunge la preşedintele Iohannis.

Cert este că politicianul clujean are abilitatea să cadă mereu în picioare, indiferent de cât de sus a fost aruncat.

Cine sunt asistenţii lui Rareş Bogdan

Unul dintre asistenţii lui, clujeanul Tudor-Cristian SOAITA este un fost bodyguard al vedetelor. A făcut parte din garda a corp a unor star-uri precum Claudia Cardinale, Geraldine Chaplin sau Franco Nero, etc. Şoaită are funcţia de asistent local, astfel că îi este gardă de corp când Rareş Bogdan se perindă prin România. Şoaită a fost propulsat în anul 2000, de una dintre primele lui ”misiuni”, când a fost angajat să îi păzească pe cei care au tras tunul Fondului Naţional de Investiţii (FNI). 

Tudor Cristian Şoaită

Ceilalţi trei asistenţi locali sunt liberali cvasinecunoscuti care nu au nimic în comun cu politicile europene.

La nivel de grupare politică, în cabinetul eurodeputatului clujean sunt angajaţi trei asistenţi. Georgiana-Catalina HUSMAN, care este şi asistentă în birourile lui Vasile Blaga, Gheorghe Falcă şi Dan Motreanu.

Ana Covaci este asistentă şi în cabinetul lui Cristian Buşoi, iar Adriana Roxana Andronic este sora jurnalistului Dan Andronic.

Asistenţii acreditaţi, adică cei de ”suflet”, sunt Călina Bercean, fostul editor al emisiunii ”Jocuri de Putere” care l-a propulsat pe Rareş Bogdan, Mitica CALIN (jr), fiul omului de afaceri Călin Mitică, unul dintre prietenii, proprietarul companiei Remarul 16 Februarie şi implicat în afaceri penale, şi Monica Opricescu, consilier cu experienţă în Parlamentul european. Bogdan l-a cunoscut pe Călin Mitică prin intermediul prietenului din tinereţe, Rareş Rusu, a cărui familie se cunoştea cu Mitică. De altfel, dacă Bogdan l-a angajat pe fiul lui Călin Mitică, în schimb soţia lui, Florina Bogdan, care este prezentată în presă drept fostă stewardesă, este angajată la Transferoviar Grup, o altă firmă de-a lui Călin Mitică, într-un post de consilier juridic. De acolo ea câştigă mai mult decât salariul de eurodeputat al soţului. 

Orice clujean care se respectă face măcar o afacere imobiliară

Ca orice clujeni care se respectă şi familia lui este implicată în afaceri imobiliare. Pe de o parte, socrul lui, Vasile Vita, patronul Vitacom şi unul dintre milionarii Clujului, construieşte mai multe blocuri în zona străzii Camil Petrescu din cartierul Bună Ziua. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Primăria Cluj-napoca a aprobat schimbarea urbanistică a zonei din activități economice cu caracter industrial în zonă mixtă și zonă rezidențială.

Majoritatea vecinilor din imediata apropiere a investiției derulate de familia Vita s-au arătat nemulțumiți de regimul de înălțime avizat de primărie, însă blocurile au fost autorizate fără probleme.

Marius Bogdan, fratele europarlamentarului clujean, a avut o investiție imobiliară în zona str Câmpului. Astfel, potrivit documentațiilor din 2020 s-a aprobat posibilitatea de a construi pe o suprafață de aproape 1.400 mp dintr-un total de 8.000 mp, restul suprafeței urmând să fie alocată construirii de spații verzi și drumuri. 

Firma Klausenburg Cafe, la care Florina Antoanela Bogdan, soţia lui, are pachetul de 100% de acțiuni, a vândut către Eden Capital Development, firmă deținută de Dan Liviu Marius (70%) și de Abu Lail Akram (30%), pachetul social pe care îl deținea în cadrul SC PROPERTY INVESTMENT BUILDINGS SRL. Această societate derula un ansamblu rezidențial premium în zona de nord a Capitalei.

În declarațiile de avere din 2021 și 2022 ale europarlamentarului clujean nu apare nimic despre faptul că Florina Antoanela Bogdan avea legături cu această afacere imobiliară. Property Investment Buildings a fost autorizată să construiască un ansamblu rezidențial format din 3 imobile cu două subsoluri și 10 etaje, ce vor cuprinde 284 de apartamente și spații pentru birouri.

Ce are Rareş Bogdan?

Avere

– teren intravilan în Alba Iulia, de 9100 mp, cumpărat în 2007. 

– teren intravilan în Voluntari, de 2349 mp, deținut în proporție de 50% (soția deține restul de 50%), cumpărat în 2018. 

– apartament de 100 mp, în Cluj-Napoca, cumpărat în 2008. 

– Casă de locuit în Voluntari, cumpărată în 2018, împreună cu soția, de 321 de mp. 

– Tablouri de 200.000 de euro. 

– Ceasuri de 230.000 de euro. 

– Bijuterii de 150.000 de euro. 

– Argintărie de 15.000 de euro. 

– Stilouri de 23.000 de euro. 

– Active financiare la KBC Bruxelles, unul de 7000 de euro, altul de 12.500. Două și la Banca Transilvania, de 100.000 RON și 1046,76 RON. 

– Plasamente de 7000 de euro la Banca Transilvania. 

– Împrumut către soție de 210.000 de lei. 

Datorii: 

– 924.808 lei datorie scadentă în 2037. 

– 62.036 euro datorie scadentă în 2037. 

Europarlamentarul are o indemnizație zilnică de diurnă de la PE în valoare anuală de 31.603 euro, cheltuieli de relocare de 4622 de euro, cheltuieli de transport de 28.458 de euro, alocație cheltuieli cabinet parlamentar de 57336 euro. Din salarii, de la PE, are un venit anual de 89.788 de euro. A mai primit 132.000 de lei ca și consilier juridic, dar și 8400 de euro din chiria încasată de soția sa. De asemenea, mai are venituri din dividende de 65.500 lei, dar și din returnarea unui împrumut acordat unui local din Cluj, de 837.100 lei. În declarația de avere sunt trecute și alocațiile copiilor.

4 COMENTARII

  1. Acum mai bine de 10 ani cineva din Uioara îmi povestea povestea morții Combinatului. Director era tatăl lui Rareș Bogdan. Datorii la curent dar firma de stat era pt reșalonarea datoriilor. Iarnă, frig mult sub zerp, directorul dă ordin să se-nchidă curentul combinatului. Instalațiile din oțeluri speciale crapă, tăiat cu autogena. Povestea aruncată a fost că cei cu curentul au închis întrerupătorul nu directorul.
    PS Media, majoritatea, încă ne aruncă clujeanul Rareș Bogdan, uneori mănăștureanul. Vor să ne-ascundă legătura cu tatăl director combinat cu mult bube pe cap.
    PS Cînd cineva are două nume, adică în loc de nume de familie alt nume, de obicei, nu sînt români.
    PS Uioara nu-i departe, este tren, ca să-ntrebați oamenii ce știu cum s-au petrecut lucururile precum foști colegi de liceu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.