Fostul judecător Cristi Danileț, pensionat la vârsta de 48 de ani, câștigă la CEDO împotriva CSM în scandalul postărilor de pe Facebook și Tik Tok. Acesta a fost sancționat de CSM de 3 ori până acum.

                Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis, cu 4 voturi pro și 3 împotriva, că Statul a încălcat articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire. De asemenea, statul român trebuie să-i plătească lui Danileț 5.232 de euro către Cristi Danileț.

                Totul a început în ianuarie 2019, când Danileț a criticat pe Facebook asaltul PSD asupra statului de drept. În decembrie 2021, Cristi Danileț a fost exclus din Magistratură pentru că a ,,lezat” imaginea justiției prin postări pe Tik Tok în care făcea demonstraţii de karate, curăţa piscina şi tundea gardul viu. De asemenea, Danileț a fost vizat de o cercetare disciplinară pentru că făcea parte din mai multe ONG-uri. ONG-urile în cauză sunt VeDemJust (Voci pentru Democrație și Justiție) și ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană) . Iar acestea sunt doar câteva din ,,corecțiile” pe care le-a primit de la stat.

                Analizând cazul, judecătorii de la CEDO au decis:

„1. Hotărăște în unanimitate că plângerea formulată în temeiul articolului 10 din Convenție este admisibilă și că plângerea formulată în temeiul articolului 8 din Convenție este inadmisibilă;

2. Hotărăște, cu patru voturi pentru și trei împotrivă, că a avut loc o încălcare a articolului 10 din Convenție;

3. Hotărăște, cu patru voturi la trei,

(a) că statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 5.232 EUR (cinci mii două sute treizeci și doi de euro), plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării;

(b) că, de la expirarea termenului menționat și până la efectuarea plății, se percepe o dobândă simplă pentru această sumă la o rată egală cu cea a facilității de creditare marginală a Băncii Centrale Europene aplicabilă în perioada respectivă, majorată cu trei puncte procentuale.”

Antonia Mihailescu

Citește și: Neluțu Varga n-are bonitate financiară nici măcar pentru un credit la Provident

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.