Horea Șulea, candidatul PSD la Primăria Florești, a încercat să își steargă condamnarea penală primită în 2019. Însă, judecătorii au respins cererea de contestație în anulare făcută de politicianul clujean. În opinia lui, condamnarea lui a fost una politică.
”Articolul este nefavorabil și nu redă realitatea. Am fost condamnat fără să existe o pagubă. Am fost condamnat pentru că am deranjat politic pleiada de somități a politicii clujene! Imediat după ce sentința a rămas a rămas definitivă, mi-a fost ridicat sechestrul, iar acest lucru este una dintre dovezile că n-au fost îndeplinite condițiile abuzului în serviciu. A fost un caz de condamnare politică.
Acum, legea mi-a permis să fac contestația în anulare, pentru că au fost vicii grave în derularea procesului. Însă, instanța clujeană a respins contestația. Dar legea îmi permite să merg mai departe și voi mergela ÎCCJ. Azi avocatul meu Dan Voinea deja scrie contestația pentru ÎCCJ. Acolo nu se discută pe fond, ci pe vicii de procedură. În sentințele din 2019 și 2021 nu îmi sunt interzise drepturile civile pentru că condamnarea a fost suspendată pentru o perioadă de încercare”, a declarat Șulea pentru Gazeta de Cluj.
În sprijinul afirmațiilor sale, Sulea a prezentat un document de la Autoritatea Electorală Permanentă în care sunt enumerate condițiile pe care o persoană trebuie să îndeplinească pentru a candida la alegeri, însă în această adresă nu se face nicio referire la situația expresă a lui Horia Șulea, o persoană condamnată pentru corupție în dauna unei primării pe care vrea să o conducă din nou.
Astfel că, el rămâne cu verdictul de corupt, lucru care, în mod normal ar trebui să îl împiedice că candideze la funcția de primar al comunei Florești.
“În temeiul art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 C.pen. 1968 cu aplicarea art. 5 C.pen., precum si art. 396 alin. 2 C.proc.pen condamna pe inculpatul S H P, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilata infractiunilor de coruptie. În temeiul art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 C.pen. 1968 cu aplicarea art. 5 C.pen., precum si art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamna pe inculpatul Sulea Horia Petru la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilata infractiunilor de coruptie. În temeiul art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 C.pen. 1968 cu aplicarea art. 5 C.pen., precum si art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamna pe inculpatul S H P la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilata infractiunilor de coruptie. În temeiul art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.pen. 1968 contope?te cele 3 pedepse aplicate inculpatului si aplica astfel acestuia pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare. În temeiul art. 861 alin. 2 C.pen., dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate inculpatului sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 5 ani si 6 luni, stabilit potrivit dispozitiilor art. 862 alin. 1 C.pen. 1968. Încredinteaza supravegherea inculpatului Serviciului de Probatiune Cluj. În temeiul art. 863 alin. 1 C.pen. 1968, pe durata termenului de încercare, obliga inculpatul sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: – sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probatiune Cluj; – sa anunte, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea; – sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; – sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta. În temeiul art. 71 alin. 1 C.pen. 1968 interzice inculpatului S H P drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.pen. 1968 de la data ramânerii definitive a prezentei hotarâri si pâna la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei închisorii aplicate prin aceasta, iar în temeiul art. 71 alin. 5 C.pen. 1968, pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei închisorii suspenda si executarea pedepselor accesorii. Atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 864 C.pen. 1968 privind cazurile de revocare a beneficiului suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere în cazul savârsirii de noi infractiuni sau al neîndeplinirii cu rea-credinta a masurilor de supraveghere prevazute de lege si stabilite de instanta”, arată soluția pe scurt a Judecătoriei Cluj-Napoca din dosarul lui Șulea. Acest verdict a fost dat în 2019, dar a rămas definitiv în 2021, odată cu decizia Curții de Apel Cluj de a menține soluția.
De asemenea, i-am contactat pe reprezentanții PSD Cluj, Vasile Dîncu și Alexandru Cordoș, dar nici ei nu au răspuns apelurilor telefonice.
În 2021, Șulea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare , alături de un alt fost primar, Ioachim Vancea. Cei doi au fost acuzați că au plătit ilegal servicii de deszăpezire şi salubrizare.
Spre dezamăgirea lui ăla care va plătește, va candida. Nici la pedeapsa inițiala nu a avut măsură complementară, interzicerea de a fi ales. Un dosar politic, spre deosebire de conducerea sub influența alcoolului.
Dan Voinea