Gabriela Butnaru, registrator de carte funciară în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj a fost nevoită să apeleze la instanță, după ce a semnat ca primarul modificarea fișei postului, prin care îi fuseseră introduse atribuții suplimentare, fără să fie anunțată. Mișcarea făcută de OCPI Cluj nu ar fi una întâmplătoare, având în vedere că atribuțiile suplimentare făceau referire la activități corespunzătoare Programului Naţional de Cadastru și Carte Funciară. Dacă ne gândim la cât de greu decurge procesul de cadastrare sistematică și câte probleme au apărut pe parcurs, nu este exclus ca responsabilii din OCPI Cluj să fi apelat la o soluție de urgență, în detrimentul propriilor angajați.
Gabriela Butnaru ocupă funcția de registrator de carte funciară, în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj – Serviciul Publicitate Imobiliară, Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, din anul 2008. În toamna anului 2022, OCPI Cluj a fost obligat printr-o dispoziție legală să actualizeze fișele de post. Pentru că operațiunea a fost tratată cu superficialitate atât de către instituție, cât și de câtre angajați, situația a degenerat și s-a ajuns în instanță. Gabriela Butnaru a dat în judecată Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, solicitând instanței să constate nulitatea fișei postului întocmită la data de 24 noiembrie 2022, pe motiv că este ilegală.
Rețeta găsită de OCPI Cluj pentru a desluși misterul cadastrărilor sistematice
În fața magistraților de la Tribunalul Cluj, angajata OCPI Cluj a arătat că, la data de 29 noiembrie 2022, spre sfârșitul programului de muncă, a primit fișa postului de registrator de carte funciară gradul IA de la angajata Serviciul Juridic, Resurse Umane, Secretariat și Petiții. Fiind convinsă că este vorba despre o formalitate, nu a citit documentul înainte să semneze de primire. Ulterior, la o lectură mai atentă, a constat că în fișa postului au fost introduse atribuții suplimentare, care aduc modificări felului în care își desfășoară munca. Mai precis, la atribuțiile specifice a fost introdus un nou paragraf prin care era obligată să îndeplinească „activităţi corespunzătoare Programului Naţional de Cadastru și Carte Funciară când se impune”. Prin noua atribuție formulată neclar, OCPI Cluj a deschis o portiță care-i dă dreptul să atribuie angajaților sarcini specifice altui post sau altui serviciu.
Gabriela Butnaru a susținut că noile îndatoriri stabilite prin fișa postului fac parte din atribuțiile unui alt serviciu din cadrul OCPI Cluj, iar ei i se alocă dosare/lucrări care nu au nicio legătură cu Serviciul Publicitate Imobiliară, ci cu Serviciul Cadastru, Biroul de Înregistrare Sistematică, care este organizat în mod distinct și are o activitate și procedură specifică referitoare la înscrierea din oficiu în evidențele de cadastru și carte funciară a imobilelor, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Singurele asemănări între cele două servicii sunt denumirea posturilor – registrator de carte funciară, studiile superioare – juridic și faptul că ambele posturi sunt subordonate profesional șefului Serviciului de Publicitate Imobiliară.
„Colega de la acest serviciu a aşteptat să semneze de luare la cunostință acest înscris și mențiunea că a primit 1 exemplar la data de 29.11.2022. Considerând că este o formalitate, așa cum s-a și prezentat, nu a citit-o înainte de a semna de luare la cunoștință și din cauza presiunii exercitate, a volumului covârșitor de muncă și a timpului limitat avut la dispoziție, obiceiul locului fiind «punerea sub nas a unei hârtii și semnează aici, acum ca mă grăbesc și scrie că ai primit un exemplar, data și semnătura»”, a arătat în instanță că avocatul Gabrielei Butnaru.
OCPI Cluj nu admite că își împovărează angajații fără niciun drept
În întâmpinarea formulată, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj a răspuns acuzațiilor potrivit cărora Gabriela Butnaru nu a putut citi fişa de post ci doar a semnat de luare la cunoștință, menționând că nu poate fi împiedicată citirea documentului de conduita unor angajați și nici nu poate constitui un motiv de neîndeplinire a atribuţiilor cu profesionalism şi respectarea dispozițiilor legale în vigoare.
„Prin fișa postului reclamantei nu i-au fost date atribuții noi ce țin de o altă funcție, așa cum în mod eronat a susţinut aceasta, atribuțiile funcției de registrator de carte funciară sunt aceleași în cadrul instituției, fie că registratorul își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Publicitate Imobiliară/Birouri teritoriale, fie că își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Înregistrare Sistematică. (…) Ori, în speța de față, nu putem vorbi de modificarea felului muncii pentru reclamantă atâta vreme cât angajatorul OCPI Cluj a dat acesteia atribuții specifice funcției pe care o deține, adică de registrator de carte funciară și nu atribuții de contabil sau consilier cadastru”, a motivat OCPI Cluj în întâmpinarea formulată.
OCPI Cluj a recunoscut oarecum că a profitat de obligația de a actualiza fișele de post pentru a insera pe ici-colo atribuții ale registratorilor din cadrul Biroului de Înregistrare Sistematică, deoarece situația este scăpată de sub control.
„Într-adevăr pentru o mai bună organizare a activității la nivelul oficiilor teritoriale şi pentru accelerarea înregistrării sistematice şi creșterea numărului de imobile înscrise în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară au fost înființate, în cadrul Serviciilor Cadastru, Birourile de Înregistrare Sistematică. Însă așa cum s-a arătat mai sus funcția de registrator de carte funciară este unică la nivel de oficiu teritorial, toţi registratorii din cadrul OCPI Cluj au aceleași atribuții specifice indiferent că sunt încadrați în cadrul Serviciului Publicitatea Imobiliară sau că sunt încadrați în cadrul Biroului de Înregistrare Sistematică”, a concluzionat OCPI Cluj.
Instanța a anulat în parte fișa postului
OCPI Cluj a uitat totuși că, potrivit Codului Muncii, în cazul în care prin adăugarea unor noi atribuții în fișa postului sau înlocuirea unora dintre atribuțiile prevăzute cu altele se ajunge la modificarea felului muncii, atunci aceasta reprezintă o modificarea a contractului individual de muncă pentru care este necesar acordul ambelor părți.
În cele din urmă, magistrații de Tribunalul Cluj au stabilit că OCPI Cluj a încălcat drepturile salariatului și au dispus anularea parțială a fișei de post.
„În primul rând se observă din compararea celor două fise de post că, cu toate că funcția a păstrat aceeași denumire, unele dintre atribuțiile noi, adăugate celor inițial stabilite prin fișa postului au altă natură și corespund, în fapt, unei funcții cu un alt specific, ceea ce conduce la concluzia că a avut loc modificarea unui element esențial al contractului individual de muncă și anume felul muncii. (…) Având în vedere cele arătate instanța concluzionează că atribuțiile menționate la lit. t) din fișa de post nu sunt specifice funcției deținute în cadrul – Serviciul Publicitate Imobiliară –Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj-Napoca.
Procedând astfel, prin introducerea în fișa postului la lit. t) a unor atribuții specifice Biroului de Înregistrare Sistematică, în care reclamanta nu îşi desfășoară activitatea, angajatorul a încălcat drepturilor salariatului sub aspectul lipsei acordului acesteia pentru modificarea felului muncii, fapt de impune anularea parțială a fișei de post emisă de pârâtă.”, au motivat magistrații de la Tribunalul Cluj.