Florian Coldea, general și direct adjunct a SRI timp de 12 ani, a reintrat în atenția publicului anul acesta când DNA a deschis asupra sa un dosar penal, în care alături de generalul Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției juridice a SRI și avocatul Doru Trăilă, este acuzat de că a cerut bani de la un afacerist pentru a îi ușura o sentință.
Acesta este al treilea articol dintr-o serie în care Gazeta de Cluj recapitulează grupul creat în jurul lui Florian Coldea la Cluj și analizează ce s-a întâmplat cu persoanele care făceau parte din acest cerc. Acest material va explica ce s-a întâmplat cu Lucian Hurducaș, un individ care este conectat la mai multe persoane din acest grup.
Primul articol a făcut radiografia grupului de la Cluj, așa cum era în perioada sa de glorie, iar al doilea material din serie a analizat ce s-a întâmplat cu Gruiță Bogdan Andrei și cu firmele deținute de el, acesta fiind partenerul de afaceri a lui Coldea George Tudor, verișorul lui Florian Coldea.
Care este locul lui Hurducaș în Grupul de la Cluj
Una dintre conexiunile lui Hurducaș Lucian este cu Radu Tudor, partenerul de afaceri a lui Gruiță Bogdan Andrei, despre care am scris mai detaliat în al doilea articol al seriei. Mai exact, Ioana Anca și Sasha Lucian Hurducaș (fiul lui Lucian Hurducaș) dețin o proprietate, aflată în Cluj-Napoca, pe strada Republicii, numărul 99. Aici se află o casă pe care o dețin din 2021 și care pare nelocuită, iar Lucian Hurducaș are drept de uzufruct viager asupra locuinței.
La această adresă își au sediul social mai multe societăți: Buyit SRL, Kite Sport SRL, Online Support SRL și Estetica Salon De Coafura SRL. Toate aceste afaceri sunt deținute de către Radu Tudor și familia sa.
Mai există o conexiune a lui Hurducaș Lucian la Grupul de la Cluj, anume el și soția sa, Ioana Anca, fiind menționați în dosarul de dare de mită a afaceristului Ioan Bene. Acesta a fost acuzat că a dat șpagă o casă din cartierul Bună Ziua, care a fost cumpărată de către angajatul său Alin Băceu de la soții Hurducaș.
Boccardo Entreprise, firma în moarte clinică
Cea mai renumită companie pe care Lucian Hurducaș o deținea este Boccardo Entreprise SRL, o firmă care construiește proiecte de instalații de apă, precum conducte, rezervoare și stații de tratare. Despre această societate, presa scria că este abonată la bani publici, aceasta câștigând contracte publice cu mai multe administrații locale.
Un exemplu, în Feleacu a câștigat contracte pentru alimentarea cu apă a mai multor zone din comună, din care a scos milioane de lei. În 2009 a câștigat un contract cadru, urmat de alte trei subsecvente, din care a încasat 2 milioane de lei.
Câțiva ani mai târziu, în 2015, Boccardo Entreprise a câștigat încă o licitație dată de comuna Feleacu, pentru alimentarea cu apă a zonei centrale. Din acest contract, a încasat 2,6 milioane de lei, iar viceprimarul comunei argumenta că „La licitația de acum, prin care se face cealaltă parte din tronson, au fost nouă concurenți, nu a fost descalificat nimeni, iar cei de la Boccardo au avut prețul cel mai mic, așa că au câștigat”.
De asemenea, Boccardo Entreprise a intrat în atenția Corpului de control al Prim-ministrului, când în comuna Mihai Viteazu din județul Cluj a câștigat un contract de 1.9 milioane de lei. Din acești bani, a plătit cu 9 milioane de lei doi subcontractori, astfel încât a rămas cu aproape un milion de lei.
La momentul acestor licitații, printre acționarii Boccardo Entreprise SRL se regăsea Lucian Hurducaș și doi membrii ai familiei sale: Claudia Cristina și Maria Hurducaș, alături de Boccardo Alberto, un cetățean italian care va părăsi societatea în 2011.
În 2020, în acționariatul Boccardo Entreprise intră cu pachet majoritar societatea Ludwig Pfeiffer SRL, care este deținută de germanul Pfeiffer Ludwig Horst, fiind controlată de către Franz-Ludwig Kollmannsperger, un afacerist din Munich.
Ludwig Pfeiffer SRL, cu sediul social în Timișoara, face parte dintr-un grup internațional care se ocupă cu instalații de apă, dar în 2023 și-a cerut insolvența.
Anul trecut, Boccardo Entreprise a avut un profit de 800.000 de lei, deși a avut un singur angajat. Din punct de vedere financiar, compania a decăzut: deși în 2023 profitul a fost unul dintre cel mai mare pe care l-a avut vreodată, din 2018 a avut cinci ani de pierderi. Cifra de afaceri, care în 2015 era de 30 de milioane de lei, a ajuns anul trecut la doar 1.400.000 de lei.
Ziggiotto Industries, afacerea care aduce banii
În schimb, o altă afacere în care Lucian Hurducaș este implicat o duce mult mai bine: Ziggiotto Industries SRL, care produce capace de canal. Și această firmă câștigă contracte publice, majoritatea instituțiilor cu care lucrează fiind companii de apă.
De exemplu, Compania de Apă Someș SA i-a acordat în 2016 un contract cadru de 925.000 de lei, acesta fiind urmat de mai multe contracte subsecvente de 200.000 de lei. Pe lângă această licitație, această instituție a mai acordat alte patru achiziții directe către Ziggiotto Industries.
Și cu Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca a câștigat o licitație publică, câștigând în iunie 2023 un contract de 465.000 de lei pentru 1000 de capace de canal.
O altă societate deținută de stat cu care Ziggiotto Industries lucrează mult este Apavital SA Iași. De la aceasta, afacerea lui Hurducaș Lucian a câștigat 400.000 de lei din contracte de achiziții directe, adică date cu dedicație.
Cu Apavital SA Iași a câștigat și licitații publice, cea mai recentă fiind din luna martie a anului 2022, când Ziggiotto Industries a primit un contract pentru capace de fontă, care a avut o valoare finală de 295.000 lei.
Mai mult, timp de trei ani la rând a câștigat câte un contract cu Apavital Iași: în 2016 unul de 179.000 lei, în 2017 unul de 191.000 lei, iar în 2018 unul de 197.000 lei. Ziggiotto Industries are contracte și cu alte societăți publice, printre care se numără: SC Aquacaras SA, orașul Cugir, Ecoaqua SA Călărași, Domeniul Public Câmpia Turzii SA, comuna Apahida, comuna Crișeni, Compania de Apă Oltenia, SC Apa Serv SA, etc.
Afacerea o duce bine, Ziggiotto Industries fiind pe un trend ascendent de câțiva ani: dacă în 2018 avea o cifră de afacere de 11.000.000 lei, un an mai târziu aceasta a crescut la 24.000.000 de lei, iar în 2023 a ajuns la 42.000.000 de lei. Și profitul a crescut în mod constant: dacă în 2018 a fost de doar 800.000 de lei, anul trecut a urcat până la 3.400.000 de lei.
În Ziggiotto Industries, Lucian Hurducaș deține 90% din acțiuni, restul de 10% aparținându-i lui Zamboni Marco, un fotbalist italian care a co-fondat afacerea în 2009, iar din 2012 administrator este Sabău Mihai Andrei.
Într-un articol viitor, Gazata de Cluj va analiza o altă persoană din Grupul de la Cluj, care deși a decăzut de la anii de glorie, încă mai supraviețuiește.
Ai impresia ca acest sri este constituit cu scopul ca sa lucreze impotriva României.Astia nu au ceva metode de a controla mafia si tradatorii din sanul sri ,sau astia sunt majoritari ?Mi-a ramas in memorie cand un tanar sri-st a fost infiltrat printre iredentistii din har-cov .Cineva din mafia fsn(psd pnl udmr și minoritari) l-a desconspirat si ceva primar iredentist l-a batut de ziua nationala a Romaniei.
Lucian Hurducaș?…banditul ăla de la Iclod?….fiți mai concreți!…sau ăla cu pălincia?
Unde este locul lui Cecan Simion..?????? in combinatiile generalului corupt,general facut la apelul bocancilor pt.slugarnicie absoluta si care este tolerat in continuare de sistem(dupa mizeriile pe care le-a facut si le face)??????
Oare la Constanta mafia Coldista , cu cine a optimizat dosare ? Aici sunt corecti sau de neatins ?