Despre cronologia instituirii Zilei limbii ucrainene în România comparativ cu procesul de instituire a Zilei limbii române în Ucraina.

La 27 octombrie 2023, cu ocazia primei sărbătoriri a Zilei scrierii și limbii ucrainene la această dată, schimbată de la 9 noiembrie la 27 octombrie prin decretul președintelui Ucrainei nr. 455 din 28.07.2023, subsemnatul, în numele Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, am adresat o scrisoare deschisă președintelui Volodimir Zelenskii, solicitându-i șefului statului ucrainean să elaboreze, în conformitate cu legislația ucraineană și să depună la Rada Supremă a Ucrainei un proiect de lege corespunzător, sau să emită un decret prezidențial privind instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina, cu sărbătorirea acesteia anual la 31 august – ziua revenirii la grafia latină la 31 august 1989 și a revenirii ulterioare la denumirea „limba română”, hotărâte de Marea Adunare Națională de la Chișinău, precum și de Parlamentul Republicii Moldova prin pachetul legislativ adoptat în luna martie 202. Detalii – AICI.

În scrisoarea deschisă a Asociației „Basarabia” am venit și cu o propunere de text pentru potențialul proiect de act normativ, inspirat în mod deschis din versiunea în vigoare a Decretului Președintelui Ucrainei „Cu privire la instituirea Zilei Limbii Ucrainene” nr. 1241 din 6 noiembrie 1997 și a Legii României „Cu privire la instituirea Zilei Limbii Ucrainene” Nr. 213 din 6 iulie 2018, în următoarea redacție:

 „DECRET AL PREȘEDINTELUI UCRAINEI

privind instituirea Zilei Limbii Române

 În sprijinul inițiativei organizațiilor publice și ținând cont de rolul important al limbii române în integrarea cetățenilor Ucrainei, vorbitori de limbă română în societatea ucraineană, de păstrarea și dezvoltarea identității lor naționale și lingvistice, decretez:

 Se instituie Ziua Limbii Române în Ucraina, care să fie sărbătorită anual la 31 august, concomitent cu sărbătorirea Zilei Limbii Române în România și în Republica Moldova.

Anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității române se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

Autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate pot sprijini logistic și/sau financiar organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile.

În instituțiile de învățământ în care se predă limba română ca limbă maternă, în ziua de 31 august se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii »

Cronologia adoptării Legii 213/2018 pentru instituirea Zilei Limbii Ucrainene, în România

Legislativul român a adoptat Legea pentru instituirea zilei de 9 noiembrie – Ziua Limbii Ucrainene (denumire oficială, conform https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/203260 ) acum 6 ani, la 27 iulie 2018. Concis, conținutul celor trei articole ale actului normativ român se rezumă la următorul text:

 ”Parlamentul României adoptă prezenta lege.

 Articolul 1

Se instituie ziua de 9 noiembrie ca Ziua Limbii Ucrainene.

Articolul 2

(1) Anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Ucrainene, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității ucrainene se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

(2) Autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate pot sprijini logistic și/sau financiar organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi   acestei zile.

 Articolul 3

În instituțiile de învățământ în care se predă limba ucraineană ca limbă maternă, în ziua de       9 noiembrie se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.”

Data de 9 noiembrie aleasă de legiuitorul român nu este una aleatorie, ci are legătură directă cu instituirea Zilei scrisului și a limbii ucrainene, prin Decretul Președintelui Ucrainei nr. 1241 din 6 noiembrie 1997, semnat de președintele Leonid Kucima:

”În sprijinul inițiativei organizațiilor publice și ținând cont de rolul important al limbii ucrainene în consolidarea societății ucrainene, decretez:

 Se instituie în Ucraina Ziua scrierii și a  limbii ucrainene, care să fie sărbătorită anual la 9 noiembrie, în ziua comemorării venerabilului Nestor Cronicarul.”

Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei limbii ucrainene în România îi aparține deputatului ales pe listele Uniunii Ucrainenilor din România Nicolae-Miroslav Petrețchi, deputat în Parlamentul României în legislaturile 2016-2020 și 2020-2024, și a fost înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaților la 28.11.2017, fiind prezentată chiar a doua zi, la 29.11.2017.

În continuare, într-un timp destul de alert pentru traseul propunerilor legislative din România (trimitere și obținere avize, puncte de vedere, rapoarte ș. a. la Consiliul legislativ, Guvernul României, Comisia pentru cultură și media, Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului, Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masăComisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Curtea Constituțională), președintele Iohannis promulgă Legea 213/2018, prin Decretul nr. 624/26.07.2018. Toate documentele adiacente procesului de adoptare a actului normativ în cauză sunt publice, și sunt puse la dispoziția cititorului pe pagina Senatului României.

Prin urmare, constatăm că la solicitarea reprezentantului legal al minorității naționale ucrainene din România, minoritate care se bucură de dreptul constituțional de reprezentare în Parlamentul României, legiuitorului român i-a luat doar 7 (șapte) luni de zile, ca să adopte actul legislativ în cauză, iar inițiatorii nu au avut de întâmpinat impedimente birocratice majore, totodată pe plan extern inițiativa bucurându-se, cel mai probabil, de o susținere sporită, datorită crizei din Ucraina la momentul anului 2018, aceasta având încă din 2014 pe teritoriul său național trupe de ocupație ale Federației Ruse în raioanele estice din regiunile Donețk și Luhansk, denumite generic Donbas, Republica Autonomă Crimeea fiind și ea anexată ilegal de Moscova din martie 2014.

Având în vedere schimbarea prin decret prezidențial a datei sărbătoririi Zilei scrierii și limbii ucrainene de la 9 noiembrie la 27 octombrie în Ucraina, începând din anul 2023, considerăm că de lege ferenda inițiatorul Legii române pentru instituirea Zilei limbii ucrainene va reveni cu o propunere de actualizare și schimbare și în România a datei în cauză, în concordanță cu practicile conaționalilor ucraineni din statul de rudenie. Menționăm că în Ucraina schimbarea datei a fost determinată de trecerea treptată la serbarea sărbătorilor religioase de la calendarul gregorian la cel iulian din ultimii ani, astfel schimbându-se pe stil nou și ziua comemorării Sfântului Nestor Cronicarul (anii de viață, cu aproximație 1056-1114, cunoscut și ca Nestor Pecerskii sau Nestor de la Kiev), de numele acestuia fiind legate începuturile scrierii ucrainene.

Derularea procesului de instituire a Zilei limbii române în Ucraina

În comparație cu România, în care de serbarea oficială a zilelor limbilor materne, naționale, instituite prin lege se bucură minoritățile de rromi, cehi, bulgari, maghiari, sârbi, sloveni, tătari, ucraineni și alte etnii conlocuitoare, în Ucraina până la momentul actual nu este instituită oficial nicio zi a limbii vreunei minorități naționale, sau a vreunui popor băștinaș. Prin urmare, în cazul în care se va finaliza procedura în perioada următoare, limba română va fi a doua limbă din Ucraina, care se va bucura de o zi instituită oficial, prin act normativ

Cu siguranță, tematica tratamentului acordat minorităților naționale de către tânărul stat ucrainean este periodic studiată în presa de specialitate și necesită în continuare o studiere minuțioasă, la zi. Pe scurt, însă, despre stadiul de implementare a obligațiilor internaționale, bi- și multilaterale, asumate de Ucraina în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale ne vorbește activitatea, destul de prodigioasă, de altfel, a unor autorități ale statului ucrainean, cu competențe în domeniu.

Drept exemplu merită să amintim cea mai recentă dezbatere, anunțată pe pagina Serviciului de Stat pentru Politici Etnice și Libertatea Conștiinței, din subordinea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, prin care cetățenii – culmea – indiferent dacă aparțin sau nu unei anumite minorități naționale, sunt invitați să se pronunțe cu privire alegerea unei date cu privire la instituirea unei ”zile a armoniei interetnice în Ucraina” ( anunțul poate fi consultat AICI). Prin raportare la abordarea tematicii similare, de care beneficiază de decenii întregi cetățenii români de origine etnică ucraineană, persoane aparținând minorității ucrainene din România, Ziua Minorităților Naționale din România a fost instituită acum 26 de ani de Guvernul Radu Vasile, prin HG nr. 881 din 09.12.1998!…

În concluzie, Ucraina este un stat, care are de recuperat decenii întregi, în ceea ce privește implementarea practicilor europene consacrate, în ce privește tratamentul acordat minorităților naționale aflate, urmare a evenimentelor istorice, pe actualul său teritoriu național, recunoscut în frontierele sale de majoritatea statelor lumii.

În acest sens, la o căutare mai atentă, ne bucură faptul că drept model de bune practici în actualele reforme din domeniul minorităților naționale din Ucraina este luată chiar legislația de resort a României.

Revenind la tema articolului, m-am ghidat, în calitate de autor al demersului public pentru instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina plecând de la această situație de vădită inechitate în fața legilor naționale pentru minoritatea națională românească din Ucraina față de minoritatea națională ucraineană din România, deci, inclusiv plecând de la principiul reciprocității în relațiile bilaterale, invocat în repetate rânduri mai ales de partea ucraineană în cadrul pretențiilor și obiecțiilor avute către partea română, în tratamentul acordat minorității românești din Ucraina.

Prin urmare, scrisoarea deschisă a Asociației ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa către Președintele Zelenskii, pentru instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina a anticipat cu trei săptămâni decizia Guvernului Ucrainei din 16 noiembrie 2023, privind utilizarea conceptului de “limba română” în loc de “limba moldovenească” în Ucraina (CITIȚI AICI), iar aceasta din urmă, publicată în premieră și în limba română chiar pe pagina Guvernului Ucrainei, la presiunea multianuală a mediului asociativ românesc din Ucraina și în contextul îmbunătățirii relațiilor bilaterale româno-ucrainene din ultimii ani, a favorizat și a obligat totodată executivul ucrainean să facă un pas în întâmpinare, și să admită solicitarea legitimă a reprezentanților minorității naționale române din Ucraina de a fi instituită, pe principiul reciprocității, Ziua Limbii Române în Ucraina, la 31 august.

În consecința evenimentelor și a publicării documentelor amintite, în timp record, prin răspunsul 43-01/1139 din 23 noiembrie 2023 Biroul Președintelui Ucrainei aducea la cunoștința Asociației “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa faptul că ”adresa din 27.10.2023 cu propunerile privind instituirea Zilei limbii române în Ucraina a fost redirecționată către Cabinetul de Miniștri al Ucrainei cu solicitarea de evaluare conform competenței și de informare cu privire la rezultate.” Documentul a fost semnat de Adjunctul Șefului Biroului Președintelui Ucrainei, O. Dniprov.

Totodată, prin răspunsul nr. 7725/12-99/23 din 26.12.2023 la Scrisoarea deschisă a Asociației „Basarabia”, Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiiței ne-a informat că nu are obiecții cu privire la instituirea oficială a Zilei Limbii Române în Ucraina. Tot aici Serviciul a ținut să sublinieze că ”este nevoie și de o consultare și coordonare cu reprezentanţii majorităţii organizaţiilor publice, care reprezintă minoritatea (comunitatea) românească din Ucraina, precum și cu experți din domeniu, cu privire la alegerea datei”. La răspunsul său oficial, semnat de președintele Viktor Elenskii, instituția guvernamentală în cauză a atașat și punctele de vedere ale Ministerului Culturii și Politicilor Informaționale din Ucraina și ale Ministerului Educației și Științei din Ucraina. Astfel, ”având în vedere compoziția multinațională a populației și diversitatea grupurilor lingvistice din Ucraina” Ministerul Culturii considera, că ”instituirea Zilei Limbii Române la nivel de stat poate stimula alte grupuri etnice să ceară recunoaşterea zilei limbii acestora, fapt care poate crea tensiune în societate. Prin urmare, soluționarea problemelor legate de instituirea unei zile a limbii oricărui grup etnic trebuie să fie precedată de discuții și aprobări minuțioase,cu scopul de a asigura egalitatea pentru toți cetățenii. Concomitent, este important să se evite orice acțiune care poate naște conflicte sau discriminări în baza apartenenței lingvistice”. În încheiere, în răspunsul Ministerului Culturii din Ucraina nr. 05/61/11048-23 din 20.12.2023, semnat de ministrul interimar Rostislav Karandeev, acesta face o aluzie la faptul că și în Ucraina anual, la 21 februarie se serbează Ziua Internațională a Limbii Materne, acest fapt fiind, probabil, unul îndestulător și pentru minoritatea românească din Ucraina.

În continuare, pe data de 24 ianuarie 2024 (dată simbolică mai ales pentru românii din raionul Ismail al regiunii Odesa, exact de Ziua Unirii Principatelor Române de la 1859…) Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiiței anunța dezbateri publice cu privire la inițiativa de instituire a Zilei Limbii Române în Ucraina. La dezbaterile anunțate pentru 7 februarie 2024 reprezentanții mediului asociativ românesc și cadre didactice de etnie română din Ucraina, în număr de 41 de persoane au susținut în unanimitate propunerea de instituire a Zilei Limbii Române în Ucraina, la data de 31 august.

În consecință, în zilele de 26-27 februarie 2024 Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței a informat mediul asociativ românesc din Ucraina despre înaintarea către Biroul Președintelui Ucrainei și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a rezultatelor dezbaterilor publice din 07.02.2024, cu recomandarea de a institui Ziua Limbii Române în Ucraina la 31 august. Scrisoarea respectivă, cu nr. 1014/12-01/24 din 22.02.2024 a fost expediată către destinatari.

Ajungând la finalul prezentului studiu comparativ putem să facem totalurile, în procesul de comparare a traseului instituirii acestor importante serbări naționale:

Pentru Ziua limbii ucrainene în România (FINALIZAT, Legea 213/2018 din România):

– proiect de lege, inițiat de reprezentantul minorității naționale ucrainene în Parlamentul României;

– beneficiari: 50.900 de cetățeni români de origine etnică ucraineană;

– data înaintării: 28.11.2017

– FINALIZAT la: 27.07.2018 (durata – 7 (ȘAPTE) LUNI DE ZILE;

– în vigoare de peste 6 ani.

Pentru Ziua limbii române în Ucraina (nefinalizat):

– inițiativă a unei organizații publice, minoritățile naționale din Ucraina nefiind reprezentate în Rada Supremă;

– beneficiari: peste 400.000 de cetățeni ucraineni de origine etnică română, divizați în continuare, în mod artificial în români și ”moldoveni”;

– data înaintării: 27.10.2023;

– NEFINALIZAT (la momentul publicării, 31 iulie 2024);

– durată – MAI MULT DE 9 (NOUĂ) LUNI DE ZILE.

Prin analogie, alegoric, dacă cele două procedee s-ar fi referit la nașterea și viața unui copil, cel etnic ucrainean din România ar merge în toamnă la școală, iar cel român din Ucraina este supus unei nașteri prelungite, care are încă de trecut prin chinurile facerii…

Să ne înarmăm, însă, cu răbdare.

Cine știe ce le mai poate aduce Ziua de Ajun al Toamnei românilor din Ucraina, Sfânta Noastră Zi a Limbii Române, 31 August?…

sursa flux24.ro

27 COMENTARII

  1. Problema nu este ce fac alții. Problema este că Românii votează cu PSD&PNL care fac totul ca să fim umiliți și desconsiderați. În politica externă stăm în genunchi. Pensiile speciale (adoptate de PSD&PNL) sunt expresia exploatării și a desconsiderării oamenilor muncii. Avem cel mai are impozit pe salarii din U.E. Trăim pe credit. PSD&PNL nu vor să reducă UAT-urile, rezultatul fiind miliarde de euro risipite.

    • Dar pensiile de serviciu dintre care unele sunt speciale se obțin cu muncă.Cu criminali, hoți,violatori, arestați sau nu,condamnați sau nu.Adică umblând cu mizeria umană în condiții de presiune din toate părțile-,devla victime,de la inculpați,de la procurori,etc .Asa se explică numărul mare de posturi neocupate-pentru că e greu să fi polițist,procuror,judecător ,chiar și militar.Asa că puneți mâna că așa este calea spre o pensie de serviciu nu prin lamentări de genul -,ați promis că le tăiați…Aveți însă dreptate cu pensiile personalului,,asimilat magistraților” din Min.Justitiri și Parchete ori cei din aparatul Parlamentului care sunt doar niste funcționari fără restricțiile și riscurile celor arătați înainte.

      • Băi … nea … ca nu pot sa-ti spun altcumva, ia, vino sa vezi cum e o garda de noapte cu vreo 2,3 stopuri cr, cu patologie cat China, … si grea si multa (intr-un orasel de provincie cu dotarile si personalul, … logistica-n general conforme spitalelor de asemenea grad. O , vai mama noastra !) … si atunci sa vorbesti de dreptul tau „divin” de a lua pensie speciala. Noi, cei care facem asta de mai bine de 25 ani (nici nu stiu sa mai numar anii pana cand voi iesi la pensia aia ordinara care ma „pandeste” … Dac-o mai fii !) nici nu putem visa la asa ceva si anticipat, daramite … Sa te vad cand ajungi in UPU/CPU pe post de „victima” si sa vedem atunci daca nu ti-ar conveni sa fii-n postura de „scursura” dar sanatoasa cu care, cica „lucrezi” tu sau in cea in care te afli … Cu-n „picior in groapa si cu ălalalt pe drum spre groapa” … Sa vedem atunci unde e tensiunea psihica si stresul mai mari. La „stat si belit … ” sau sa fii constrans sa te consumi cu jocul „de-a viata si moartea”. Ia, … hai sa vedem … care merita pensii „mai” speciale ?! Hai, bâști de-aci cu asemenea … Auzi tu, mai draga … „Greu la politisti, procurori si altii ” ?!

  2. Abati atentia. Ucraina si ucrainienii si-au batut intotdeauna joc de romani. Au fost si sunt cei mai rai vecini. Ne-au doborat un avion si un elicopter facand 8-9 victime. Au sapat canalul Bastroe, au trimis mii de refugiati care traiesc in Romania pe spatele nostru, nu acorda drepturile elementare populatiei romanesti de pe teritoriu furat Romaniei prin tratatul Ribentrop Molotov, ne-a inundat piata cu produse agricole de proasta calitate, ne-au distrus drumurile cu camioane incarcate la maxim, 40t, etc.. Si noi ca prostii le-am dat si camasa de pe noi, inclusiv un Patriot. Siktir!
    A

  3. Sunt multe întrebări la care ucrainienii nu VOR să răspundă iar mulți români nu vor să întrebe de teamă că are fi incorrect din punct de vedere politic, şi cineva profită iar noi continuăm să-i ajutăm şi să-i servim cu tot ce doresc…

  4. Ucraina beneficiază de pe urma politicii externe ruse dinaintea ultimului război mondial și de pe urma politicii interne a urss care a împărțit republicile artificial create într-un mod artificial, rezultând statul uriaș pe care îl au azi. Înjură rușii invadatori, dar se bucură de teritoriile acupate de ei și primite cadou. Nu respectă minoritățile și ststele vecine, au doar pretenții.

  5. Noi românii totdeauna am fost umiliți de către ei !
    Nu am avut nici o valoare !
    Da ,acum se pare că începem să ne deschidem și noi încet încet ochii ,după Sacele șuturi in fund !
    Știm că orice șut ,este un pas înainte !
    Ajute bunul Dumnezeu să ne mai trezim puțin și noi la realitatea lumii acestea în care cu toții ne zbatem și să deschidem ochii și urechile !
    Sa nu ne mai credem noi buricul pământului ,că de fapt suntem pentru ei niște papițoi cu degetul in gura !

    Iertare să îmi fie vorbele mele ,dar va doresc să aveți mai multă grijă la cine îți este ” prieten ” !
    Nou știm din străbuni că ” prietenul la nevoie se cunoaște ”

    Da un mare adevăr moștenit de la bunicii și străbunicii noștrii ,care ne-au învățat asta !

    Grija cu cine mergi pe cale , .scopul scuza mijloacele !!!
    Eu sunt destul de înaintată în vârstă și noi trăim din experientele nefaste pe care le-am avut de întimpinat cu așa ” zis ” prieteni !
    Îmi cer iertare daca am supărat pe vreo una din părți !
    Sigur că și noi îndurăm neajunsuri și lipsuri tot pe considerentul că ,așa e bine și creștinesc sa ajutam pe cel în necaz și suferință !

    Doamne ferește ,oricine din state poate trece prin asemenea drame Dumnezeu să ne apere și să ne păzească de nenorociri ,noi nădăjduim în mila ,dragostea și iubirea care o primim de la Bunul Dumnezeu !
    Cu respect și cu mult drag va îmbrățișez pe toți !

    • Te rog să le multumesti Tradatoeilor de țară care a predat industria Românească din primii ani Inperiului Austro -Ungar si Inperiului Rusesc .Joacă informatia asta ,dacă nu este adevarată ? Ai curajul să contrazici un muncitor din Rafinariile Românești ?

  6. Un lucru imi doresc….. Sa-i extermine rusii pe ucrainieni apoi pot sa dispara si rusii. Niste mizerii acesti ucrainieni si niste idioti pupatorii de dosuri care stau la carma acestei tari.

  7. Zelenschii si populatia ramasa pe drumuri si fara un acoperis deasupra capului nu prea este in situatia sa -si bata joc de cineva…Sa-si plinga de mila asi crede…
    Autorul articolului estev dus cu pluta…

  8. Gigi Stan. Tot ce ai vorbit rău de ucraineni au făcut-o rușii. Rusul în Uniunea Sovietică a fost fratele mai mare, el ordona, el lua decizii, el decapita, el executa. Ucrainenii că și celelalte 14 republici socialiste, gemeau sub tureatca rusă. Cine a furat din Romania Basarabia, ținutul Herța, Bugeacul, Bucovina??? Rușii! Nu ucrainenii.

  9. Gigistan ben prostan
    Atentie la ceea ce scrie dna Viorica; la nevoie punem mana de la mana sa-ti trimitem ceva carti de istorie ca vaz ca doar de carti de joc avusezi parte…

  10. Gigistan ben prostan
    Atentie la ceea ce scrie dna Viorica; la nevoie punem mana de la mana sa-ti trimitem ceva carti de istorie ca vaz ca doar de carti de joc ai avut parte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.