Comuna Cojocna, în planul său de a se moderniza și de a ridica calitatea vieții pentru cetățeni, se lovește de multe probleme, la fel ca orice altă localitate din România care vrea să facă un lucru bun. Dar faptul că își pune singură bețe în roată sigur nu aduce plăcere oamenilor, în prezent autoritățile locale fiind implicate într-un dosar în instanță care a luat naștere doar din cauza incompetenței politicienilor.
Mai exact, Comuna Cojocna a deschis un dosar împotriva societății Euro-Audit Service, o companie față de care inițial avea simpatii, ajutând-o să câștige un contract pentru îmbunătățirea iluminatului public din localitate.
Acest contract în valoare de 620.000 de lei a fost câștigat în urma unei licitații publice la care, pe lângă Euro-Audit Service, a participat și Elbi Energy Projects, o companie care face parte dintr-un grup de afaceri axate în jurul curentului electric.
Pentru CNSC detaliile nu sunt importante
Caietul de sarcini cuprinde trei componente principale care trebuie realizate de către societatea câștigătoare: „Demontarea aparatelor de iluminat existente și a elementelor conexe a acestora – 271 buc; Furnizarea si montarea pe stâlpii existenți a aparatelor de iluminat cu surse LED și a elementelor conexe – 330 buc; Implementarea unui sistem inteligent de management și control prin telegestiune pentru monitorizarea și controlul centralizat al aparatelor de iluminat”.
Cerințele exacte sunt mult mai detaliate, dar aparent aceste lucruri nu contează nici pentru Cojocna, nici pentru Euro-Audit Service, deoarece după cum se va vedea în decizia magistraților, multe dintre amănuntele cerute au fost ignorate.
Imediat după ce Comuna Cojocna și Euro-Audit Service au semnat contractul, Elbi Energy Projects a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), unde a adus mai multe argumente care susțineau că oferta câștigătoare nu îndeplinește toate condițiile.
Astfel, printre aspectele ofertei Euro-Audit Service care au fost contestate se numără: modul în care se accesează contul aplicației de telegestiune; aplicația mobilă care nu funcționează în browser; lipsa dovezilor că aplicația face tot ceea ce este cerut; documentația incompletă pentru folosirea aplicației etc.
De asemenea, oferta câștigătoare a avut și probleme procedurale: devizele de lucrări nu au fost depuse de la bun început, așa cum cere caietul de sarcini, astfel încât Euro-Audit Service le-a trimis doar după ce autoritățile i-au solicitat acest lucru.
Dreptate în instanță
Pe baza argumentelor aduse, Elbi Energy Projects a cerut ca licitația și actele rezultate din alegerea câștigătorului să fie anulate și ca procedura de atribuire să fie reluată. Însă CNSC a fost de acord cu Comuna Cojocna și a respins contestația formulată de firma pierzătoare, susținând că Euro-Audit Service este câștigătorul de drept, după ce aceasta și-a ascuns dosarul procedurii invocând „caracterul confidenţial al informaţiilor indicate ca atare în oferta sa şi prejudiciul adus de eventuala dezvăluire a acestor informaţii”.
Astfel, Elbi Energy Projects a deschis un proces în instanță, prin care a cerut anularea deciziei CNSC, iar în fața magistraților de la Curtea de Apel Cluj a revenit cu mai multe argumente decât cele inițiale. A susținut că nu a putut să producă o contestație completă, deoarece nu a avut acces la toate informațiile de care a avut nevoie.
Curtea de Apel Cluj a anulat decizia CNSC și a hotărât că oferta de pe primul loc nu este în realitate eligibilă, anulând actele prin care Euro-Audit Service a câștigat licitația publică.
În prezent, Comuna Cojocna a ajuns să facă cale întoarsă și în loc să înceapă lucrările cu societatea pe care a protejat-o inițial, a început un proces în instanță împotriva acesteia. Contractul semnat de cele două părți este suspendat și cel mai probabil va fi anulat de către Tribunalul Cluj.
Trăim într-o lume în are un PNL-ist atacă alt PNL-ist
Acest articol nu este prima dată când Euro-Audit Service ajunge în atenția presei, Ziua de Constanța explicând că afacerea a fost fondată în 2004 de Maria Gabriela Horga, deputat din partea PNL, iar acum este deținută de asociații Eugeniu Militaru și Floarea Secară, fiind administrată de soțul parlamentarei, Alexandru Cârlig.
Ranga Sorin-Radu, primarul comunei Cojocna este și el membru PNL, dar nu putem ști sigur dacă această legătură de partid a avut o legătură cu licitația publică câștigată. Însă știm sigur că Euro-Audit Service este abonată la contracte cu statul, câștigând mai multe licitații publice valoroase.
De exemplu doar luna trecută, în parteneriat cu o altă societate a câștigat o licitație de două milioane de lei, lansată de Complexul Muzeal De Științe Ale Naturii Constanța.
De asemenea, a câștigat un contract de 1,3 milioane de lei tot pentru iluminatul public, acesta fiind în comuna Poienile de Sub Munte, condusă tot de către un Primar din PNL. Însă Euro-Audit Service nu se oprește doar la comune, având contracte și cu orașe, precum unul de cinci milioane de lei cu municipiul Câmpina și unul de 725.000 de lei cu Pâncota.
După cum se vede, afacerile merg bine, astfel încât în 2023 a avut o cifră de afaceri de 58 de milioane de lei, cu un profit de 15 milioane de lei. Aceste numere au explodat masiv față de 2022, când cifra de afaceri a fost de doar 19 milioane de lei, și profitul abia trecând de două milioane de lei.
Afaceri de sute de milioane de lei, dar se bate pentru 50 de bani găsiți pe jos
Totuși, aceste cifre sunt minuscule în comparație cu grupul Elbi, condus de către afaceristul Cristinel Sandu și din care face parte și Elbi Energy Projects. Conform electricianul.ro, un site de specialitate, Grupul Elbi este format din patru firme și în 2023 a avut o cifră de afaceri de 555 de milioane de lei, cu un profit de „doar” 20 de milioane de lei.
În ciuda acestor numere, Elbi Energy Projects se bate în continuare pe contracte „mici”, precum cel de la Cojocna, dar și ca multe altele: de la Luduș a încasat aproape 900.000 de lei pentru amplasarea de stații de reîncărcare a mașinilor electrice; în comuna Zătreni are un contract pentru iluminatul public de 750.000 de lei: de la comuna Mănăstirea Cașin a câștigat 770.000 de lei și lista poate să continue mult.
Citește și: Înșelăciunile parfumate s-au mutat din bazar pe Instagram – Ziar Gazeta de Cluj