În şedinţa ordinară de joi, 12 septembrie, Emil Boc, obligat de Curtea de Apel Timișoara, a dat undă verde dezvoltatorilor de la Unita Turism să construiască pe terenul fostului ștrand din proximitatea Hotelului Sport.

Punctul 14 de pe ordinea de zi a şedinţei a s-a referit modificarea parțială a documentației „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, aprobat prin Hotărârea nr. 493/2014, în vederea punerii în executare a Deciziei Civile nr. 833/2023 a Curții de Apel Timișoara, pronunțată în Dosarul nr. 1733/30/2022.

Ca atare, conform documentului oficial, s-au hotărât următoarele:

Unita Turism, zeul hotelier al României

În perioada comunista majoritatea hotelurilor faceau parte din Oficiul Judetean de Turism (OJT) Cluj, înfiinţat în anul 1971. După căderea regimului OJT Cluj s-a divizat in patru societati comerciale: SC Ariesul Turda, SC Somesul, SC Feleacul si SC Turism Transilvania, iar majoritatea hotelurilor din subordinea OJT au trecut sub oblăduirea Unita Turism.

În anul 2006, firma Unita Turism deţinea si administreaza 25 de hoteluri din Romania, printre care hotelurile Sport, Vladeasa, Belvedere si Casa Alba din Cluj-Napoca. Conform site-ului oficial, în prezent Unita Turism deţine 13 hoteluri care acoperă toate genurile de turism, de la cel de afaceri & tranzit, până la turismul de agrement şi turismul balnear. Înființată ca lanț hotelier în anul 2000 la Timișoara, Unita Turism reunește hoteluri 9 orașe ale țării. Capacitatea totală de cazare a rețelei hoteliere depășește 4.000 de locuri în hoteluri și 4.000 de locuri în restaurante și baruri.

Procesul dintre Unita Turism şi Primăria Cluj-Napoca, judecat la Timişoara

Dezvoltatorii de la Unita Turism, care deţin terenul fostului Ștrand Municipal au obținut câștig de cauză în procesul împotriva Primăriei Cluj-Napoca. Curtea de Apel Timișoara a hotărât că terenul poate fi considerat construibil, deși planul urbanistic general îl clasifică drept zonă verde. Tribunalul Timișoara a dat, iniţial, dreptate primăriei. Însă, decizia Tribunalului s-a schimbat deoarece terenul nu a fost inclus în registrul spaţiilor verzi. Procesul s-a judecat la Timişoara deoarece acolo se află sediul central  Unita Turism Holding SA. Compania este divizată în 10 sucursale (Timişoara, Mamaia, Iaşi, Deva, Cluj-Napoca, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Brăila şi Suceava).

Firma mamă, Unita Turism Holding SRL, a avut, conform raportărilor financiare din anul 2023, o cifră de afaceri de 47 543 366 lei şi un profit net de 12 527 590 lei.

În cadrul ședinței comisiei de urbanism a Primăriei, din data de 13 februarie 2024, arhitectul șef  Daniel Pop a solicitat opinia urbaniștilor care îl asistă cu privire la unitatea teritorială de referință în care ar trebui încadrată o parcelă de aproximativ 8.000 de metri pătrați, pentru a deveni construibilă. Urbaniștii prezenți au propus încadrarea acesteia în categoria ZCP ET – zonă centrală protejată/activități economice cu caracter terțiar, similară cu UTR-ul hotelului Radisson Blu, fostul hotel Sport. În teorie, arhitectul șef va putea acum elibera un certificat de urbanism și va informa beneficiarul că trebuie să respecte restricțiile specifice ZCP ET, conform regulamentului local de urbanism. Potrivit indicatorilor urbanistici se va putea edifica o clădire de minimum 6 etaje.

În anul 2011, Societatea a mai propus un imobil cu opt etaje pe amplasament, care nu a fost aprobat. În anul 2022, Emil Boc se bătea cu pumnul în piept că dezvoltatorii aşteaptă ca acesta să nu mai fie primar pentru a putea consturi pe terenul ştrandului:

„Unii încă așteaptă. Știți unde? La ștrand. Lângă Hotelul Radisson Blu. Sunt niște investitori care s-au încăpățânat să spună că ei așteaptă, că nu o să mai fiu primar la un moment dat și că vor face acolo bloc de 16 etaje, pe locul vechiului ștrand. Locul acela așa e în istoria Clujului, ștrand, faceți spații de spa, agrement, orice, dar nu blocuri de 16 etaje. Avem o zonă superbă a Parcului Central și noi să o compromitem să punem 5-6 blocuri cu 14 etaje. Cum ar mai arăta zona din perspectiva calității vieții? Oamenii se așteaptă la o oază de verdeață, fără poluare. Să nu se înțeleagă că am ceva cu mediul privat pe care îl susțin cu toată convingerea legală. Trebuie găsit un echilibru între interesul public și cel privat”, declara edilul, în 2022, citat de Monitorul de Cluj

Însă, dezvoltatorii l-au detronat simbolic pe Boc, demonstrând contrariul în instanţă. Cazul celor de la Unita Turism seamănă izbitor cu cel al şefului BT, Horia Ciorcilă, care controlează Hotelul Radisson Blu. În 2024, Ciorcilă a primit avizul pentru extindere. Noul corp de clădire se construiește în partea de est și va avea două niveluri de subsol, parter, mezanin, opt etaje întregi și unul retras. În plus se vor mai construi o sală de conferințe și o zonă de restaurant. 

Extinderea hotelului vine după ce proprietarul afacerii, compania Winners First, a câștigat un proces cu Primăria Cluj-Napoca, prin care a obținut ca terenul de 5.697 mp “zonă construită protejată; zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri publice” să devină “zonă construită protejată; subzonă de activități economice cu caracter terțiar”, precum în vechiul PUG al orașului.

Primăria Cluj-Napoca pierde procese pe bandă rulantă cu dezvoltatorii imobiliari. Drept dovadă stă şi cazul celebrului Virgil Vamoş, care a candidat, din poziţia de independent, la funcţia de Primar al municipiului. Timp de 16 ani, Primăria Cluj Napoca a încercat să îl facă pe omul de afaceri Virgil Vamoș să intre în legalitate cu blocurile construite pe strada Frunzișului. Nu a reușit pentru că procesul a fost tergiversat, cu teancuri de cereri de amânări. În anul 2021, la mijlocul lunii septembrie, Judecătoria Cluj Napoca a dat o sentință în dosar prin care administrația locală pierde procesul. Astfel că dezvoltorii pot trece cu uşurinţă peste Boc şi îşi pot face mendrele imobiliare.

3 COMENTARII

  1. Justitia din Cimisoara sa aibe grija de tiganii de la ei ca de cei dela Cloooj are grija maretul Floc, sa nu se mai amestece in problemele comunei Rachiboc.

  2. Se știe numele firmelor și a persoanelor care pot obține ușor autorizație de construire la Cluj-Napoca. Restul dezvoltatorilor … mai așteaptă. Rezultatul: preț/m.p. exagerat de mare, în dauna celor care își doresc un apartament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.