Într-o comună de munte, unde natura își vede de treabă, administrația pare mai preocupată de încurcat decât de rezolvat. Valea Ierii, cu cei 871 de locuitori, a devenit terenul perfect pentru proiecte fără sens, panouri solare „selective” și un val constant de delegații. Sub privirea atentă a primarului, fiecare zi e o nouă ocazie de a împărți terenuri, resurse și, desigur, un pic de scandal.

Primarul cu pădurea în spate și sentința „blândă”

În fruntea acestei epopei stă primarul Dorin Nap, care nu doar că și-a câștigat un loc confortabil la conducerea comunei, dar și o condamnare de 2 ani și 6 luni de închisoare. Din fericire pentru el, nu va petrece nici un minut în celula de 2 metri pe 3, pentru că sentința a fost cu suspendare. Se pare că justiția, la fel ca soarele din Valea Ierii, strălucește doar pentru unii.

În plină campanie electorală, primarul din Valea Ierii a oferit sătenilor lemne de iarnă, prezentându-le ca un gest caritabil și generos menit să câștige voturi și simpatie în comunitate, dar a și cerut ulterior locuitorilor să-i plătească lemnele dăruite în campania electorală. Generos din prima, dar economist din fire, se pare că Dorin Nap a decis că nu e corect să ofere „fără factură”.

Nepotismele din Primărie

La Valea Ierii, legăturile de familie par să fie la fel de naturale ca și aerul de munte. Într-o comunitate mică, de doar 871 de locuitori, coincidențele înrudirilor devin aproape inevitabile. Secretara primăriei, Mariș Neli, este cumnată cu viceprimarul, iar primarul și-a adus în echipă chiar și o nepoată, Muntea Maria. Mai mult, Neli și-a aranjat și soțul în schema angajărilor, punându-l la conducta de apă, deși la Valea Ierii apa curge doar prin cădere, fără pompe. Și asta, la un salariu de 1000 de lei.

Planul de parcelare: visul oricărui topometrist

Totul a început cu un plan aparent „genial”. Primarul, sprijinit de mâna sa dreaptă, topometristul Mihai Pleșa, a decis să oblige locuitorii să își parceleze terenurile. Desigur, cu un preț de numai 3000 de lei per cap de locuitor. Aceasta nu ar fi fost o problemă, dacă ar fi avut vreun sens să împartă pământul în bucăți mai mici decât orgoliul primarului. Dar se pare că nu trebuia să aibă sens!

Panourile solare: lumina vine de de sus… la primar

La Valea Ierii, soarele strălucește pentru toată lumea, dar panourile solare par să fie mai selective. Într-un proiect menit să ajute familiile necăjite, primăria a distribuit 10 panouri, dar două dintre familiile de pe acea listă nu și-au văzut locuințele cu adevărat „electrificate”. Nu se știe dacă simpatizează sau nu cu primarul, dar cert este că acele panouri și-au găsit un loc cald chiar pe acoperișul edilului. Să fie o coincidență? Satul șușotește, iar gurile rele deja știu răspunsul.

Turismul administrativ pe diurna satului

Dacă te gândești că administrația locală a rămas doar la nivel de pământ și lemn, te înșeli amarnic. Valea Ierii a devenit un adevărat centru de „turism administrativ”, iar delegațiile sunt la ordinea zilei. Între 1 ianuarie 2023 și 31 iulie 2024, angajații primăriei au bifat nu mai puțin de 264 de delegații. Dacă calculezi rapid, cam la două zile cineva pleca în delegație. Și cine să rămână în urmă, să țină ordinea în primărie? Nici măcar femeia de serviciu nu a scăpat de această responsabilitate, fiind și ea printre cei care au „explorat” lumea pe banii primăriei.

Avocata de lux

Nicio poveste administrativă nu este completă fără un avocat bine plătit. În cazul nostru, avocata primăriei Valea Ierii nu este doar bine plătită, ci excelent plătită. Cu un onorariu de 70 de euro pe oră, fiecare discuție legală e o adevărată investiție. Și cum situațiile juridice nu lipsesc din Valea Ierii, pare că avocata și-a găsit un loc permanent în bugetul comunei.

Valea Ierii continuă să fie un loc în care legea e interpretată „creativ”, iar resursele naturale și financiare se duc pe mâinile care le mânuiesc mai bine. Pădurile, banii și panourile solare dispar fără urmă, iar oamenii din sat rămân cu întrebări și facturi de plătit. Delegațiile continuă, avocata își numără orele, iar primarul? Ei bine, se pregătește pentru următorul episod al aventurii sale juridice… de data aceasta, dintr-o altă locație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.