Guvernul o face din nou lată printr-o altă alocare de fonduri pe criterii preferenţiale, după ce doar cu o lună în urmă a procedat în acelaşi fel ,când a distribuit bani pentru localităţile din judeţul Cluj. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, consideră că aceasta este o încercare a liberalilor de a atrage capital politic pentru alegerile generale care bat la uşă. Într-un acces de sinceritate, unul dintre deputaţii clujeni, Horia Uioreanu, a recunoscut că Guvernul Tăriceanu adoptă tactica alocării de fonduri pe criterii politice. În replică, Tişe consideră că singura soluţie care ar putea scoate Clujul de sub dominaţia liberală este descentralizarea regională.

Guvernul Tăriceanu a alocat noi fonduri pentru comunele din judeţ, însă, ca şi data trecută, au fost preferate comunele care au la conducerea primăriilor membri ai Partidului Naţional Liberal. Prin intermediul hotărârii de guvern nr. 1 din 22 octombrie 2008, privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, guvernul liberal a alocat 5.741.000  de lei.

Însă, din aceşti bani, mai mult de jumătate, adică 60% din fonduri (3.453 mii lei) au fost acordate primăriilor conduse de primari liberali. Acest lucru s-a întîmplat ,chiar dacă primarii democrat-liberali gestionează interesele a peste 70% din populaţia judeţului. Astfel, primăriile conduse de democraţi au primit doar 21% din suma totală, adică 1194 de mii de lei. Reprezentanţii UDMR au primit 15% din fonduri (870 mii lei), în timp ce localităţilor cu primari PSD le-au revenit resturile, adică 4% (224 mii lei).
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, crede că alocările sunt preferenţial politice, această alocare fiind o încercare a liberalilor de a atrage capital electoral. ”Prin aceste practici Guvernul continuă să-i sfideze pe clujeni continuând, într-un evident interes electoral, să favorizeze zonele unde există reprezentanţi ai PNL. În aceste condiţii, îmi exprim protestul public faţă de astfel de practici, care duc la scindarea locuitorilor judeţului în clujeni de categoria I şi clujeni de categoria a II-a. Consider că folosirea banilor publici în acest mod, în plină campanie electorală, demonstrează încă odată necesitatea descentralizării administrativ-financiare a judeţului Cluj”, susţine preşedintele CJ Cluj.
 
Să glumim în Famiglie!

Unul dintre liderii “importanţi” ai PNL Cluj a recunoscut că fondurile guvernamentale împărţite în ultimul timp au fost acordate pe criterii politice. Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Horia Uioreanu, a afirmat că fondurile guvernamentale împărţite la ultima rectificare bugetară au fost alocate în funcţie de partidul destinatarilor. Deputatul liberal a spus că banii guvernamentali au fost daţi pe criterii politice pentru a reechilibra dezechilibrele provocate de “mafia portocalie” din administraţia locală. În acelaşi context, Horia Uioreanu l-a acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe şi pe fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău, că i-ar fi favorizat pe primarii PD-L. Aceste declaraţii au fost făcute pe fondul unor proteste de amploare ale primarilor PD-L din oraşe precum Cluj-Napoca, Alba Iulia, Arad, Târgu-Mureş şi Petroşani, care sunt nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de guvern.

Pentru a stopa “mafia portocalie”, Guvernul a alocat primarilor, care sunt înregimentaţi în partidul lui Tăriceanu, sume de bani care nu se compară cu cele primite de primăriile care nu au norocul de a “gîndi” liberal. Spre exemplu, primăriile din comunele Beliş (1,300 de locuitori) şi Căpuşu Mare (3.400 de locuitori), conduse de primari liberali, au primit 700 de mii de lei. Pe de altă parte, primarii democraţi din Floreşti (8.600 locuitori) sau Bonţida (peste 5.000 de locuitori) au primit de la guvernul liberal cîte 10 mii de lei. În acest fel, se doreşte echilibrarea bugetară cu iz de campanie electorală.

Descentralizare de săgeata lui Tăriceanu

De altfel, decentralizarea Clujului este unul dintre principalele proiecte ale lui Tişe, care ar dori ca judeţul să se înscrie într-un program pilot de “autonomizare”. Această decizie survine şi ca urmare a faptului că la Cluj nu este prima dată când s-au acordat fonduri guvernamentale pe criterii politice. Spre exemplu, la alocările din cote defalcate prin HG 1155 din 24 septembrie 2008, publicată în 17 octombrie 2008, în Monitorul Oficial, judeţul Cluj, care a contribuit la nivelul anului 2007 cu suma de 3.057,9 milioane de lei la bugetul de stat, a primit doar 10 milioane de lei, în condiţiile în care judeţe precum Argeş au primit 33 de milioane (contribuţia pe anul 2007 fiind de 1.548,6 milioane), Vâlcea primeşte 20 de milioane (contribuţia pe 2007 – 764,59 milioane), etc. Alin Tişe doreşte să solicite Guvernului României şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene nominalizarea judeţului Cluj ca judeţ pilot în procesul descentralizării, aşa cum este aceasta definită prin Constituţia României, prin Legea  nr. 215 din 23 aprile 2001 privind Administraţia Publică Locală  şi prin Legea Cadru a Descentralizarii nr. 195/2006. În situaţia în care proiectul preşedintelui CJ Cluj ar avea succes, toate serviciile deconcentrate ar trece în subordinea administraţiei judeţene, care ar avea putere de decizie atât asupra numirii sau schimbării directorilor, cât şi a identificării celor mai bune strategii de management.

La alocarea unor fonduri guvernamentale, care a avut loc luna trecută, judeţul Cluj a primit doar 10 milioane de lei, deşi contribuie la bugetul central cu 3.000.000.000 de lei. Judeţul Argeş, care contribuie cu doar jumătate din această sumă, a primit de trei ori mai mulţi bani decât Clujul. Judeţele Bacău şi Constanţa, care au populaţii comparabile cu cea a Clujului, au primit de trei ori mai mulţi bani decât Clujul, după principiul că acele judeţe sunt conduse de prietenii prietenilor Guvernului Tăriceanu.

Încă din momentul în care lista cu alocările de sume de la rezerva bugetară a fost făcută publică, aceasta a fost contestată vehement. Atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, Guvernul a fost acuzat că a făcut aceste alocări pe criterii politice, primarii PSD şi PNL fiind avantajaţi, iar primarii PD-L, lăsaţi pe dinafară. Deputatul PD-L Daniel Buda a făcut o analiză a modului în care au fost alocate aceste sume. Potrivit deputatului clujean, pentru cele 908 primării pe care le conduce PD-L au fost alocate 31 de milioane de euro, iar pentru cele ghidate de primari PNL , adică pentru 706 comune s-au alocat 96 de milioane de euro. PSD a primit 146 de milioane de euro pentru 1.100 de primării, iar UDMR, pentru 184 de primării, a primit 26 de milioane de euro. La un calcul simplu, Guvernul a alocat din acest fond aproape 136 de mii de euro pentru fiecare primărie a PNL, 141 de mii pentru UDMR, 132 de mii pentru PSD şi doar 34 de mii de euro pentru fiecare primărie a PD-L.

Ştefan Trandafir

6 COMENTARII

  1. Asa ne trebuie, pe ei i-am ales?! Sa ne fie de bine! Daca toti stam cu mainile in san in timp ce ei isi bat joc de noi o meritam cu prisos. Nu mergeti la vot. Stati acasa ca o sa vina sa va faca drumuri „groparii Romaniei”. Bebelusii sunt subnutriti din cauza ca nu mai este dat lapte praf gratuit pana la un an decat in anumite cazuri, nu sunt bani pentru toti desi majoritatea parintilor nu au apelat la laptele dat de stat gratuit pentru toti pentru ca preferau alt tip de lapte. Macar cei care nu aveau posibilitatea sa cumpere alt tip de lapte, desi, fie vorba intre noi, laptele dat de stat era Ok, aveau saracii parinti ce sa dea fiintei ingeresti venite pe lume din mila lui Dumnezeu. Eu personal, ma gandesc ingrozit la ce pedeapsa o sa primeasca atat pe pamant, cat si la Judecata de apoi acesti nenorociti. Sa iei mancarea de la gurita unui prunc si de la vaduva se pedepseste pana la a saptea vita si samanta dar cel mai grozav lucru este ca copii nenorocitilor sufera nedrept pentru parintii lor denaturati. Sa nu mai zic de amaratii de pensionari care mor pe strada,in farmacii, cautand in gunoaie sau muncind la negru pentru un codru de paine. Ce sa mai adaug? Vaduvele militarilor morti in misiuni din cauza indolentei si nepasarii voastre? Sa mai trec si familiile minerilor ingrozite de faptul ca bietii oameni intra in „inima pamantului” si poate nu mai ies. Ar trebui sa va opriti, iar din banii furati de la orfani, vaduve si amaratii de romani in general, sa faceti azile de batrani, case de copii, biserici si manastiri ca altfel, cat de tarziu, pedeapsa Celui de sus va fi groaznica pentru voi. Haideti sa mergem la vot si sa-i facem sa simta ca le fuge pamantul de sub picioare.

  2. E un titlu sugestiv. Asteptam de 20 de ani o presa ca lumea si cand se gaseste cate unul sa spuna lucrurilor pe nume sarim la gat. Domnule s-ar putea scrie atatea articole de nu v-ar ajunge hartia. Ia ocupati-va putin si de actualii sefi din CJC care tin multe institutii sub patronajul lor, printre care si scolile speciale. Ia vedeti putin ce bani s-au dat la scolile acestea si cum s-au defasurat licitatiile, cine le-a castigat, cum s-au executat lucrarile, cine sunt directori, secretari, contabili, administratori s.a.m.d., implicarea lor si a prietenilor lor in aceste proiecte. Mai vedeti si alte domenii, stiu ca politicul e o vaca tocmai buna de muls dar mai sunt si alte probleme care sunt stringente. Vedeti cine conduce aceste institutii subordonate CJC si ce salarii au in comparatie cu munca „asidua” pe care o presteaza. Cine ii numeste pe acesti oameni ce sporuri si indemnizatii iau ca unii mai ca-l bat pe Presedintele Romaniei. Astept …

  3. Sunt unii elefanti pusi in functii de ani de zile, „numiti” de CJC in structurile subordonate care fac legea pe unde sunt, fara mila, au salarii de nababi iar cei care muncesc de drept iau pleava, mai ales acum sa te duci acasa la sotie si copii cu 5-6 milioane e strigator la cer iar directorul tau sa aiba 50-60 de milioane salar. E posibil asa ceva. Ok, tot respectul studii superioare, cursuri, evaluari (pe mese si spaga grasa) dar nici asa. Eu 5 el 50 de 10 ori mai mult? Ce face omul ala de 50 de milioane? Si bugetarii amarati mor de foame. Heiiiiiiiii domnule Boc ce faceti? S-a tot laudat ca se vor rezolva problemele noastre, ale muritorilor de rand, dar dimpotriva, este mai rau, lor le tot creste si noua ne scad. Aveti grija in ’89 a explodat mamaliga, acum lipseste doar scanteia si nici tancurile armatei nu ne vor mai opri. Ne-am saturat de minciuni vrem si ceva rezultate.

  4. ne-ati nenorocit tara cu specialistii din cluj. nu sunteti romani, puteti pleca cu ungurii oriunde ,numai sa dispareti cu toti bocii si bella voastra, niste tradatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.