Tot mai multe lucrări măsluite din arsenalul lui Sorin Apostu, primarul șpăgar din Cluj-Napoca ies la iveală. Păcatele originale sunt concesiunile păguboase ale mall-ului și lacului Iulius, dar pățaniile nu l-au spovedit bine. Totemul cu reclame din fața Iulius Mall, este o struțo-cămilă ridicată pe baza unei documentații aberante, semnate de țeparul Apostu și de arhitecții ținuți în puf ai Primăriei.

Autorizațiile care stau la baza totemului din fața semaforului de lângă Iulius Mall, ar crește tensiunea oricărui arhitect care se respectă. Primăria Cluj-Napoca, aka Atelierul Magic, au găsit „o cale” de a încălca legea, așa, mai subtil și de a plasa o reclamă luminoasă într-o intersecție. 

Problema e că Primăria a încercat să ne amestece prin labirinturi de cuvinte și documente, dar faptul că totemul din fața mall-ului e ilegal, nu poate fi contestat.

Povestea nu a început direct cu ridicarea unui totem luminos în intersecție, asta sună cam neadecvat, nu? În schimb planul este asemenea unei crime premeditate, pași mici, dar siguri. Inițial, povestea a început cu o autorizație de construire în privința  executării lucrărilor pentru „amplasare firme și reclame PE complex comercial Iulius Mall”, practic, afișarea reclamelor pe fațada mall-ului. În tandem cu ziua farselor, autorizația de construire este în sine o glumă proastă, fiind eliberată la 1 aprilie 2011, după DOAR 12 zile de la data înregistrării.

Acum încep trucurile, căci după autorizarea construcției, firma de casă a Primăriei, Arhimar, își dă acordul privind modificările aduse inițialului document, și brusc, de niciunde, se înalță un totem cu reclame.  Construcția acestuia ia naștere sub pretextul unui acord de modificare fără număr și dată de înregistrare.

Care e șpilul cu acest acord de modificare? În primul rând, nu are dată de înregistrare, tocmai pentru că în acest fel, ordinea documentației a fost măsluită ușor. În mod normal, acordul modificării trebuie eliberat înaintea autorizației de construire. Însă întocmind un document fără număr și fără dată, s-a rezolvat tot: a fost scoasă autorizația și abia după acordul. Ce a făcut Primăria, a fost numai să schimbe ordinea hârtiilor între ele. Dacă acordul ar fi fost eliberat conform legii, înainte de alte documente, cel mai probabil că totemul nu ar fi primit autorizația necesară. Pe care, oricum nu o are.

 

În fine, Primăria a mai încercat nișe jocuri de cuvinte ca să ne inducă în eroare, căci în documentele trimise Agenției Mediului, amplasarea firmelor și reclamelor nu se mai realizau PE complex Iulius Mall, ci LA complex Iulius Mall. Nu suntem tipicari, însă când vorbim de astfel de autorizații, un cuvânt face diferența, iar Primăria Cluj-Napoca și iubita firmă Arhimar cunosc asta foarte bine.

Deci, în 2011, aveam un totem ilegal, ridicat pe miș-mașuri. Colac peste pupăză, în 2017 a mai apărut încă o schemă făcută de Primărie, de data asta sub semnătura primarului Emil Boc. A fost eliberat un document de „Intervenție de primă necesitate- Consolidare totem”. Acest document se întocmește pentru clădiri în stari de degradare, care stau să cadă.

Numai că în urma intervenției „de urgență”, construcția cu reclame a mai primit și un led, numai bun să atragă atenția șoferilor care se apropie de semafor. S-a intervenit și s-a făcut lumină!

Conform Legii 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, în articolul 15, sub. L) este interzisă amplasarea  mijloacelor publicitare în interiorul intersecţiilor şi al sensurilor giratorii, în spaţiul destinat circulaţiei autovehiculelor şi semnalizării rutiere, în zone în care desfăşurarea în condiţii normale a traficului ar putea fi perturbată. Bineînțeles că totemul NU are aviz de la siguranța circulației, pentru că nimeni nu ar aproba așa ceva.

Ciudat este că totemul cu reclame își face veacul în fața mall-ului Iulius cu ani de zile înaintea primirii autorizației de construire. Pe imaginile de pe Google Earth din 2009, construcția apare, deși autorizația este eliberată abia în 2011. Iulius Mall a construit, abia apoi a măsluit o documentație aberantă, cu termenele care au fost date pe repede înainte. Schimbările nu mergeau nicidecum pe declarația proiectantului.

Mai jos sunt imagini de pe Google Earth din 2009. Totemul cu reclame era prezent demult

Următoarea imagine este din 2011, după eliberarea autorizației

În 2024, avem o frumusețe de totem care luminează nopțile șoferilor, atunci când nu îi orbește și îi ghidează spre accidente.

Citește și: https://gazetadecluj.ro/functionarii-publici-din-valea-ierii-au-fost-prinsi-facand-magiecu-avizele-lemnul-pe-hartie-banii-in-buzunar/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.