Primăria Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc, pare să colecționeze nu doar plângeri și sesizări, ci și procese în instanță. Au o afinitate pentru scandaluri și nu prea au câștig de cauză. Din cauza neglijenței și a administrației proaste, s-au plătit mai mult de 59 de mii de euro, bani veniți tocmai din buzunarul clujenilor.
Vom înșirui o parte din conflictele în care Primăria Cluj-Napoca a fost implicată din cauza miș-mașurilor cu care a umblat. Personificarea zicalei „Ce-și face omul cu mână lui se numește lucru manual”..
Primul proces pierdut pe care vi-l prezentăm în acest articol este cel în urma căruia Primăria trebuie să-i plătească vreo 23 de milioane de euro dezvoltatorului imobiliar Sile Pușcaș. Motivul pe care se tot duelează cei doi este că au viziuni diferite asupra unui teren din cartierul Zorilor. Boc vrea parcuri, Sile vrea blocuri. Pe premiza asta a mers edilul atunci când a expropriat terenul respectiv pentru ca avea chef de tobogane și hinți.
Terenul din Zorilor a fost cumpărat de dezvoltatorul imobiliar Vasile Pușcaș, pe acesta urmau să fie ridicate blocuri care primiseră deja autorizație. În 2019, municipiul Cluj-Napoca a început procesul de expropriere pentru a amenaja un parc exact pe acest teren, iar în 2022 Boc a anunțat începerea lucrărilor pentru parc, în valoarea de 1.5 milioane de euro. Chiar dacă prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri.
De aici s-a ajuns în instanță, cu probleme grave pentru edil. Antreprenorul căruia i-a fost luat terenul a câștigat procesul și trebuie să-i fie plătite despăgubiri în valoare de 23,2 milioane de euro (113.801.371 lei).
Altă situație prin care Primăria Cluj-Napoca a plecat capul: procesul pierdut în fața Nervia Center
Despre aceasta, Gazeta de Cluj a mai scris în articolele anterioare, în urma căruia Primăria a mai scos din buzunar o sumă frumoasă de 7,3 milioane de euro, pentru că a pus bețe-n roate edificării unui mall.
La începutul anului 2020, SC Nervia Center a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca cerând rezilierea unui contract de concesiune a terenului din zona Expo Transilvania. Motivul invocat a fost că administrația locală a încercat, constant, să încurce dezvoltatorul care urmărea edificarea mall-ului. Pe scurt, primăria condusă de Emil Boc a încercat să primească taxa de concesiune fără a da nimic la schimb.
Marea problemă a fost atunci când Nervia a depus plângere Primăriei în 2016 referitor la spațiul verde care ar fi urmat să fie transformat în teren construibil, tocmai pentru a face posibilă realizarea investiţiei ce face obiectul contractului de concesiune. Având în vedere că concesionarea celor cinci hectare de teren din zona Expo Transilvania a fost câştigată de societatea Nervia Center în 2006 și că firma a plătit taxa de concesiune timp de 3 ani, firma a avut câștig de cauză
Primăria Cluj-Napoca nu doar că a modificat terenul din spațiu verde în spațiu construibil, dar cireașa de pe tort este că e obligtată să plătească peste 7 milioane de euro către Nervia.
Al treilea proces pierdut de Primărie prin care i-a pus pe clujeni la plată s-a iscat în urma folosirii ilegale a unui proiect de infrastructură. În 2006 Primăria Cluj-Napoca a încheiat un contract cu ProInvest din Târgu Mureș pentru în vederea construirii unui tronșon din centura ocolitoare Calea Turzii – Mănăștur, parte a planului mai amplu pentru descongestionarea traficului în municipiu.
Miș-mașul făcut de Primărie începe după ce proiectul nu a fost implementat din cauza respingerii PUZ-ului de către consilierii locali. Sau cel puțin așa ar fi trebuit să se întâmple dacă Primăria nu ar fi avut alt sistem de valori. Așa că, a inclus documentația realizată de Proinvest fără acordul acesteia în PUG-UL municipiului. Cu alte cuvinte, au furat un proiect de 700.000 de lei și și l-a însușit. Folosirea neautorizată a acestui proiect a fost considerată „furt intelectual”, iar firma Proinvest a intentat un proces împotriva Primăriei Cluj-Napoca, pe care l-a câștigat și au spart din nou pușculița, fiind obligați să înapoieze suma echivalentă costului proiectului furat.
Trecem la alt episod din interminabilul serial al proceselor pierdute de Primăria Cluj-Napoca
Încă un proces pierdut care l-a îngenunchiat pe Boc, în urma căruia a plătit despăgubiri în valoare de 10 de milioane de lei este cel deschis de firma Impact Developer&Contractor, cu care primarul din Cluj-Napoca a bătut palma în urmă cu câțiva ani pentru construirea unui cartier de locuințe pe Dealul Lomb. Câteva sute de apartamente erau destinate tinerilor, însă proiectul a fost tras pe linie moartă, pentru că Primăria nu a mai contribuit cu terenul.
Alți 2,6 milioane de lei au fost plătiți către firma italiană JV Consorzio Garboli Conicos SpA – Tirena Scavi SpA, în 2013, fiind consecința deciziei adoptate în unanimitate de catre Consiliului Local Cluj-Napoca, în anul 2011, când, prin HCL 374, legislativul a decis să nu accepte propunerea de convenție propusă de catre Primărie, în urma negocierilor cu firma italiană. Aceasta s-a adresat instanței si a obținut cșstig de cauza.
Ce să mai spunem de faptul că municipalitatea a refuzat nejustificat să elibereze un acord de funcționare pentru o covrigărie în 2015, fapt pentru care a fost sancționată în instanță cu alți 62.000 de lei?
Alt proces pierdut, alți bani. Și mai urmează. Emil Boc nu pierde doar în fața dezvoltatorilor imobiliari, ci și în fața cetățenilor clujeni.
Municipalitatea a pierdut procesul pe care l-a avut cu mai mulți clujeni pe care i-a forțat să își cedeze proprietățile ca donație, în schimbul autorizațiilor de construire. Patru clujeni au deținut un teren, într-o zonă bună din Cluj Napoca și au fost obligați de Primăria Cluj Napoca să cedeze, prin act notarial, o parte din suprafață pentru realizarea unui drum. Acum, municipalitatea trebuie să achite 117.312 euro, valoarea de piață a terenului luat cu titlu gratuit.
Să nu uităm procesul pierdut în 2011 în fața clujencei Maria Iurian care a cerut administrației localei sa plătească facturile restante, actualizate cu rata inflatiei, pentru firma de salubritate. Femeia a semnat un contract cu Salubritate SA, firma aflata in subordinea Primăriei, care a schimbat cauzele contractuale brusc și fără a înștiința. Reclamanta s-a ales cu suma de 441.500 de lei.
Emil Boc a mai pierdut în fața unor clujeni, mai precis în fața lui Șerdean Bâldean Irina și Șerdean Bâldean Adrian, care în baza Legii 10/2001, au acționat în judecată Primăria Cluj-Napoca pentru a-și recupera drepturile asupra unui imobil confiscat în perioada comunistă.
Inițial, administrația locală a respins cererea soților Bâldean, oferindu-le totuși compensația de 254.612 puncte. După ce cazul a ajuns în instanță, s-a dovedit că despăgubilire ajungeau de fapt la 366.136 puncte, pentru că Primăria Cluj-Napoca a evaluat terenul în mod greșit. Astfel, cuantumul despăgubirilor care li se cuvin soților Bâldean ajunge la 366.136,31 de lei.
Să nu-l uităm pe Aurel Pojar Fenesan care a lăsat și el Primăria fără 64.000 de lei, în 2012, primind o sentință irevocabilă prin care Primaria Cluj-Napoca era obligata să il puna în posesie cu o suprafața de 6.650 mp, terenul fiind situat în zona Făget.
Încheiem lista interminabilă cu situația moștenitorilor din familia Banffy, care au câștigat în instanță clădirea din Piața Unirii nr. 10 din Cluj-Napoca (palatul Josika) și au primit peste 107.000 de lei din bani publici, plus cheltuieli de judecată.
Însumând toți banii care au fost scoși din buzunarii clujenilor în urma proceselor înșiruite mai sus, ajungem la o sumă care depășește 59 de milioane de euro. 59 de milioane de euro pe care noi i-am sponsorizat, pentru a rezolva niște probleme care nu ne aparțin! Situația denotă lipsa de responsabilitate și incapacitatea primarului de a administra problemel unui municipiu.
Citește și: Proiectul trenului metropolitan deraiaza încet ca metroul lui Boc
NU NUMAI A NEGLIJENTEI…ci și a INCOMPETENTEI funcționarilor angajați pe pile……Verificați doar câte PROCESE pe rol și pierdute are POLITIA LOCALA…..ATENTIE [este 10.000…ca sa aveți un tablou complet a INEFICIENTEI MANAGEMENATULUI ACESTEI INSTITUTII…..plătite din BANII CLUJENILOR…….SOLICITAM DESFIINTAREA SI TRANSFORMAREA IN GARDIENI PUBLICI….deoarece se pierd milioane lunar!
Am reclamat angajate ale primariei, de la nomeclator stradal, una care seamana cu boc, 11 reclamatii, nici un raspuns, directia cu asociatile mafie curata, pol primariei is ca si in scenetele cu Leana, impozite – taxe grupare mafiota instalata de boc la ordinu vulpii. Degeaba ii spui la boc, el ia angajat, aia au cotizat si dau taxe de protectie, nu le face nimic
AR TREBI ARESTAT ACEST PITIC ORDINAR
Nu-i problema, când rămân fără bani trimit așa-zisa „politia-locala” (angajați pe funcția de inspector in CM) îmbrăcați în uniforme ca și cei de la rutieră, să împartă amenzi
Boc asta numai prostii face. Acum iar da in administrare targul de craciun. Te mai miri de preturi?!
Chiar nu înțelegeți ?
Nu e vorba de neglijenta,e vorba de înțelegeri cu anumiți șmecheri mafioți
Primesc milioane din bani publici
Totul e un aranjament