“Niciunul dintre contracandidaţi nu simte problemele comunităţilor aşa cum le simte un primar”
“Nu cred că un parlamentar ,care nu  a îndeplinit programul, cu care a candidat, va mai veni a doua oară să ceară votul cetăţenilor”
“Sunt sigur că din funcţia de senator voi putea mai bine să-mi ajut comunitatea din care provin pentru ca tot ce s-a început, să se materializeze”
Despre toate aceste subiecte, dar şi despre altele, vorbeşte, în cadrul unui interviu acordat Gazetei, Tudor Ştefănie, primarul municipiului Turda, dar şi candidat din partea PD-L pentru un mandat de senator.

Gazeta: Care este motivul pentru care aţi ales să renunţaţi la postul de primar al oraşului Turda la doar şase luni de la preluarea unui nou mandat în fruntea comunităţii turdene?

Tudor Ştefănie: Introducerea votului uninominal oferă oportunitatea- pentru turdeni -de a susţine prin vot şi a trimite în cele mai înalte foruri democratice oameni politici din Turda, de a avea din Turda reprezentanţi în Senat şi Camera Deputaţilor. Este o şansă pentru comunitatea turdeană, pe care nu trebuie să o ratăm sub nici o formă. Modul de constituire a colegiilor electorale ne-a avantajat ,oarecum, prin cuprinderea în colegiul nr. 4 a municipiului Turda, municipiu ce deţine o pondere importantă a populaţiei cu drept de vot şi dacă turdenii se mobilizează şi participă la vot, pot influenţa rezultatul alegerilor în acest colegiu. Aşa cum ştiţi, am obţinut al doilea mandat de primar din primul tur, cu un rezultat foarte bun. Acest lucru mă îndreptăţeşte să cred că turdenii au încredere în mine, sunt mulţumiţi de modul în care am gestionat treburile localităţii şi de ceea ce am realizat. La nivelul municipiului nostru am demarat o serie de proiecte de dezvoltare şi avem în lucru, pentru viitor, altele care necesită resurse importante pentru a fi finalizate ,ce depind de surse ce nu pot fi asigurate din venituri proprii ale bugetului local. Sunt sigur că din funcţia de senator voi putea mai bine să-mi ajut comunitatea din care provin pentru ca tot ce s-a început, să se materializeze. Sunt convins că şi turdenii gândesc la fel şi mă vor susţine în demersul acesta ,conştienţi fiind că dacă peste 12 ani am lucrat în administraţia publică, în slujba intereselor comunităţii turdene, nu o să-i dezamăgesc acum. Când ai de ales între unul de-al tău să te reprezinte şi unul din afara localităţii ,oare ar mai trebui să stăm pe gânduri ?!

Gazeta : V-aţi gândit cine ar fi persoana calificată să conducă municipiul Turda, dacă dumneavoastră veţi câştiga mandatul de senator?

Tudor Ştefănie : Desigur, hotărârea de a candida ca senator am luat-o ştiind că organizaţia PDL Turda are posibilitatea de a propune pentru funcţia de primar oameni competenţi. Nu vreau să fac eu, acum, nominalizări. Totul se va face la momentul potrivit, dar vreau să asigur turdenii că nu vor fi dezamăgiţi de propunerile ce se vor face, că tot ce am promis în campania electorală se va realiza, iar eu am tot interesul, ca locuitor al municipiului, să ducem la bun sfârşit ceea ce am început. Ca senator, mă voi implica astfel ca toate proiectele de dezvoltare a municipiului să fie realizate.

Gazeta: Credeţi că postura de primar şi notorietatea dată de această calitate vă vor asigura succesul în campanie sau credeţi că turdenii nu vă vor vota pentru a nu vă “pierde”?

Tudor Ştefănie: Trebuie să recunosc faptul că nu mi-a fost uşor să iau hotărarea de a candida ca senator, dar văzand şansa pe care o avem- ca şi comunitate- de a trimite oameni la acest nivel înalt de reprezentare, mi-am spus că nu o putem rata sub nici o formă. Nu am avut în trecut această şansă şi nici nu ştiu dacă o vom mai avea în viitor. Este important să o valorificăm acum, acesta să fie un început pentru Turda, de a se afirma pe plan politic, la nivel naţional. Cred că turdenii gândesc la fel, că nu vor acţiona sentimental şi vor valorifica această posibilitate. Până acum, toţi cei care au fost în Senat au fost propuşi pe liste de partid, au fost ,cum spunem noi în limbajul obişnuit, de la centru. Aceştia au venit în mijlocul cetăţenilor din patru în patru ani,  în campania electorală, pentru a obţine voturi. Este momentul ca prin votul de la 30 noiembrie să punem capăt acestei practici, este momentul să punem reprezentanţii noştri, ai comunităţii ,să ne apere interesele.

Gazeta : Din poziţia de senator, veţi putea ajuta mai mult cetăţenii oraşului pe care ,momentan, îl conduceţi?

Tudor Ştefănie: Sunt convins că da. Mă gândesc la câte lucruri puteam face în plus, în localitatea noastră ,dacă am fi avut şi noi în posturi importante turdeni care să cunoască greutăţile cu care ne confruntăm. Cei care au avut aceste funcţii importante au fost din oraşul reşedinţă de judeţ şi, ca urmare, s-au zbătut mai mult pentru  atragerea de fonduri acolo. Localităţile mai mici au fost neglijate.

Gazeta : Care sunt problemele specifice pe care le-aţi identificat în acest colegiu şi soluţiile pe care le veţi promova, dacă veţi câştiga un mandat de senator?

Tudor Ştefănie: Pentru a face cunoscut programul meu, Programul de guvernare propus de PDL şi pentru a contacta cetăţenii şi autorităţile publice locale din colegiul unde candidez, m-am deplasat în teren. Am considerat că este important să cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă oamenii în colegiul nr.4 şi în ce mod gândesc ei că pot rezolva aceste probleme, ce aşteaptă ei de la viitorul parlament şi guvern. Aceste deplasări mi-au permis să constat că în multe domenii, problemele sunt  comune pentru toate localităţile, cum sunt cele de infrastructură, servicii publice, protecţia socială, subfinanţarea, iar altele sunt specifice- nerezolvarea cererilor de retrocedare, lipsa proiectelor cu  finanţare din fonduri comunitare, lipsa specialiştilor şi profesioniştilor în comunităţile rurale, imposibilitatea valorificării produselor agricole, lipsa locurilor de muncă, probleme ale învăţământului, sănătăţii, ş.a. În aceste întâlniri şi discuţii, am  prezentat acele domenii în care  municipiul Turda a obţinut rezultate şi modalitatea în care s-a reuşit. Am constatat că multe din problemele ridicate de cetăţenii din colegiul electoral în care candidez sunt nerezolvate de ani buni, unele se agravează ,deşi fiecare parlament sau guvern a elaborat legi, hotărâri de guvern, ordonanţe. Urmare a ceea ce am constatat, voi avea grijă ca în domeniile în care mi-am propus să intervin – în mod deosebit, în domeniul protecţiei sociale şi cel  al administraţiei locale- să-mi fundamentez proiectele legislative pe realitatea din teren.

Gazeta: Care sunt atuurile care vă recomandă pentru un mandat de senator, în condiţiile în care contracandidaţii dumnavoastră din colegiul 4 reprezintă nume importante în politica locală?

Tudor Ştefănie: Hotărârea mea de a participa la competiţia electorală se bazează pe mai multe considerente ,dintre care menţionez: experienţa pe care am dobândit-o lucrând  peste 13 ani în administraţia publică locală, 8 ca viceprimar şi aproape 5 ca primar; rezultatele obţinute în întreaga carieră profesională şi în mod deosebit, în activitatea din administraţia publică; încrederea pe care mi-au acordat-o turdenii prin votul lor pentru al doilea mandat de primar; proiectele pe care comunitatea turdeană şi celelalte comunităţi din colegiu le au de  realizat pentru a se dezvolta, problemele şi greutăţile cetăţenilor, care aşteaptă să fie rezolvate de mulţi ani şi pe care cei care candidează din nou pentru un nou mandat de senator nu le-au soluţionat în mandatul precedent. Cred că niciunul din contracandidaţi nu simte problemele comunităţilor aşa cum le simte un primar, niciunul nu s-a confruntat cu atâtea greutăţi în aplicarea legislaţiei, cu câte se confruntă un primar. Sunt convins că prin tot ce am acumulat în întreaga mea activitate, pot să fac mai mult şi mai bine decât cei care vin să candideze în colegiul nr.4.

Gazeta: Cine credeţi că este cel mai important contracandidat în colegiul dumneavoastră?
Tudor Ştefănie: Nu mi-am propus să fac un clasament al contracandidaţilor mei. Eu mi-am propus să conving cetăţenii din colegiul nr.4 să se prezinte la vot, la 30 noiembrie 2008 şi să mă voteze pe mine, dacă vor un om de-al lor în Parlamentul României.

Gazeta: Care sunt “armele” pe care le utilizaţi în această campanie electorală?

Tudor Ştefănie
: Nu am arme secrete care să nu fie la vedere. Prezentarea realizărilor din activitatea mea profesională, experienţa, cunoaşterea problemelor, discuţiile cu cetăţenii şi autorităţile publice locale din colegiul în care candidez, programul pe  care îl propun pentru mandatul de senator sunt singurele mele arme, buna mea credinţă şi convingerea că pot să fiu un bun parlamentar.

Gazeta: În aceeaşi ordine de idei, v-am ruga să ne spuneţi cum caracterizaţi, per ansamblu, campania electorală din judeţul Cluj

Tudor Ştefănie
: Consider că este o campanie civilizată, bazată pe idei, propuneri concrete, fiecare candidat încearcă să-şi convingă electoratul, cum se pricepe mai bine ,să-l voteze. Au fost câteva atacuri la persoană, dar cred că cetăţenii ştiu să aprecieze modul în care ar trebui să decurgă o campanie electorala şi vor taxa, ca atare ,aceste excese.

Gazeta: În ce măsură votul uninominal va schimba relaţia cetăţean-parlamentar? Credeţi că veţi fi privit altfel de către turdeni din postura de senator, în condiţiile în care Parlamentul şi ,implicit, parlamentarii se “bucură” de ultimele locuri în topul popularităţii în rândurile cetăţenilor?

Tudor Ştefănie
: Activitatea de senator se axează pe procesul legislativ. Este justificată întrebarea dumneavoastră. Până la votul uninominal se vota o listă de candidaţi aleşi de şeful de partid ,care se prezentau în colegiul arondat doar din patru în patru ani, făceau tot felul de promisiuni şi apoi uitau că acestea trebuie şi onorate. Votul uninominal  ne permite să alegem oameni din comunitatea noastră, noi putem reprezenta comunităţile mai mici, în care ne bucurăm de aprecierea cetăţenilor şi în care avem tot interesul să le rezolvăm problemele. Acest lucru înseamnă că la baza procesului legislativ va sta cunoaşterea aspectelor reale din viaţa şi activitatea comunităţilor şi a cetăţenilor şi ,ca urmare ,legile vor fi mai bune, mai bine elaborate de la început, se vor elimina atâtea suprapuneri, lacune legislative şi se vor reduce normele de aplicare a actelor normative. Deşi avem o abundenţă de legi, hotărâri de guvern, ordonanţe,  în multe cazuri ele nu se aplică corect, complet, deoarece  nu au fost bine fundamentate, au fost, o parte ,elaborate pentru interese de grup. Astfel, în loc să ajute procesele economice, sociale, unele reglementări legale au încetinit ritmul de dezvoltare, au creat nemulţumiri, discrepanţe între sectoare de activitate, au creat conflicte, au  compromis unele proiecte importante pentru dezvoltarea ţării. Cu cât vom lega mai mult parlamentarul de viaţa comunităţilor şi a cetăţenilor  prin perfecţionarea sistemului de vot uninominal, va creşte şi răspunderea acestuia pentru  felul în care îşi onorează promisiunile electorale. Nu cred că un parlamentar, care nu  a îndeplinit programul cu care a candidat, va mai veni a doua oară să ceară votul cetăţenilor.

Adina Fartuşnic

7 COMENTARII

  1. cu regret d-le primar,dar nu te voi vota.Ti-am dat votul meu pentru functia de primar pt.ca erai” omul potrivit la locul potrivit” si de aceea nu am sa-ti dau votul. Succes in continuare

  2. Nu domnule primar. Nu eÅŸti omul potrivit la locul potrivit.

    Cate denunţuri penale aveţi pt că vă împotriviţi să puneţi în aplicare hotararile judecătoreşti?
    Nu meritaţi nici să fiţi primar!!!!!!!!!!!!!

  3. Aşa că dacă ca primar nu sunteţi în stare să respectaţi LRGEA, cum o veţi respecta ca senator?
    Staţi liniştit că nu o să ajungeţi senator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.