Primăria Cluj-Napoca, care are o plăcere în a  pierde procesele judecătorești, nu încetează vreodată să ne surprindă. Din cuatumul celor 59 de milioane de euro care au spart pușculița colectivă a clujenilor prin procesele pierdute pe bandă rulantă, 10 milioane de lei se duc spre Impact Developer & Contractor (IMP). Proiectul care a început drept o inițiativă cu caracter nobil, urmărind construirea locuințelor sociale dedicate tinerilor, a ajuns să fie călcat în picioare de neglijența celor de la conducerea Primăriei Cluj-Napoca. Motivul? Unul care pare mai degrabă să fie inventat, într-o încercare puerilă de a-și masca propria iresponsabilitate.

Litigiul a pornit de la un contract de asociere încheiat în anul 2007 între dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca în vederea amenajării unui cartier rezidențial pe terenul Primăriei. Este vorba despre proiectul Lomb, mort din cauza lipsei de asumare a Consiliului. Proiect care ar fi ameliorat situațiile dificile ale multor tineri, căci locuințele sociale le erau dedicate lor.

Cum și de ce a pierdut Consiliul acest proces, până la urmă?

Societatea Lomb S.A a luat naștere la 05.06.2008 și a fost înregistrată în luna iulie a aceluiași an, având sediul în Cluj-Napoca, pe strada Dorobanților nr 18-20. Potrivit Contractului-cadru şi a Actului constitutiv, proiectul investiţional urma a fi derulat pe suprafaţă de 267 ha, din care 33% teren viabilizat ce urma a fi predat de societate, cu titlu gratuit Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca. Dezvoltatorul urma să construiască pe Dealul Lomb un cartier cu peste 5.500 de locuințe. Primăria deținea 51% din acțiuni și pe lângă că ar fi contribuit la acest proiect cu un teren de 200 de hectare, trebuia să ofere consultanță pentru obținerea planului urbanistic zonal. Administrația ar fi primit de-a moka 75 de locuințe sociale, în cel mult 24 de luni de la data obținerii autorizației de construire.

Supărarea a început în momentul în care Primăria a spus stop joc, fără vreun motiv întemeiat, refuzând să mai respecte clauzele contractul, respectiv să mai contribuie cu partea lor, cele 200 ha de teren. O decizie care pare a fi luată de un copil care nu mai vrea să-și împartă mingea de fotbal în fața blocului. În fine, Primăria în frunte cu copilul bosumflat Emil Boc nu a putut fi nicicum înduplecată să „se mai joace”, așa că situația a ajuns în instanță.

În încercarea de a-și motiva refuzul de a continua colaborarea, Consiliul Local a dat vina pe asociați pentru faptul că nu au întocmit documentația topo-cadastrală, fapt care a fost demontat în instanță. Documentația în cauză ar fi trebuit întocmită oricum, înaintea formării societății LOMB S.A, însă Primăria l-a folosit drept motiv atunci când s-a hotărât că nu mai vrea să contribuie cu terenul respectiv.

„În fapt o astfel de documentaţie cadastrală a fost realizată prin grija investitorului la sfârşitul anului 2009, de această documentaţie pârâţii intimaţi au avut cunoştinţă, dar nu au agreat-o şi nu şi-au însuşit-o, considerând în mod netemeinic că ar avea vreun suport contractual pentru a nu-şi îndeplini obligaţia esenţială de a vărsa aportul în natură.”, se arată în rechizitoriu.

După un proces lung care datează încă din 2012, cu câteva răsturnări de situație, instanța a dat câștig de cauză reclamantei Impact Developer & Contractor SA și îi obligă pe iresponsabilii de la Primărie să plătească despăgubiri în valoare de 10 milioane de lei, sumă sponsorizată de clujenii de rând.

Citește și: Soția unui erou al revoluției, scoasă din casă și lăsată pe drumuri de către administrația locală. Primăria Cluj-Napoca a tratat problema cu sictir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.