Tribunalul Cluj a condamnat-o pe Făgădaru Codruța-Liana la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în formă continuată. De asemenea, instanța i-a interzis exercitarea unor drepturi civile timp de trei ani și a dispus confiscarea sumei de 11.000 de euro obținute ilegal.
Soțul acesteia, Făgădaru Emilian-Marius, a fost găsit vinovat de complicitate la trafic de influență și a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Pe durata termenului de supraveghere de doi ani și șase luni, acesta va trebui să respecte mai multe obligații, inclusiv prestarea a 70 de zile de muncă în folosul comunității.
Instanța a menținut controlul judiciar pentru ambii inculpați și a decis sechestrarea sumei de 54.738 de lei pentru garantarea confiscării speciale. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Instanţa constată că inculpaţii au comis un număr ridicat de acte materiale de creare a aparenței existenței influenței asupra unor funcționari cu atribuții în domeniul resurselor umane și de pretindere și primire a unor sume de bani, în mod repetat, neputând fiind omis faptul că inculpata a primit suma de 11000 de euro de la martorii denunțători.
Așadar, împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite constau în câștigarea de către inculpată a încrederii celor doi martori denunțători, a inducerii acestora și menținerii în eroare cu privire la ocupației inculpatei și influența pe care o are asupra diverșilor funcționari publici, prin crearea unui plan elaborat și a unei stratageme complexe, ce a fost adaptată de inculpată pe parcursul timpului situațiilor ivite pentru a înlătura suspiciunile victimelor sale, cu scopul menținerii persoanelor vătămate în eroare o perioadă cât mai lungă de timp și pentru a păstra în acest mod o veritabilă sursă de venit pe care acuzata o dobândise.
Apoi, în ceea ce privește starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, instanța observă că pe lângă afectarea imaginii și prestigiului de care trebuie să se bucure funcționarii publici de cel mai înalt rang (neputând fi omis faptul că inculpații au creat aparența existenței unei influențe asupra unui fost prim ministru), aceștia au creat și un prejudiciu material efectiv și însemnat martorilor denunțători, în cuantum de 11000 de euro, o sumă care nu este neglijabilă prin raportare la veniturile realizate de aceștia din activitatea de cadrul militar, respectiv asistent medical, patrimoniul acestora fiind afectat în mod substanțial.
Citeşte şi: Speranțe anihilate în echipa U Olimpia Cluj: Jucătoare neplătite, dar așteptări mari