La fel ca fulminanta traiectorie politică a unui lider din America Latină, proaspătul deputat liberal Virgil Pop aşteaptă după gratii diurna de parlamentar. Dacă va fi reţinut după gratii în continuare pentru faptele de care este acuzat, arestatul liberal Virgil Pop nu va pierde mandatul de deputat. În cazul în care va fi scos curat ca spuma laptelui, însemnă că „asta ori îi girafă, ori nu există!”.
Chiar dacă proaspătul deputat Virgil Pop se pregăteşte să depună jurământul pentru o funcţie care îi oferă imunitate, această prevedere nu va fi aplicată în cazul lui, întrucât el a fost arestat înainte de a ajunge parlamentar. Singura schimbare în ceea ce priveşte dosarul său va fi că ancheta nu o vor mai face procurorii DNA Cluj, ci se va strămuta la structura centrală a DNA de la Bucureşti din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Chiar dacă a câştigat un loc de deputat, pe numele lui Pop procurorii anticorupţie au emis şi alte capete de acuzare pe lângă cele iniţiale care au dus la arestarea lui. Acum, el este acuzat şi de spălare de bani, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce în timpul campaniei electorale fusese acuzat şi de trafic de influenţă, şi de instigare la fals sub semnătură privată.
Acesta va fi prezentat în faţa judecătorilor în această săptămână şi ar putea primi o sentinţă favorabilă sau nu înainte de 15 decembrie, data la care ar trebui validat de Parlament pentru postul de deputat. În cazul în care judecătorii ar decide că el nu poate fi învinuit de aceste fapte, cariera lui Virgil Pop ar putea fi asemănătoare cu cea a unui celebru lider care a fost ales să conducă o naţiune, în timp ce se afla în închisoare.
În caz contrar, dacă Virgil Pop ar fi găsit vinovat, nu şi-ar pierde mandatul de deputat pe care l-a cîştigat în mod democratic prin votul cetăţenilor. El ar putea fi scos din viaţa politică doar printr-o condamnare penală definitivă şi fără drept de atac, prin care se interzic o serie de drepturi constituţionale cum ar fi cel de a reprezenta. În această situaţie s-ar putea reorganiza alegeri pentru colegiul 8 pe care Virgil Pop l-a reprezentat.
Care sunt colegii lui Pop?
Liberalii clujeni au reuşit să producă inimagibilul politic. Un candidat la un fotoliu pentru Camera Deputaţilor a fost ales şi va reprezenta interesele oamenilor în Parlament. Se ridică întrebarea onestă, care interese va reprezenta? Pe ale „colegilor” din arestul IPJ Cluj sau pe ale celor care au pus ştampila pe Virgil Pop. Cazul este o premieră pentru România, pentru că, dacă până acum au mai existat cazuri de parlamentari asupra cărora a planat suspiciunea unor fapte penale, în situaţia liberalului Virgil Pop începerea anchetei penale s-a demarat înainte de a fi ales, el fiind arestat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în plină campanie electorală. În urma numărării voturilor, Virgil Pop a obţinut 11,8 la sută din voturile alegătorilor şi s-a situat pe locul III, în urma candidatului PD-L, Vasile Miclăuş şi a celui PSD, Ucu Faur. El a primit mandatul de deputat prin redistribuirea mandatelor.
Pop a fost acuzat de fapte de corupţie şi apoi a fost arestat preventiv de către judecătorii de la Tribunalul Cluj. Potrivit procurorilor DNA, Virgil Pop ar fi primit de la denunţătorul său, omul de afaceri Petru Chiş din Oradea, 30.000 de euro, 130.000 de lei şi 50% din acţiunile societăţii Skiland, care construieşte o pensiune în staţiunea Muntele Băişorii. În schimbul acestora, Virgil Pop i-ar fi promis lui Petru Chiş că îi va obţine contracte cu societatea de stat Electrica, precum şi cu compania Tetarom. Aceasta este deţinută de Consiliul Judeţean Cluj şi administrează trei parcuri industriale.
Ca răspuns la aceste acuzaţii, Pop a susţinut că este nevinovat, iar dosarul său are substrat politic. Însă, ce substrat politic ar putea avea o anchetă asupra unui candidat liberal, când Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, este şi el liberal. Se pare că lui Pop I se va acorda posibilitatea de a-şi primi mandatul. Conform purtătorul de cuvânt al poliţiei clujene, Raluca Seucan, proaspătului deputat liberal Virgil Pop i s-a permis de către DNA să-şi ridice mandatul de parlamentar. El va fi însoţit la Prefectura Cluj de o escortă pentru a participa la ceremonia înmânării mandatului şi apoi se va întoarce în arest. Liberalii fără vină
Când judecătorii au decis să-l aresteze pe Virgil Pop pentru o perioadă de 29 de zile, acesta a susţinut la intrarea în sala de şedinţe că întregul dosar este instrumentat politic. „Nu vreau să zic deocamdată mai multe, dar ceea ce mi se întâmplă are la bază aceste acuzaţii făcute de mine în ultimele zile“, a susţinut candidatul PNL, Virgil Pop.
În martie 2008, Virgil Pop i-ar fi promis lui Chiş că îi va facilita şi aprobarea primei rate de finanţare la un împrumut SAPARD, în valoare de peste 250.000 de euro. Turdeanul arestat nu este străin faţă de Electrica Nord, întrucât el a lucrat o perioadă ca jurist la această companie de electricitate. Virgil Pop este consilier în cadrul Consiliului Local Turda, iar la alegerile locale din iunie a fost candidatul PNL pentru postul de primar la Turda.
Pop este, de profesie, jurist si a făcut parte din controversatul Barou Constituţional condus de Pompiliu Bota. Virgil Pop a fost membru PRM, iar în 2004 a devenit consilier judeţean pe listele acestei formaţiuni. În 2006, Pop s-a înscris în Partidul Conservator, însă nici aici nu a făcut carieră, trecând la PNL. În această toamnă, PNL Cluj l-a desemnat candidat în Colegiul 8 Turda pentru alegerile generale. Pop nu este singurul liberal clujean de numele căruia s-au interesat procurorii.
Şi Marius Nicoară a apărut în cursul acestui an în cadrul Raportului Coaliţiei pentru o Guvernare Curată, care a dat publicităţii faptul că fratelui lui Marius Nicoară este acţionar la SC MC Management Consulting, firmă care este asociată la rândul său în Aviation Management Consulting cu Airport Consulting GMBH, câştigătoarea prin încredinţare directă a contractului de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Cluj.
În replică, Nicoară a precizat că DNA a cercetat cazul legat de licitaţia de la aeroport şi a dispus neînceperea urmării penale şi că-i va da în judecată pe cei care au întocmit raportul respectiv pentru includerea sa pe lista „Baronilor locali”.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
Halal Romanie condusa de puscariasi de asta nu merge bine in tara.