Dupa ce preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au atins apogeul suportabilitatii, cererea a devenit din ce în ce mai mica, fapt ce i-a facut pe dezvoltatorii imobiliari sa nu mai poata creste preturile. Astfel, acestea au înceut sa stationeze, ba chiar sa scada încet, încet. În Floresti, însa, apartamentele au suferit o depreciere de 21,63%, cauzata de numarul mare de constructii si de calitatea proasta a acestora.

Terenurile si apartamentele au reprezentat mereu cea mai sigura investitie, acestea fiind întotdeauna o carte câstigatoare si o sursa de venit. De câtiva ani buni preturile terenurilor au crescut foarte mult, Clujul ajungând pe locul doi în tara, dupa Bucuresti. Terenurile din centru, din apropierea acestuia si din cartiere au fost cele care au fost cumparate la început dar pentru ca suprafetele nu erau foarte mari, s-au epuizat repede si a fost nevoie de începerea altor constructii în apropierea orasului sau în prelungirea cartierelor deja existente. Astfel au aparut cartiere precum Buna ziua sau Europa. Acum câtiva ani, preturile erau foarte convenabile însa din 2005 pâna în 2007 acestea aproape ca s-au dublat, ajungând pâna la limita suportabilitatii pentru orice român. Astfel în 2008 s-a ajuns la o adevarata situatie de criza în domeniul imobiliarelor deoarece tranzactii nu prea mai aveau loc ceea ce îi facea pe detinatorii de apartamente sa nu mai poata creste pretul în timp ce materia prima si mâna de lucru deveanea din ce în ce mai scumpa. Aceasta situatie a început sa aiba loc de la începutul trimestrului doi al acestui an. „Pe perioada toamnei se asteapta o redresare în ceea ce priveste piata imobiliara, lucru datorat în primul rând începerii anului universitar. Este deja cunoscut faptul ca majoritatea prefera sa achite ratele unui credit imobiliar în vederea achizitionarii unui imobil, în detrimentul chiriilor”, sustine Anca Alexa, administrator la agentia imobiliara Profesional Casa.

Apartamentele vechi, mai ieftine

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu pâna la 15-18.000 de euro fata de începutul anului. Preferintele cumparatorilor se îndreapta spre cele noi, achizitionate cu ajutorul creditelor. Preturile apartamentelor vechi din Cluj-Napoca, în special la cele din cartierele orasului, au ajuns sa scada cu pâna la 15.000 de euro fata de acum 3-4 luni. Acest lucru se întâmpla nu numai în Cluj-napoca ci în toate marile orase din România. La Cluj-Napoca, apartamentele vechi din cartiere precum Marasti sau Manastur se tranzactioneaza cu 1.000-1.300 euro/mp. Unul dintre avatajele unui apartament vechi este ca se poate achizitiona pentru investitie si pentru ca se pot obtine chirii avantajoase, acest segment fiind profitabil în Cluj-Napoca datorita numarului foarte mare de studenti care cauta locuinte cât mai aproape de zonele centrale sau de cladirile în care studiaza. Fie ca e luat pentru locuinta sau pentru investitie un apartament clasic are preturi ridicate adesea mai mari decât apartamentele în imobile noi. La apartamentele vechi sau clasice oferta este destul de diversa atât ca suprafete, finisaje si zona în timp ce preturile difera în functie de aceste caracteristici. Avantajele sunt multe: o locuinta finisata modern, construita cu materiale de calitate, nu mai necesita o investitie ulterioara, adesea personalizata cu efortul constructorului etc. Un studiu realizat de agentia imobiliara Profesional Casa releva faptul ca "al doilea trimestru al acestui an a fost caracterizat printr-o calmare si mai accentuata a cererii de apartamente. Pe fondul zvonurilor alimentate de mass-media, a înaspririi conditiilor de creditare din partea bancilor si a altor factori economico-sociali, numarul de clienti dispusi sa faca o investitie imobiliara a scazut drastic. Asteptarile ca preturile sa îsi continue trendul descendent a facut ca si  familiile care deja alocasera bugetul pentru o achizitie imobiliara sa prefere sa mai astepte în speranta scaderii preturilor. Lucru care dealtfel, cel putin în cazul cartierelor precum Floresti sau a constructiilor vechi s-a si întâmplat".

În centru si în Andrei Muresanu preturile înca mai cresc

În momentul de fata cele mai cautate zone, ale caror preturi înca mai sunt în crestere sunt centrul si cartierul Andrei Muresanu. În centru, pretul mediu al unui apartament cu o camera este de 81.390 de euro iar al unui apartament cu 4 camere este de 281.897 de euro. În cartierul Andrei Muresanu, pretul mediu al unei locuinte cu o camera este de 65.775 de euro iar al uneia cu patru camere este de 161.280 de euro. De asemenea, un apartament cu o camera în cartierul Gheoghieni costa aproximativ 58.380 de euro pe metru patrat iar unul cu patru camere costa 164.714 de euro. Urmeaza cartierul Grigorescu unde, un apartament cu o camera costa în jur de 59.600 de euro iar unul cu patru camere are un pret mediu de 132.833 de euro. În Marasti, costul mediu al unei locuinte cu o camera este de 62.821 de euro iar al uneia cu patru camere este de 146.553 de euro. În Manastur, un imobil cu o camera putem achizitiona la pretul mediu de 58.743 de euro iar cel de patru camere cu 126.997 de euro. În Zorilor, pretul mediu al unui apartament cu o camera este de 57.616 de euro iar al unuia cu patru camere, este de 175.206 de euro. În cartierul Plopilor, apartamentul cu o camera costa aproximativ 63.100 de euro iar cel cu patru, 168.750 de euro. Un alt cartier cu locuinte noi este Buna ziua, unde un apartament cu o camera costa 58.929 de euro iar cel cu patru camere variaza în jurul pretului de 145.625 de euro. De asemenea, unii cumparatori sunt interesati de comunele Baciu, Floresti sau Apahida. În comuna Baciu, pretul mediu al unui apartament cu o camera este de 47.500 de euro iar al unuia cu patru camere este de 102.167 de euro. În comuna Floresti, un apartament cu o camera este de 32.260 de euro iar numarul maxim de camere pe care îl putem gasi la un apartament este de trei, al carui pret este de aproximativ 61.984 de euro. În Apahida, un imobil cu o camera poate fi cumparat la pretul de 27.375 de euro iar cel cu trei camere costa 56.083 de euro, aparatamente cu patru camere nefiind înca construite.

Oferta creste, cererea scade

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul de vânzari a scazut. S-a vehiculat ca de ceva timp, clientul care doreste sa îsi achizitioneze un imobil a devenit tot mai atent la ceea ce cumpara si se gândeste de doua ori înainte de a da banii pe ceva. În acest sens, Anca Alexa explica: „nu numai ca oamenii îsi aleg mai cu grija locuintele, dar exista mult mai multe alternative. Oferta de apartamente este foarte mare si variata, comparativ cu anii trecuti. Clientul a devenit selectiv”. Analiza agentiei imobiliare Profesional Casa mai releva ca în al doilea trimestru al anului preturile locuintelor sunt în crestere doar în trei zone ale municipiului, crestere foarte mica de altfel. Aceste zone sunt urmatoarele: centru, unde s-a observat o crestere de 0,62%, Andrei Muresanu, cu 0,32% si comuna Apahida, cu 1,17%. Restul cartierelor au suferit o scadere mai mare sau mai mica a preturilor. Astfel, costul locuintelor în Gheorghieni au scazut cu 5,06%, în Grigorescu cu 0,44%, în Marasti a avut loc o scadere de 10,13%, în Manastur de 9,52%, în Zorilor de 8,97%, în Plopilor preturile apartamentelor au scazut cu 1,06%, în Buna ziua cu 8,11%, în comuna Baciu cu 5,55% iar în comuna Floresti a avut loc cea mai mare scadere, de 21,63%. "Variatia procentuala a preturilor cerute pe constructiile noi în Floresti a cunoscut o depreciere medie chiar si de 26,97% în cazul apartamentelor cu 2 camere iar la nivel general de 21,63 procente. Acest lucru a fost cauzat de numarul foarte mare de santiere începute dar si de calitatea proasta cu care unii dintre dezvoltatori au preferat sa construiasca. Plângerile persoanelor care deja s-au mutat în imobilele construite referitoare la problemele întâmpinate au accentuat perceptia negativa asupra constructiilor noi din aceasta zona", conform analizei Profesional Casa.

Preturi în crestere si în Apahida

Potrivit specialistilor contactati de Gazeta, singurele zone în care preturile s-au mentinut la acelasi nivel ba chiar au înregistrat si o usoara crestere este zona de Est, respectiv Apahida. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul investitiilor masive realizate în ultimul timp în zona, cererea de imobile mentinându-se constanta sau sa creasca, iar perspectiva pe termen mediu-lung este una optimista, potrivit aceleiasi surse. « Observând însa situatia imobilelor din centrul orasului, acestea în general si-au mentinut valoarea cu toate ca cererea a fost mai moderata. Aceasta situatie s-a înregistrat si în cartierul Andrei Muresanu, cartier cu o oferta mai atipica. Aici exista si apartamente în vile interbelice care, desi sunt considerate de doua camere, dispun de confortul unei curti, vecini putini si liniste. Multe din imobilele situate în aceste zone dispun în general de apartamente ample ca suprafata, cu dotari peste medie. Zone precum Plopilor, datorita ofertei limitate numeric si-au mentinut valoarea oscilând negativ cu doar un procent iar o scadere de circa cinci procente a înregistrat si cartierul Gheorghieni", releva acelasi studiu al agentiei Profesional Casa.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.