Unul dintre personajele controversate din branşa dezvoltatorilor de drumuri, Dorin Umbrărescu, este pe cale să intre puternic în afacerile cu drumuri din judeţul Cluj. El a câştigat până acum contracte de milioane de euro de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, iar conform unor informaţii, Umbrărescu se pregăteşte pentru o nouă tranşă de licitaţii. Omul de afaceri a fost felicitat de Guvernul Tăriceanu pentru modul în care s-a ocupat de refacerea zonelor lovite de inundaţii, iar pe vremea guvernului liberal, Umbrărescu a câştigat contracte importante pe bani publici.
Dorin Umbrărescu nu va veni “singur” pe drumurile Clujului, ci însoţit de toată “spuma” constructorilor de la Bucureşti.
Preferat de liberali
În perioada când era premier, Călin Popescu Tăriceanu nu a ascuns faptul că îl cunoaşte pe Dorin Umbrărescu încă de la atribuirea contractelor pentru reabilitarea zonelor afectate de inundaţii. Guvernul Tăriceanu a atribuit cele mai multe contracte de reabilitări de drumuri firmei lui Costel Căşuneanu, Pa&Co International, şi societăţii lui Nelu Iordache, Romstrade. Din mai 2007, Căşuneanu a primit de la liberali contracte de 200 de milioane de euro, iar Romstrade are lucrări de 530 milioane de euro. În perioada 2005-2007, Dorin Umbrărescu, prin intermediul SC UMB Spedition, a făcut parte din consorţiul care a lucrat pe porţiunea de drum Bucureşti-Ploieşti pentru 238 de milioane de euro. În 2007, Umbrărescu a primit şi un contract de 100 de milioane de euro pentru reparaţia DN2D. Conform Monitorului Oficial, Umbrărescu şi Căşuneanu figurează în topul celor mai mari donatori către campania social-democraţilor pentru campania din 2004. Înainte de campania din 2004, firmele lui Umbrărescu au derulat contracte de 507 milioane de euro, primite de la PSD.
ARL Cluj era să fie “umbrită”
Dorin Umbrărescu a avut legături de afaceri care au vizat cea mai mare firmă de construcţii de stat din Transilvania, Antrepriza Reparaţii şi Lucrări (ARL) Cluj SA, care a fost gestionată pentru o perioadă de timp de Umbrărescu. Preţul de ofertă pentru întreg pachetul de acţiuni al ARL Cluj a fost de 93 miliarde lei, iar Umbrărescu a oferit 107 miliarde lei. În iunie 2003, ARL Cluj şi alte câteva societăţi de construcţii cu capital majoritar de stat au fost trecute în administrare specială, printr-un ordin al Ministrului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei. Măsura a fost luată ca urmare a blocajului financiar în care s-ar afla aceste societăţi. Următorul pas a fost scoaterea lor la privatizare. ARL Cluj a fost evaluată la 93 miliarde lei, adică mai puţin de trei milioane de euro. Potrivit unor surse din interior, valoarea reală a firmei este de trei ori mai mare.
Dorinel Umbrărescu este originar din oraşul Podul Turcului (judeţul Bacău), unde a cumpărat spitalul, după ce acesta a fost declarat în faliment. Afaceristul a fost supranumit “Regele asfaltului”, întrucât, sub guvernarea PSD, firmele lui de construcţii au obţinut contracte uriaşe de la Ministerul Transporturilor pentru reabilitarea drumurilor principale din întreaga Moldovă. Presa a dezvăluit că în spatele companiei UMB deţinute, în acte, de către Dorinel Umbrărescu s-ar afla, de fapt, familia politică Miron Mitrea -Sechelariu-Iacobov. Potrivit “Capital Top 300", averea lui este de aproximativ 25 de milioane de dolari, însă, din aprecierile experţilor imobiliari, doar domeniul lui ar depăşi cu mult această sumă, fără a mai lua în calcul şi valoarea afacerilor derulate.
În toamna anului trecut, în urma mai multor contracte pierdute, Dorin Umbrărescu a făcut infarct miocardic şi a fost internat în spital. Licitaţiile pierdute erau pentru întreţinerea multianuală a unor drumuri naţionale, iar valoarea contractelor se ridica la câteva zeci de milioane de euro.
Ştefan Trandafir