Conform unor informatii confidentiale, o scoala de soferi din Turda ar face parte din cadrul unei retele care favorizeaza obtinerea permisului de conducere contra unei sume de bani. Scoala de soferi Horea din Turda se afla mâna în mâna cu “grangurii” politiei bistritene care faceau rost de permise.

Se pare ca scandalul obtinerii permiselor de condus în mod fraudulos nu a fost “patentat” la Arges, ci în Turda, prin intermediul unei scoli de soferi care îsi avea ramificatiile pâna în Bistrita Nasaud, în rândul mai multor politisti.

Scoala de soferi cu pricina se numeste “Horea” si apartine lui Marius Trif, fiind administrata de acesta împreuna cu Ioan Sebastian Baciu. Conform unor informatii confidentiale, acest caz se afla în atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Cluj si este pe cale sa fie facut public în scurt timp. Cu toate acestea, Gazeta nu a reusit sa ia un punct de vedere oficialilor institutiei întrucât nimeni nu a putut fi contactat telefonic pentru a stabili o întâlnire. Cu toate acestea, cazul este confirmat într-o oarecare masura, atât prin informatiile secrete pe care le detinem, cât si printr-un drept la replica trimis redactiei Gazeta de Bistrita de catre Inspectoratul de Politie Bistrita în urma publicarii unei parti din acest caz de catre publicatia amintita mai sus. “(…) Informati cititorii în articolul sus-mentionat despre faptul ca cele semnalate de dumneavostra au intrat în atentia lucratorilor Directiei Generale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Cluj, dosarul fiind înaintat procurorilor DNA Cluj. Este asadar total lipsit de profesionalism sa va antepronuntati cu privire la rezultatul unei anchete despre care informati ca este în derulare, ignorând în acest fel, prin diversele acuzatii aduse, principiul prezumtiei de nevinovatie de care se bucura orice cetatean român”, sustine seful Inspectoratului, comisar de politie Bodescu Ioan Sidor.

Un politist acuza!

Articolul în urma caruia a fost remis dreptul la replica dezvaluia un sistem piramidal existent în rândul politistilor bistriteni care, cu ajutorul scolii de soferi Horea din Turda, reusea sa “produca” aproape instant carnete de sofer în schimbul unor sume mari de bani. Cazul acesta a fost sesizat de unul dintre politistii bistriteni în doua petitii, una trimisa presedintelui Traian Basescu, iar alta catre M.I.R.A.

În urma anchetei, s-a descoperit un sistem piramidal de coruptie, format din mai multe grupuri distincte, cu atributiuni clar definite, racolatori de candidati pentru obtinerea carnetelor de conducere, patroni de scoli de soferi, functionari si politisti. În martie 2006, Gazeta prezenta într-un articol intitulat ”Euro Familia Permiselor Auto”, faptul ca în judetul Bistrita-Nasaud functiona o retea care rezolva pentru anumiti “clienti”, permise de conducere false, pentru soferi pofesionisti. În urma publicarii materialului, în acea perioada a sosit o echipa de control de la Bucuresti, dar “mafia carnetelor” a continuat sa existe, existând motive pentru a nu deranja aceasta afacere.

Persoana care a trimis sesizarile (R.V. – un fost politist bistritean) explica abuzurile în serviciu, fapte care vizau comiterea unor infractiuni, a unor sefi din politia bistriteana. În petitiile sale, R.V. explica cum seful acestei retele, Dumitru C. seful Serviciului Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, împreuna cu inspectorul principal Mihai P., cel care ar fi avut în atributiuni, organizarea si logistica retelei infractionale, racolau clienti din toata tara care tineau un curs de sofat de o singura zi, iar apoi li se întocmeau dosarele pentru obtinerea carnetului de sofer, totul pentru “doar” 2.500 de euro.

Nume grele si turdeni

În ecuatie mai sunt implicati si Daniel M., care în complicitate cu numitii Onisor C. si Dumitru P. întocmesc dosarele si le înainteaza scolii de soferi Horea din Turda. În momentul formarii unui grup de 3-4 clienti, Daniel M. se deplasa cu acestia în municipiul Turda, la scoala de soferi care facea parte din organizatie, iar o persoana angajata la aceasta societate, prelua dosarul întocmit, prilej cu care se mai achitau 500 de lei pentru dosar, si înca 100 pentru vizita medicala si testul psihologic. În aceeasi zi, dosarul era avizat de catre Autoritatea Rutiera Româna si Serviciul Politiei Rutiere Cluj, iar clientii se întorceau în Bistrita cu dosarele întocmite si cu confirmarea ca au urmat cursurile unei scoli de soferi profesionisti. Ulterior, fiind pe teren propriu, finalizarea operatiunii, obtinerea carnetului de conducere profesionist devenea o simpla formalitate. Examenul propriu zis era sustinut cu examinatori din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, care faceau parte din gruparea infractionala. “Cei alesi” la proba teoretica stiau deja ca vor primi la examen chestionarul nr.10, în consecinta nu aveau de memorat decât raspunsurile la acest chestionar. Pe aceeasi filiera ar mai fi obtinut carnetul de sofer profesionist Dumitru P. si Nicolae G. Ultimul, chiar în timpul îndeplinirii acestor “formalitati”, a suferit un accident de circulatie si a fost internat într-o stare destul de grava, într-un spital din Cluj. Pentru ca operatiunea sa se desfasoare fara probleme, i s-a “aranjat” si o mutatie fictiva într-o localitate din judetul Cluj.

Procurorii DNA Cluj au finalizat un caz asemanator în care au fost trimisi spre judecata cei din “lotul” înmatricularilor false. Inculpatii, Petru Valean (agent sef, functionar public cu statut special, angajat al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Cluj – Biroul Înmatriculari) a fost acuzat de luare de mita, abuz în serviciu cu creare de avantaj patrimonial si fals în înscrisuri sub semnatura privata, toate în forma continuata. Marius Ispas (administrator al S.C. Auto Ady 92 S.R.L Câmpia Turzii) a fost retinut pentru trafic de influenta si dare de mita, ambele în forma continuata, iar Claudiu Lupsor partener de “afaceri” cu cei doi, este incriminat de infractiunile dare de mita, complicitate la infractiunea de abuz în serviciu cu creare de avantaj patrimonial, fals în înscrisuri sub semnatura privata, toate în forma continuata.

Cei trei sunt acuzati ca prin înmatriculari false au cauzat un prejudiciu de 382.227,75 lei.

În cazul scandalului permiselor de la Arges au fost cercetate 17 persoane printre care multi politisti alaturi de seful Serviciului de Înmatriculari si Pasapoarte din Arges, Gheorghe Vlasceanu. Membrii acestui grup au pretins si primit de la fiecare candidat sume cuprinse între 700 euro si 4.500 euro. Acestia au cazut singuri în plasa întinsa de procurorii DNA întrucât Eduard Constantin Dumitrescu, sef al Politiei comunei Bascov, din judetul Arges, a dat în mod repetat, unui politist sub acoperire, suma de 3.250 de euro si 4.750 de lei, pentru ca acesta sa ajute 32 de persoane sa-si schimbe domicilul pe raza judetului Arges, unde urma sa sustina examen pentru obtinerea permisului auto. În aprilie 2008, Dumitrescu ar mai primit 12.900 de euro de la diverse persoane, printre care si un investigator sub acoperire, pentru a facilita obtinerea frauduloasa a permisului de conducere. Magistratii mai arata ca Eduard Constantin Dumitrescu a pretins de la un alt investigator 4.500 de euro, pentru a-i procura documente false care sa ateste ca investigatorul a facut scoala de soferi la S.C. Crimar Auto Company S.R.L.

Stefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.