Gazeta de Cluj iniţiază, începând cu această săptămână, o campanie de sensibilizare a opiniei publice cu privire la anumite simboluri ale Clujului ignorate de către autorităţile locale. O multitudine de clădiri-monument, cu puternică încărcătură istorică, care fac parte din istoria municipiului nostru sunt uitate prin beciuri insalubre sau prin locuri nedemne de statutul lor. Începând cu această săptămână propunem să vă alăturaţi demersurilor Gazetei şi să îi “tragem” de urechi pe aleşii locali ca să redea Clujului adevăratele simboluri. În această săptămână vă prezentăm cazul tragic al statuii Fecioarei Maria, edificiu care în momentul de faţă se află într-o stare avansată de degradare.
Mutarea statuii, dorită din anii ‘80
Şeful catedrei de Istoria Artelor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Nicolae Sabău, consideră că statuia Sfintei Fecioare Maria ar trebui mutată pe vechiul amplasament şi că în centrul municipiului s-ar putea forma o piaţă barocă. “Am susţinut încă din anii 1980 mutarea statuii Sfintei Fecioare Maria pe vechiul amplasament, iar motivul acestei mutări este refacerea unei piaţete de factură barocă”, a declarat Nicolae Sabău. “Clujul este cunoscut încă din perioada medievală prin trei pieţe. Cea mai veche este Piaţa Muzeului, care era zona centrală a vechii cetăţi. Odată cu dezvoltarea oraşului s-a ridicat a doua cortină de fortificaţii a Clujului, iar piaţa principală a devenit actuala Piaţa Unirii. Cea de-a treia piaţă s-a configurat în mai puţin de o jumătate de veac, în jurul străzilor actuale Mihail Kogălniceanu şi Universităţii, unde a fost amplasată şi statuia Sfintei Fecioare Maria”, a explicat istoricul.
Traseu turistic în jurul Statui Sfintei Fecioară Maria
Piaţa barocă formată în jurul statuii Sfintei Fecioare Maria este compusă din Biserica Minoriţilor, fostul amplasament al Colegiului Iezuit unde se află acum sediul Universităţii Babeş-Bolyai, seminarul Bathory Istvan şi actuala biserică a Piariştilor, în care se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Este evident faptul că acest traseu de monumente ar putea creea un minunat traseu turistic laic. “ Pentru memoria locului şi pentru refacerea acestei frumoase pieţe am pus problema aducerii pe vechiul amplasament a statuii Sfintei Fecioare Maria şi astfel s-ar putea realiza o piaţetă barocă cum sunt puţine în Transilvania. Dacă acest fapt s-ar realiza, am putea spera la dezvoltarea unui traseu turistic laic: Biserica Piariştilor, Biserica Minoriţilor şi statuia Sfintei Fecioare Maria”, a declarat Sabău. În continuare, istoricul a explicat faptul că în momentul construirii acestei statui, oraşul trecea printr-o perioadă extrem de dificilă, fiind afectat de o epidemie de ciumă. “ În contextul destul de dificil al mijlocului secolului al 18-lea când s-a depistat o serie de epidemii de ciumă, Maica Domnului era invocată ca protectoare. În timpul acestei perioade, credincioşii s-au îndreptat spre fecioara Maria, astfel s-a reintrodus cultul marian. În acest context a fost realizată şi statuia Sfintei Fecioare Maria”, a explicat şeful catedrei de Istoria Artelor din UBB.
Degradare de 40%!
Starea statuii Sfintei Fecioare Maria situată în momentul de faţă pe bulevardul 21 Decembrie este deplorabilă, iar anumite părţi din corpul ei lipsesc, cum ar fi seriile de amoraşi amplasaţi în jurul soclului, deşi aceştia ar putea fi cu uşurinţă refăcuţi cu ajutorul documentelor fotografice. În urmă cu câţiva ani monumentului i-a fost furat chiar capul, însă acesta a fost găsit şi reaşezat în locul iniţial. “Există fotografii începând cu 1865-1866 privind starea iniţială a statuii care arată şi amplasamentul ei original de lângă Biserica Iezuiţilor. Starea actuală a statuii Sfintei Fecioare Maria este în proporţie de 40% degradată”, a declarat istoricul Nicolae Sabău.
Şeful Catedrei de Istorie a Artelor consideră că autorităţile locale sunt mai puţin preocupate de cultură decât de politică şi că cetăţenii Clujului ar trebui să se implice mai mult în chestiunile culturale, deoarece informarea lor şi luarea de poziţie ar putea readuce stauia în vechiul amplasament. “Autorităţile sunt mai mult preocupate cu chestiuni politice. Aceasta nu înseamnă că nu s-au rezolvat şi probleme culturale, însă avem nevoie şi de implicarea cetăţenilor”, a declarat Sabău.
Apostu: I-ar sta bine în centru
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a anunţat că doar în acest an s-a studiat problema şi că pentru moment nu există fonduri pentru astfel de proiecte cultural. “Mutarea statuii Sfintei Fecioare Maria nu este o prioritate în acest an, deoarece avem alte proiecte în derulare. Este adevărat că s-a studiat problema, însă în acest an se vor face doar studii pentru a se vedea dacă statuia poate fi mutată”, a declarat Sorin Apostu. Edilul a susţinut însă că statuia ar avea un statut mai important în centrul Clujului. “Dacă ar fi să zic unde ar fi amplasamentul mai bun pentru statuia Sfintei Fecioare Maria aş putea spune că i-ar sta bine în centru”, a recunoscut Apostu.
Consilierii aprobă mutarea
Preşedintele comisiei pentru învăţământ,cultură, culte, drepturile omului, minorităţi şi societăţi civile din cadrul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, Molnos Lajos, a susţinut că este de acord cu mutarea statuii Sfintei Fecioare Maria pe amplasamentul ei iniţial. “Personal sunt de acord cu mutarea statuii pe amplasamentul iniţial şi sunt un susţinător al acestui proiect. Se poate iniţia un proiect de hotărâre pe această temă”, a declarat Molnos. Membru în Comisia pentru urbanism, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului, consilierul Adrian Popa, a afirmat că este şi el un susţinător al proiectului. “Am discutat despre mutarea statuii pe locul în care aceasta s-a situat iniţial şi ar fi frumos ca acest lucru să se realizeze în acest an pentru că au trecut 50 de ani de când a fost mutată. Sunt un susţinător al acestui proiect”, a declarat Adrian Popa.
Istoricul statuii Sfintei Fecioare Maria
Statuia Sfintei Fecioare Maria a fost realizată în 1744 la cererea guvernatorului Anton Kornis, în perioada în care Clujul a depăşit ultima mare epidemie de ciumă. Statuia mai este cunoscută şi sub denumirea de statuia Sfânta Maria Protectoare, statuia Ciumei sau statuia Preacuratei. Monumentul este executat în stil baroc şi a fost iniţial amplasat pe strada Universităţii, lângă Biserica Piariştilor. În amplasamentul actual, statuia este practic ascunsă în spatele bisericii Sfântul Petru şi Pavel, de pe Bulevardul 21 Decembrie unde a fost mutată de către oficialii regimului comunist.
Tiberiu Hrihorciuc