Episcopia Severinului și Strehaiei a formulat o plângere la poliție în legătură cu săpăturile arheologice de la mănăstirea din Baia de Aramă, conduse de arheologul clujean Gheorghe Petrov. Într-un comunicat de presă, Episcopia se plânge că săpăturile nu au fost executate după cum era regulamentar, în mod stratificat, și susține că Inspectoratul Teritorial de Muncă a oprit executarea lucrărilor, întrucât puneau în pericol siguranța muncitorilor. Arheologul explică, în schimb, că autorizația a fost eliberată pentru altfel de lucrări decât susțin preoții, iar neregulile sunt închipuite.

”În ziua de 11 noiembrie 2013, la mânăstirea Sfinții Voievozi  din Baia de Aramă, o echipa  de cercetători formată din Gheorghe Petrov, responsabil științific de șantier, Horațiu Dorin Groza, Marin-Iulian Neagoe și Vasile Paul Scrobotă a început așa-zise lucrări de evaluare de teren, în baza Autorizației  de Diagnostic Arheologic nr. 266/2013 emisă de Ministerul Culturii pentru  Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Autorizația în cauză a fost emisă pentru efectuarea „evaluării de teren în zona curții bisericii, urmărindu-se următoarele obiective arheologice: evaluarea potențialului arheologic, verificarea stratigrafiei, pentru inițierea unei viitoare cercetări preventive”.
Prezenți la fața locului, reprezentanții Episcopiei Severinului și Strehaiei, însoțiți de un arheolog expert, dr. Gabriel Crăciunescu, au constatat cu stupoare că, pentru atingerea obiectivelor menționate în autorizație, echipa de cercetători contractase o firmă care să presteze servicii cu un buldoexcavator, cu braț și cupă de excavare, freză și picamer cu aer comprimat. Protestând împotriva acestui mod de lucru, reprezentanții episcopiei s-au lovit de indiferența echipei de cercetare, astfel încât buldoexcavatorul a început să excaveze”, arată Episcopia Severinului și Strehaiei în comunicatul de presă.

În legătură cu ”pericolul” în care se aflau muncitorii, care ar fi fost constatat de Inspectoratul Teritorial de Muncă, Gheorghe Petrov a precizat că din partea firmei care a făcut lucrările au fost prezenți patronul, fiul acestuia, care e angajat al societății, și un muncitor, dar toți aveau acte în regulă și lucrau în condițiile prevăzute de lege, fiind pregătiți dinainte cu actele la ei în eventualitatea unui control trimis de reprezentanții Bisericii. ”Ei m-au așteptat pregătiți cu tot arsenalul, au reactivat un arheolog pensionar, orice să monitorizeze și să găsească orice fleac, să ne alunge de acolo”, spune arheologul clujean.

Reprezentanții Bisericii au chemat inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcții, care nu are nimic de-a face cu intervențiile arheologice. În plus, deși preoții invocă mai multe prevederi regulamentare legate de felul în care trebuia făcută cercetarea, arheologul clujean explică faptul că un diagnostic arheologic permite și intervenția mecanică. ”Eu trebuia numai să verific cavitatea, să văd dacă este într-adevăr ceva acolo. Dar pentru ei nu e convenabil nici dacă se confirmă, nici dacă nu, pentru că dacă se confirmă existența tezaurului de către altcineva, nu au nici un beneficiu de pe urma lui, iar dacă se infirmă, le strică planul de promovare a mănăstirii. Chiar primarul a declarat că are un proiect de promovare turistică acolo”, mai arată Petrov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.