Site-ul de călătorii Trip Advisor, pe care turişti din întreaga lume dau note şi comentează hotelurile, restaurantele, companiile de transport şi locurile prin care au trecut, a acordat deja mai multe diplome de excelenţă în Cluj-Napoca, una chiar Parcului Central „Simion Bărnuţiu”. Când vine vorba despre mâncare, turiştii care au trecut prin capitala Ardealului se uită şi la bani, dar mai ales la calitate. Gazeta de Cluj vă prezintă care sunt locurile despre care orice călător prin oraş îşi aminteşte cu poftă.
Chiar dacă pe primul loc la rating îl ocupă cofetăria Francesca, din Piaţa Muzeului, patronată de ursuleţul Francisc, care împarte clienţilor cele mai lăudate prăjituri din oraş, aceasta nu face obiectul acestui articol, dedicat restaurantelor. Merită însă menţionat, pentru căldura cu care sunt primiţi turiştii, care recunosc: la Cluj se simt ca la mama acasă.
VIA, „fine dining” la Cluj
148 de recenzii pun practic pe primul loc restaurantul VIA. Comentariile celor care au trecut pe aici sunt o recomandare în sine, iar unii chiar au venit aici în urma recenziilor Trip Advisor.
O rusoaică povesteşte cum, plimbându-se pe o veche stradă pietonală a descoperit un loc minunat, „puţin spus minunat”, în cuvintele sale. „Te plimbi şi vezi o siglă discretă cu numele VIA, într-o clădire frumoasă construită secolul trecut! Mâncarea e incredibilă şi te face să te întorci pentru a descoperi tot meniul. Mâncare gourmet într-un loc frumos…”
Un italian se arată încântat de varietatea de vinuri: „Mâncarea este de calitate foarte bună şi preparată într-un mod super, lista de vinuri este grozavă cu vinuri de calitate superioară. Atmosfera şi serviciile sunt extraordinare. În mod sigur cel mai bun restaurant din oraş”.
Există recenzii pe Trip Advisor care susţin că VIA are chiar cel mai bun chef din Cluj. Omnivor, o revistă dedicată artei culinare, publica anul trecut un articol despre Egon Nàday, chef la VIA, care vorbea despre cum sunt gândite meniurile de la acest restaurant. Potrivit acestuia, chiar dacă meniul este unul mic, lista de mâncăruri se schimbă în permanenţă o dată la câteva luni, iar preparate cuprinse în listă pot astfel să fie cu adevărat de cea mai bună calitate, primind atenţia cuvenită.
Un german din Heildelberg chiar se miră de ce restaurantul nu are deja stele Michelin. „Calitatea mâncării este le egalitate cu orice restaurant franţuzesc. Pentru standarde vest-europene, preţurile sunt foarte competitive. M-aş fi aşteptat să plătesc de două ori mai mult pentru această masă”, spune acesta.
Steak ca la carte
60, respectiv 23 de recenzii plasează pe locurile următoare Olivo Caffe şi QCaffe. Şi aici, comentariile se referă în special la cafea şi deserturi, motiv pentru care vom trece mai departe în lista Trip Advisor, la El Toro Stakehouse, care în urma celor 90 de recenzii favorabile a primit premiu de excelenţă în anul 2014.
Aici vedeta este, bineînţeles, friptura. „Piesa centrală este steak-ul de vită argentiniană în diverse varietăţi, pregătit pe un grătar cu cărbuni şi jar de lemne, situat în mijlocul restaurantului, perfect vizibil pentru toată lumea”, arată pagina de internet a restaurantului.
Recenzia scrisă de un vizitator din Dubai laudă friptura „zemoasă şi moale. Una din cele mai bune pe care le-am mâncat până acum”.
„Acest loc mi-a fost recomandat de localnici… şi a fost grozav. Friptura a fost gătită aşa cum am comandat – e prima dată când s-a întâmplat în România”, scrie un spaniol.
Ca la Krishna acasă
Pe locul şase în preferinţele turiştilor se află restaurantul indian Indigo. „Un loc foarte bun pentru o cină plăcută, aflat pe celebra stradă Piezişa, ideal pentru cine caută un restaurant mai bun şi mai şic aproape de campusul studenţesc. În ceea ce priveşte calitatea mâncării, e unul din cele mai bune restaurante la care am fost în Cluj, dacă nu cel mai bun. E recomandat pentru cei cărora le plac condimentele mai exotice, are o varietate mare de mâncare indiană, aperitive şi supe. Deşi preţurile sunt ceva mai mari decât media locală, porţiile sunt în general destul de mari”, scrie un brazilian din Sao Paulo.
Suspendaţi deasupra râului
Bricks – (M)eating Point este situat pe strada Horea şi are singura terasă suspendată deasupra râului Someş. Străinii sunt încântaţi de acest detaliu inedit şi recomandă locul pentru atmosferă. Un canadian subliniază că Bricks este pentru cei care vor să „încerce ceva nou, ceva mai exotic, ceva ce nu ar găti acasă. Au cocktailuri grozave, o varietate bună de mâncare şi poţi alege să mănânci pe terasa de la Someş. Serviciile sunt bune, iar dacă ai comandat meniul zilei nu trebuie să aştepţi prea mult, chiar dacă locul e plin.”
Fraţii Marty
Marty Boulevard şi Marty City ocupă locurile 8 şi 9, dar rămân totuşi în top 10, cu toate că tot mai mulţi clienţi se plâng de calitatea mâncării, de faptul că deşi locurile şi meniurile sunt aceleaşi, toate par să fi îmbătrânit, iar bucătăria nu mai face faţă reţetelor care i-au cucerit pe clujeni. Persistă însă recenziile bune, ale unor clienţi fideli sau ale turiştilor care au fost cuceriţi de Marty, cum este un chef britanic, care scrie: „Fiind eu însumi chef sunt destul de fiţos când vine vorba de ce mănânc dar trebuie să vă spun că am fost foarte impresionat de experienţa mea de aici. Au un meniu internaţional vast şi o selecţie de băuturi la fix. Serviciul este rapid şi cu stil şi raportul calitate-preţ e extraordinar.”
10 pentru Baracca
„Situat în centrul oraşului Cluj-Napoca, restaurantul nostru este locul unde arhitectura, design-ul şi pofta de viaţă, ne oferă zilnic cadrul perfect pentru a ne demonstra dragostea pentru gastronomie şi ingrediente de calitate”, arată site-ul Baracca. Turiştii străini par să fie complet de acord. De exemplu, o franţuzoaică a ţinut să povestească pe Trip Advisor că a mâncat la acest restaurant de mai multe ori, atât în cadrul personal şi profesional: „Este un loc cu decor special, personal foarte competent şi care, în primul rând, serveşte mâncare de înaltă calitate. Bucătărie mediteraneană, cu multe preparate italieneşti, vinuri bune şi servicii impecabile. Un loc care trebuie încercat în Cluj”.