Din cauza noilor legi ale Guvernului cu  privire la producătorii agro-alimentari producția de lapte din județul Cluj, blocată și  se aruncă  peste 14 mii de litrii de lapte zilnic.Mihuț Gavril, primarul comunei Chiuești bate kilometrii prin județ pentru greșelile guvernului Ponta. Ministrul agriculturii obligă toți producătorii să aibă certificate și atestate de producător. Procedura implică comanda de acele documente prin primării și  mai apoi consilii județene. Imprimeria Națională, singura atestată să fabrice acele atestate a anunțat că va întârzia cu  onorarea comenzilor.

 

Certificate obligatorii și pentru cei ce nu vând în piață

Deși înițial  legea dată de Guvern îi viza doar pe producătorii agro-alimentari ce își vând marfa în piețe, din iunie, legea se extinde și  la producătorii ce predau  marfa direct centrelor de colectare. Astfel, la fel ca și comercianții, oamenii de rând ce aleg colaborarea cu centrele comerciale au  nevoie de cele două documente: certificat și  atestat de producător.

„Era vorba  inițial că e nevoie de acele certificate doar pentru cei ce merg în piață cu produse. Între timp, legea s-a schimbat  și  acum au nevoie toți producătorii de carne, lapte, miel, vițel, de orice produs agro-alimentar. Prima dată  am  comandat precum era indicația inițială. M-am raportat la câți producători ce veneau  în piață erau  în comună, iar acum au rămas descoperiți ceilalți. Am citit din  presă că ”domnii” guvernanți au schimbat legea după plac. Am avut comandate 125 de atestate de producător și carnete de comercializare, iar alte primării au comandat mai  puține, poate chiar  50. Iar acum  ne-am trezit că legea îi obligă pe toții deținătorii de animale ce predau  lapte  la centrele comerciale să aibă nevoie de acel atestat și de carnetul de comercializare. Problema este că nu  mai avem imprimate de la Imprimeria Națională cu seria acestora” afirmă primarul Mihuț Gavril.

Birocrația afectează producătorii

vaci3.jpgProcesul pentru  obținerea documentelor de producători implică administrația locală, cea județeană și  pe baza solicitărilor comunicate Imprimeria Națională, singura atestată, tipărește necesarul la nivel de țară. Astfel, mai multe primării printre care și cea din Chiuești au rămas acum fără certificate de producător.

„Am făcut comandă de alte certificate, în  data de 15 mai. Consiliul Județean nu a transmis comanda mai departe. Am făcut  apel către Imprimeria Națională să ne sprijine oamenii, pentru că în comuna noastră laptele doar de la  vaci și oi sunt  în jur de 14 mii de litrii. Vă dați seama ce s-ar întâmpla să nu le colecteze o zi  laptele la oameni. Am sunat la primăriile din vecini să ne împrumute până vor sosi de la București. Am făcut apel și  la  domnul prefect și ne-a promis că ne ajută. De asemenea am vorbit cu directorul Direcția Agricolă și ei ne promit sprijin. Prima ce ne-a sărit în ajutor a fost primărița din Chinteni, Lucia Suciu ce ne împrumută 40 de file de atestate pe care i le vom înapoia când sosesc ale noastre. Din  păcate fiecare atestat e individual și nu se pot cumula mai mulți producători, iar noi  mai  avem nevoie de peste 100” adaugă edilul din Chiuești.

O afacere de ordinul câtorva „bănuți”

Centrele comerciale plătesc sume infime pentru colectarea produselor agro-alimentare. Cu toate aceste, sunt favoritele producătorilor ce au cantități mari de marfă și nu merg pe ramura comerțului în piețe. În ceasul al 12-lea, la minister se pare că greşeala a fost înţeleasă. Viorel Moroiescu, directorul Direcției Generale de Industrie Alimentară din Ministerul Agriculturii, spune că cererea se va analiza. „Cunosc problema. Ordinul a fost centrat pe legume-fructe. Solicitarea se va discuta și cu siguranță vom modifica legea.” În România se procesează 12.000 de tone lapte pe zi, iar din acestea, 45% provin din centrele de colectare. Baza producţiei o reprezintă cele 640.000 de exploatații cu 1-2 vaci, din care 75.000 dau laptele către procesatori.

„Cu tot respectul ce îl  am față de  unii guvernanți, nu  mă interesează culoarea politică. Eu  fac administrație locală dinainte de 2000, am  experiență, dar  necazul e că nu s-a gândit corect când s-a făcut această  lege. După ce că oamenii primesc doar 70 de bani per litru de lapte de la centrele de colectare, mai trebuie  să le pun și eu  impozit de 16% prin primărie, impozit trimestrial pe venit, trebuie să îi comunic ANAF-ului venitul realizat, cetățenii practic nici acei 70 nu îi  scot ca profit. Au de cheltuit pe  medicamentație specifică, lumina, hrana și oameni la muncă ce să aibă grijă de animale” încheie Mihuț Gavriș

Contravenții în caz de nerespectare a legii

Pentru nerespectarea acestor prevederi, legea conţine amenzi consistente, atât pentru producători, cât şi pentru reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu. Astfel, vânzarea în piaţă a produselor de către persoane care nu au atestat de producător se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.000 de lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează vânzarea produselor de către alte persoane decât titularul atestatului (sau persoanele menţionate în document), precum şi comercializarea altor produse decât cele menţionate în atestat şi în carnetul de comercializare. Cea mai mare amendă, cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, se aplică pentru cumpărarea, de către producătorii agricoli sau alte persoane (intermediari), a unor produse agroalimentare, în scopul revânzării lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.