Zoltan Györke  a redobândit postul de subprefect al Clujului. Guvernul României a hotărât să pună în aplicare sentinţa din luna martie dată de Curtea de Apel Cluj. După aproape patru luni de întârziere în subordinea directă a prefectului Gheorghe Vuşcan se află din 16 iulie, Zoltan Györke .

 

Gazeta de Cluj a scris despre nedreptatea pe care premierul Victor Ponta a ignorat-o cu privire la repunerea în funcţie a lui Györke  Zoltan, fostul subprefect al Clujului. În primăvara acestui an, Zoltan a obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă din partea Curţii de Apel Cluj prin care în decursul a 30 de zile ANPR şi Victor Ponta trebuiau să trimită o dispoziţie ce i-ar fi redat postul de subprefect, acestuia.

 

Obiectiv obţinut, luptă încheiată

După numirea oficială în funcţie, Györke  Zoltan s-a declarat mulţumit şi a precizat că lupta s-a încheiat aici iar acesta va renunţa la cererea despăgubirilor pentru lunile de întârziere a punerii în aplicare a sentinţei de la Curtea de Apel Cluj.

„Am fost numit în funcţie după 15 iulie, de când s-a publicat hotărârea Guvernului. A fost revocat cel care ocupa funcţia şi în locul lui a fost numit titular. Hotărârea de Guvern face referire la sentinţa  Curţii de  Apel  care trebuia din 4 martie să fie pusă în executare. Cât despre a cere despăgubiri încă nu am decis, probabil că voi retrage acţiunea în justiţie pentru că mi s-a luat în calcul cererea de executare a sentinţei obţinute” declară Györke  Zoltan.

Acesta va face demersurile de a retrage cererea de despăgubire adresată primului ministru, Victor Ponta. Potrivit lui Györke  tot ce a contat a fost să îşi recupereze postul din cadrul instituţiei Prefectului.

„Chiar dacă s-a executat mai târziu sentinţa, în cele din urmă aceasta mă mulţumeşte şi mai mult de atât nu e cazul să mai cer despăgubiri financiare. Acţiunea de executare silită am decis-o atunci pentru a-l obliga pe premier să ia o decizie. Oricine deschide un  proces executiv  poate cere acest lucru. Bă bucur că m-am întors printre aceeaşi colegi cu care am colaborat şi înainte. Nu va fi necesară vreo perioadă de acomodare. Am avut deja o discuţie cu prefectul şi aştept să îmi delege din atribuţiile dumnealui. Sincer să vă mărturisesc, am fost surprins că mi s-a pus în aplicare sentinţa obţinută şi am aflat acest lucru din presă, nu printr-o informare de la Guvern”, încheie actualul subprefect, Györke  Zoltan.

 

Györke Zoltán mutat dintr-o instituţie într-alta după placul premierului Ponta

De la venirea Guvernului Ponta, Györke Zoltán a fost plimbat dintr-o funcţie într-alta. De la inspector guvernamental, la subprefect, apoi iar la inspector guvernamental ajungând în sfârşit în 2015 să-şi recâştige funcţia de subprefect.

Fostul subprefect de Cluj Györke  Zoltan a fost pus în iulie 2014, în funcţia de inspector guvernamental, de către magistratul Alexandrina Rădulescu de la Tribunalul Cluj. Acesta a primit îndemnizaţiile pentru întreaga perioadă în care a fost disponibilizat (aproximativ un  an de zile, 2008-2009 acesta a ocupat funcţia de subprefect al judeţului Cluj până la decizia lui Victor ponta de a-l elibera de pe acest post).

Györke  a făcut parte dintr-un lot de 46 inspectori guvernamentali şi foşti prefecţi sau subprefecţi, eliberaţi din funcţie de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în virtutea unei ordonanţe de guvern, care prevedea reducerea personalului din administraţia centrală, într-un procent de 4 la sută. Potrivit unor estimări, a fost vorba de circa 2800 de persoane din administraţia locală şi centrală care a fost disponibilizată prin mai multe dispoziţii succesive în mandatul premierului Victor Ponta.

 

„Nu te supăra frate”, pentru Dan Codrean

Odată publicată în Monitorul Oficial, decizia Guvernului de a-l repune pe funcţia de subprefect a adus după sine detaşarea din funcţie a lui Dan Codrean, cel ce a ocupat postul temporar.  Vestea nu l-a surprins doar pe Györke  Zoltan ci şi pe Codrean, care se afla în concediu.

„ Am fost detaşat din funcţie în contextul sentinţei pe care domnul Györke  Zoltan a obţinută în instanţă. Eu sincer mă aflam în concediu când a apărut hotărârea de guvern. Am golit deja biroul, săptămâna trecută  şi în principiu lucrurile sunt în parametrii normali. Am purtat deja o discuţie cu dânsul şi i-am urat succes. În ceea ce mă priveşte eu consider că mi-am făcut datoria şi mă bucur de perioada de mandat pe care am avut-o.

Întrebat dacă va exercita vreo acţiune pentru  ocuparea celuilalt post prevăzut în organigrama instituţiei, Dan Codrean a precizat că nu  va face nici un demers în direcţia aceasta.

„Organigrama instituţiei prevede un  post de prefect şi două posturi de subprefect pentru fiecare judeţ. E adevărat că  se putea ca Györke  Zoltan să fie numit pe cel de-al doilea post de subprefect dar Guvernul a decis să ocupe postul pe care activam eu. Nu ştiu de ce a făcut acest lucru şi nici nu voi face demersuri de a ocupa postul vacant de subprefect. Dimpotrivă, după o perioadă îmi voi relua activitatea de avocat în cadrul societăţii la care bază am fondat-o, Codrean, Iusco şi Asociaţii”, afirmă Dan Codrean.

 

Instituţia Prefectului a dat sfară-n ţară şi i-a recunoscut postul

Nu doar că s-a făcut rocada între Codrean şi Zoltan, dar biroul de presă al prefecturii a transmis presei un comunicat pentru a anunţa modificarea.

„În ultima şedinţă a Guvernului României ce a avut loc miercuri, 15 iulie a.c., a fost adoptată Hotărârea privind aplicarea mobilităţii pentru domnul Györke Zoltán, din funcţia publică de inspector guvernamental în funcţia publică de subprefect al judeţului Cluj. În urma acestei hotărâri, joi, 16 iulie a.c., a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 531, Hotărârea nr. 549 privind numirea noului subprefect, în persoana domnului Györke Zoltán. În acelaşi timp, a fost publicată Hotărârea nr. 548 privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Cluj de către domnul Codrean Dan-Cristian.” precizează comunicatul.

”Având în vedere dispoziţiile Sentinţei civile nr. 4.874/2014 pronunţate de Tribunalul Cluj în Dosarul civil nr. 10.452/117/2013, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr. 2.412 din 4 martie 2015 a Curţii de Apel Cluj, prevederile art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 33 alin. (1) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 341/2007 privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici, managementul carierei şi mobilitatea înalţilor funcţionari publici, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României a adoptat prezenta hotărâre” – Hotărârea Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României.

1 COMENTARIU

  1. Salve, Ovidius Nenea Piuliţă poa’ să-şi ia tălpăşiţa şi să se care unde-o eenţărcat arabii cămilele, din pareta mea Mi-e drag precum un pumn een freză dat de „starul” Ciumac Magdei sale prea iubite Problema e că legea aia ( şi altele, prea multe altele…) care reglementează numirea eenalţilor funcţionari publici se eencalcă după bunul plac al fiecărui pripăşit la masa puterii şi care se crede buricul păme2ntului, uite2nd vorba neicăi Bonaparte, aia cu cimitirele ce-s pline de oameni de neeenlocuit Caţavencu şi Farfuridi jucau la pitici pe le2ngă viermuiala asta de politruci ai zilei Cu ce dracu’ e vinovată Rome2nica asta mereu uimitoare să aibă parte doar de vizitii beţi ori duşi cu pluta? Categoric, ne lipseşte Ţepeş ori măcar un Ţepeluş Dar een postura asta parcă nu l-aş mai vrea pe conu Băse ( chit că m-a păcălit o dată, de, sfe2ntă naivitate ) nu de altceva dar a eenceput să fie mangă de la puterea pe care crede că a primit-o moştenire de la mumă-sa .Mai bine ar fi rămas la mărcile tradiţionale de trăscău scoţian Din beţia „normală” te trezeşti dar din prostie mai greu Iar Orange Boy from Buruieneşti dă cu copy-paste la taica Popeye ceva de speriat şi ne fericeşte Braşovul cu ce vrea muşchiu’ ’mnealui cel portocaliu .Acuşica, cu Gonţea, cel ade2nc cetiroriu de Cioran, după cum ziseşi .Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac! Un affetuosa stretta di mano şi să vă fie bineIl Padrino

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.