Emil Boc a lansat o licitaţie pentru amenajarea spaţiilor verzi din municipiul Cluj-Napoca pentru următorii patru ani, o lucrare estimată la 85 de milioane de lei. Într-o perioadă în care gunoaiele municipiului sunt într-o situaţie extrem de dificilă, Boc doreşte să lanseze o nouă licitaţie importantă. Între timp, licitaţia pentru curăţarea străzilor este în aer, un eşec în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie publică. Licitaţia pentru salubrizarea stradală de 174 de milioane de lei încă nu a fost relansată de subordonaţii lui Boc.

 

Licitaţia pentru ”întreţinerea şi amenajarea zonelor verzi de pe raza municipiului Cluj-Napoca” este estimată de oficialii Primărie Cluj-Napoca la 69 de milioane de lei, iar dacă adăugăm TVA se ajunge la o valoare de 85,6 milioane de lei. Licitaţia este împărţită pe două loturi, iar firmele vor câştiga câte 7 şi respectiv 11 milioane de lei pe an, conform caietului de sarcini.  Ambele loturi au fost câştigate până acum de societatea Rosal.

 

Ce servicii vor presta câştigătorii

Caietul de sarcini al licitaţiei de 85 de milioane de lei pentru spaţii verzi stipulează ce utilaje trebuie să deţină societăţile care vor să se înscrie la licitaţie.

”Dotare minima: ofertantul va face dovada ca dispune de urmatoarele utilaje.scule/echipamente minim/lot: a) min. 3 autotorisme b) min. 2 autoutilitara c) min. 1 PRB d) min. 4 buc. motoferastrau pentru taiere la inaltmie(edmondor) e) min. 4 motoferastrau(drujba) f) min. 8 scari telescopice g) min. 15 motoferastrau pentru tuns gard viu si arbusti h) min. 6 autobasculante/tractoare cu remorca I) min. 3 autocisterne j) min. 1 utilaj mic pentru udat zone centrale (jardiniere) k) min. 4 utilaj maturat mecanizat l) min. 7 aspirator de frunze m) min. 1 tractoras multifunctional n)min. 10 masini tuns gazon o) min. 20 motocositoare p) min. 2 motocultor cu accesorii r) min. 1 motosapatoare s) min. 1 tavalug t) min. 1 masina de aerat gazon u) min. 1 masina de scarificat gazon; v)min 1 buc pikamer; alte unelte (foarfeci, sape, cazmale, lopeti, tarnacoape, greble, plantatoare, maturoaie, cosuri de nuiele). Se va indica adresa punctului de lucru astfel incat interventia echipajului in orice punct din municipiul Cluj-Napoca sa se realizeze in maxim 30 min., cu disponibilitate 24h/24 h”, se arată în caietul de sarcini.

 

Incompetenţa de 174 de milioane de lei

Licitaţia pentru salubritate stradală a fost anulată a doua oară de Primăria Cluj-Napoca luna trecută. În perioada anulării contractelor Boc era plecat în China. În schimb, de o lună de zile nu au relansat procedura, iar prelungirea vechilor contracte este la ordinea zilei. Procedura a fost anulată pentru a doua oară de către reprezentanţii municipalităţii pentru că nicio ofertă nu a fost declarată conformă. Responsabilul procedurii este Virgil Poruţiu, directorul tehnic al instituţiei. Vorba vine responsabil, pentru că el nu şi-a asumat nicio responsabilitate pentru acest eşec sau pentru alte proceduri eşuate.

 

Curăţarea zilnică a străzilor în aer

Licitaţia de 174 de milioane de lei pentru salubritate stradală reprezintă cheia pentru curăţarea zilnică a străzilor municipiului. Este vorba atât de măturarea străzilor, de spălarea acestora, udarea acestora, cât şi alte proceduri care ţin de igiena oraşului. Incapacitatea Primăriei Cluj-Napoca de a finaliza o astfel de procedură poate duce chiar ca străzile din Cluj-Napoca, Capitala Tineretului, să rămână nespălate.

 

Primăria Cluj-Napoca spune că nimeni nu s-a calificat

„Licitaţia s-a anulat din cauza faptului că nu au fost îndeplinite criteriile de eligibilitate (documente de calificare/ tehnic / financiar)  de către cel puţin 3 ofertanţi  pe fiecare lot în parte (sector I şi sector II), conform art. 29 alin (9) din Legea nr. 51/2006 – a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Pentru lotul 1 toate cele 3 oferte depuse au fost declarate neconforme/ inacceptabile; pentru lotul 2, doua oferte au fost declarate admisibile, iar 4 oferte au fost declarate neconforme/ inacceptabile. Până la data de 18.06.2015 rezultatul procedurii poate să fie contestat.

Caietul de sarcini a fost realizat în conformitate cu Ordinul nr. 111/2007 emis de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare”, arată Primăria Cluj-Napoca într-un răspuns la solicitarea Gazeta de Cluj.

În schimb, dacă scenariul de până acum se repetă, clujenii vor avea străzile curăţate de aceleaşi societăţi care au câştigat ultima licitaţie. Rosal şi Bratner vor curăţa cel mai probabil în continuare străzile în virtutea unor prelungiri care se vor face datorită faptului că Primăria Cluj-Napoca nu a reuşit în ultimii ani să finalizeze o licitaţie.

 

Incompetenţa lui Virgil Poruţiu, responsabilitatea nimănui

Virgil Poruţiu este directorul tehnic în Primăria Cluj-Napoca şi responsabilul de marile licitaţii. El se ocupă şi de licitaţia pentru salubrizare stradală. S-a ocupat şi de prima licitaţie, anulată de instanţă, s-a ocupat şi de a doua licitaţie, anulată chiar de ei. El spunea pe 3 iunie că procedura s-a finalizat. Pe www.gazetadecluj.ro puteţi auzi declaraţia acordată ziarului Gazeta de Cluj de către Virgil Poruţiu. Ulterior, când l-am contactat să îl întrebăm dacă îşi asumă responsabilitatea a devenit dintr-o dată iremediabil ocupat. Iar şeful lui direct, Emil Boc, e plecat în China. Cum ar veni nimeni nu îşi asumă nimic.

”E finalizată evaluarea, dar mai multe detalii nu vă pot da. Nu vă pot spune. Nu îmi permite legea să vă spun”, declarat pe 3 iunie Virgil Poruţiu, director tehnic în Primăria Cluj-Napoca.

Oficialii biroului mass-media din Primăria Cluj-Napoca au confirmat pentru Gazetadecluj.ro că licitaţia pentru salubritate stradală a fost anulată.

”Licitaţia a fost anulată. O să se refacă din păcate. Ei într-adevăr nu au respectat caietul de sarcini şi pot depune contestaţie până în 18 iunie la Primărie. De luni au fost anunţaţi”, a declarat pentru www.gazetadecluj.ro Iulia Perşa din cadrul biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca.

 

Cele mai bune oferte

Licitaţia pentru salubrizare şi deszăpezire în municipiul Cluj-Napoca trebuia să fie adjudecată de Rosal şi de către societatea Brai Cata din Brăila, conform punctajului calculat iniţial de sursele Gazeta de Cluj. Se pare că cei de la Primăria Cluj-Napoca nu au acceptat nici cele două oferte, dar nici alte oferte. Brai Cata este deţinută de societatea Urban, a ”baronului gunoiului din Vâlcea”, Florescu Teodor Gabriel, arătam într-un articol anterior. Procedura a fost estimată de oficialii Primăriei Cluj-Napoca la 174 de milioane de lei. Directorul tehnic al Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Virgil Poruţiu, ne-a specificat că în 35 de zile se va anunţa care ofertă a fost declarată câştigătoare, în afara celei depuse de Retim, care a fost anulată odată cu deschiderea ofertelor. Apoi va urma perioada când procedura poate fi contestată.

Vechile contracte de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca sunt expirate din octombrie 2013, adică de un an jumătate. Aşa că sperăm că vom afla cât mai curând câştigătorul acestei noi proceduri care ar mai putea trena câteva luni, dacă nu ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.