Administraţia judeţeană a aprobat o documentaţie pentru obţinere de finanţare de către Spitalul Judeţean Cluj. Consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre cu privire la mai multe reparaţii la acoperiş clădire administrativă, atelier mecanic, atelier de tâmplărie şi electric, terase centrală termică.

 

Argumente de obţinere a ajutorului financiar

Din punct de vedere al infrastructurii, clădirile sunt în majoritatea lor foarte vechi, construite între anii 1897-1904, care de-a lungul anilor au suferit lucrări de întreţinere şi igienizare, la ora actuală sunt într-o stare neconformă cu cerinţele şi pretenţiile pacienţilor şi angajaţilor. Lipsa lucrărilor de întreţinere şi vechimea construcţiilor, au dus la degradarea în timp a elementelor structurale ale acestora. Clădirile asupra cărora se doreşte a se interveni, se află amplasate în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în interiorul zonei de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural urbanistice, în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, situat pe str. Clinicilor, nr.3-5. Acestea sunt proprietatea Statului Român, în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, ele făcând parte din ansamblul Clinicilor Universitare, construite la sfârşitul secolului XIX.,cu spaţii destinate activităţilor medicale, didactice şi activităţilor gospodăreşti conexe. Clădirile asupra cărora urmează să se intervină, se situează pe cea de-a doua terasă a ansamblului,fiind construite în perioada 1897-1899, în imediata vecinătate a străzii Victor Babeş şi a capelei funerare a clinicilor.

Din punct de vedere estetic, clădirile realizate în acest ansamblu, au un aspect unitar, prin faptul că s-au folosit aceleaşi finisaje şi elemente decorative: faţadele sunt din cărămidă aparentă, completate de elemente decorative specifice – travei, ancadramente, portaluri socluri, brâuri şi cornişe, frontoane, console. De asemenea, învelitorile sunt realizate din plăci de ardezie, coşurile de fum sunt finisate la rândul lor cu cărămidă aparentă, echipate cu deflectoare din tablă, elementele de tinichigerie care echipează streşinile acoperişurilor constituie şi ele detalii care sunt specifice şi contribuie la expresia arhitecturală de ansamblu.

 

Cheltuieli estimate de 422,539  mii euro

Pentru realizarea reparaţiilor menţionate în proiect a fost nevoie de aproape 500 de mii de euro. În documentele prezentate instituţiei judeţene se precizează că valoare totală a investiţiei este de  1865,213 mii lei, respectiv 422,539  mii euro.

Conform indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii, proiectul are o durată de realizare a investiţiei de 24 luni. Eşalonarea investiţiei cuprinde ( INV/C+M ): în primul an suma de 677,290/464,000 mii lei, respectiv 826,914/690,699 mii lei în cel de-al doilea an.

Finanţarea obiectivului de investiţii se va face de la bugetul de stat, prin Bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie, din alte surse legal constituite ( buget local ), conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii şi alte fonduri legal constituite.

 

Bani de la Minister şi de la Consiliul Judeţean Cluj

„Mă bucur că instituţia judeţeană a aprobat referatul cu indicatori. După cum este punctat şi în documentaţie, vorbim de părţi ce au nevoie de o reabilitare urgentă. Voi depune o solicitare pentru finanţare la Ministerul Sănătăţii şi desigur şi la Consiliul Judeţean. Procedura va dura ceva timp tocmai de aceasta grăbim toate demersurile pentru demararea lucrărilor. În ceea ce priveşte lucrarea la acoperişul unui corp din Spitalul Judeţean se poate observa clar că acesta este vechi şi are nevoie considerabil de îmbunătăţiri. lipsa lucrărilor de întreţinere precum şi vechimea finisajelor a dus la degradarea în timp a acoperişului clădire administrativă, atelier mecanic, atelier de tâmplărie şi electric, terasa centrală, din incinta de pe strada Clinicilor nr. 3-5, a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Clădirea se situează pe cea de-a doua terasă a ansamblului şi au fost construită în perioada 1897-1899 în imediata vecinătate a străzii Victor Babeş şi a capelei funerare a clinicilor. Structura acoperişului are elementele de lemn afectate de infiltraţiile de ape meteorice şi de lipsa de întreţinere ”, a declarat pentru Gazeta de Cluj directorul spitalului, Petru Şuşcă.

În prezent împotriva scurgerilor de ploaie prin acoperişul avariat angajaţii au făcut improvizări cu nailon şi lemne bătute în cuie, însă umiditate ajunge la pereţi şi afectează tencuiala.

 

După faptă se speră şi la răsplată

La începutul anului 2015 apărau primi indicatori a schimbării situaţiei financiare de la instituţia medicală. Petru Şuşcă, managerul Spitalului Judeţean Cluj, a reuşit în aproximativ 1 an să aducă unitatea pe care o conduce pe plus de la datorii de 13,3 milioane de lei. Cu toate ca mulţi sceptici din cadrul unităţii sanitare priveau cu îndoiala acest obiectiv al noii conduceri, se pare că a fost împlinit mai repede cu cel puţin şase luni. Astfel, Spitalul Judeţean Cluj a ajuns să termine anul fiscal 2013 plătindu-şi toate datoriile către furnizori. Şuşcă a reuşit să scape de 13,3 milioane de lei datorii în 14 luni, adică aproximativ 1 milion de lei pe lună.

Cu toate că noua conducere s-a zbătut să scoată unitatea din datorii, Spitalul Judeţean Cluj a reuşit să facă şi investiţii: trei autoutilitare pentru transportul hranei, 10 termostate, o trusă de osteosinteză, 111 licenţe de Windows. Tot din venituri proprii Spitalul Judeţean Cluj a efectuat şi reparaţii curente la anumite secţii în valoare de 850.000 de lei.
”Cele mai multe lucrări s-au efectuat la secţiile Ortopedia Traumatologie I şi II, Maxilo Facială I şi II, Endocrinologie, Oncologie, Reumatologie şi Ginecologie III Dominic Stanca. Serviciul de Anatomie Patologică a fost reabilitat parţial din venituri proprii, iar Spălătoria Spitalului a fost reabilitată cu fonduri din venituri proprii”, se arată în continuarea comunicatului emis de comitetul director. Spitalul Judeţean Cluj îşi desfăşoară activitatea într-un sistem multipavilionar cu 30 de clădiri. Unitatea sanitară are 1.542 de paturi şi 3.065 de angajaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.