Partidul Social Democrat (PSD) Cluj îşi schimbă şefia. Social-democraţii se pregătesc de o nouă conducere, care să îi scoată din zona crepusculară în care s-a adâncit. Partidul a ales să îşi restructureze compoziţia atât la nivel municipal, cât şi judeţean, prin multiple conferinţe de alegeri. Pe timp de criză naţională PSD doreşte să devină o construcţie alternativă la actuala guvernare.

Prea puţini cei aflaţi în cursa pentru alegeri

La nivel judeţean alegerile sunt programate pe 8 iulie. Lucrurile sunt încă neclare în ceea ce priveşte candidaturile. Senatorul Alexandru Cordoş şi-a anunţat oficial candidatura pentru preşedenţia organizaţiei judeţene, însă este posibil să candideze şi actualul preşedinte al PSD Cluj Napoca, Remus Lăpuşan, sau Valentin Cuibus.

“Înainte trebuie să finalizăm conferinţa la nivel municipal. Doar de săptămâna viitoare va începe organizarea propriu-zisă a campaniei pentru nivelul judeţean. Eu personal, deocamdă nu mi-am depus oficial candidatura. Încă mă gandesc dacă am să fac acest lucru. Partidul Social Democrat trebuie să vină cu un mesaj nou, clar, îndreptat înspre populaţie, dar şi înspre membrii de partid. Trebuie să vină cu un program bine pus la punct, să aibă proiecte realizabile, concrete, încât să demonstreze că este o alternativă la actuala guvernare.”, a declarat Remus Lăpuşan pentru Gazeta de Cluj.
Referitor la problemele specifice ale judeţului Cluj acesta a mai adăugat: “Este vorba despre politica internă a partidului. Trebuie să avem în vedere restructurarea şi reformularea partidului şi a politicilor sale. De asemenea, optăm şi pentru o regândire structurală. Am avut în Cluj un interimat mai lung, iar anumite chestiuni nu sunt în momentul de faţă foarte bine puse la punct. Trebuie să începem cu partea de restructurare şi cu o mai bună comunicare cu cetăţeanul. Am făcut eforturi foarte mari, iar PSD trebuie, şi are posibilitatea de a se impune cu programe sociale la Cluj.”

“Un discurs politic civilizat şi alternative” propus de Mircea Jorj

Fostul subprefect de Cluj, Mircea Jorj a candidat şi el la funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale Cluj-Napoca a PSD. El a precizat că a fost determinat să intre în cursă de faptul că în acest moment un proiect serios pentru PSD Cluj-Napoca este de interes local şi nu numai, ci chiar naţional, cu o viziune şi proiecţie asupra a ceea ce va avea să se întâmple în folosul cetăţenilor acestui oraş.

“Mă gândesc la formarea unei echipe foarte hotărâte, pe viitor cu ambiţii la funcţia de primar şi cu un număr destul de mare de consilieri locali şi judeţeni. Momentan clujenii sunt puşi în faţa unor tensiuni locale de care sunt dezamăgiţi. Consider că au nevoie de solidaritate, implicare şi proiecte delimitate foarte clar. Acestea sunt o parte din dezideratele mele. De asemenea, militez pentru o abordare foste aplicată sectorial, o abordare foarte tehnocrată a problematicilor. Scopul este ceea ce va urma de acum încolo: o guvernare ca alternativă la ce se petrece acum. Îmi doresc ca la alegerile din 2012 să avem o guvernare locală bazată pe profesionalism, viziune şi respect. Clujul are nevoie de profesionalism, dar nu de unul negativ cum a avut parte până în prezent. Clujul este imaginea Transilvaniei, un centru regional foarte important, iar felul în care s-a făcut administraţie publică aici, nu a fost benefic. Avem nevoie de banii publici pentru o infrastructură culturală, nu pentru un urbanism şi pe verticală şi pe orizontală, nu pentru fântâni cântătoare laminate frumos seara”
“Avem nevoie cu toţii de modernizarea Clujului. Şi asta trebuie să o facem noi, locuitorii oraşului. Economia locală trebuie stimulată. Nimeni nu va veni de la Bucureşti să ne ajute, noi trebuie să ne ocupăm şi să ne restabilim priorităţile, lucrurile esenţiale care au lipsit atât de mult Clujului. Nu este important un înveliş, ci esenţa. Noi avem o situaţie deosebit de critică. L-am avut pe Funar, apoi Clujul s-a deschis, dar înspre ce?
Aşteptările cetăţenilor sunt foarte mari. PSD Cluj trece printr-o perioadă de transformare internă. Într-o perioadă foarte scurtă de timp am asistat la schimbări profunde în structuri. E nevoie de atitudine şi tehnică de abordare. Organizaţia va fi una aplicată de luni încolo, iar proiectele vor răspunde la teme. ”  

Jorj l-a avut drept contracandidat la algerile pentru municipiu, pe istoricul Ioan Bolovan. Acesta a declarat: “Aşteptarea mea legată de PSD este de a aduce în fruntea partidului o echipă credibilă, profesionistă, care să scoată partidul din această zonă gri, în care s-a afundat. Problemele cu care se confruntă PSD Cluj Napoca sunt cele cu care se confruntă PSD şi la nivel naţional, dar şi întreaga Românie. În momentul de faţă oraşul duce lipsă de soluţii pentru problemele cu care acesta se confruntă. PSD are potenţial, are oameni profesionişti gata să ofere soluţii.”

Valentin Cuibus, actualul preşedinte al organizaţiei social democrate din Cluj, a informat că preşedinţii organizaţiilor au fost schimbaţi în proporţie de circa 35%, iar în ceea ce priveşte funcţiile de conducere în general, ponderea schimbării este de circa 50%. Printre altele, au avut loc schimbări ale conducerii în organizaţiile din municipiile Câmpia Turzii şi Gherla, dar şi în cea din oraşul Huedin. Cuibus, nu exclude o candidatură pentru un nou mandate. Însă potrivit noilor prevederi legale, funcţia sa de director la Palatul Copiilor Cluj devine problematică când vine vorba de politică. Funcţia de director nu mai este compatibilă cu nici o funcţie de conducere în politică.

Până la finalul acestui an, PSD Cluj intentionează să îşi numească candidaţii pentru principalele primării din judeţ. “Dorim să începem pregătirea candidaţilor pentru alegerile din 2012 cu cel puţin un an şi jumatate înainte”, a precizat Cuibus în Monitorul de Cluj.

PSD vrea alegeri şi pentru diaspora

Prezent la Cluj, preşedintele PSD Bruxelles, clujeanul Dan Luca, a anunţat că social-democraţii ce locuiesc în afara graniţelor este foarte probabil să aibă parte de un congres în luna septembrie, la Bruxelles.
“Diaspora poate fi considerată ca noua regiune de dezvoltare a României şi nu trebuie neglijată. Este nevoie de o strategie a PSD pentru diaspora, ţinând cont de modul în care s-a votat la alegerile din 2008 şi din 2009”, a declarat Luca pentru Monitorul de Cluj. El a mai adăugat că filialele din diaspora se impune cu necesitate să devină entităţi distincte, de sine stătătoare, autonome, si nu doar organizaţii ale PSD Bucureşti, aşa cum sunt în prezent.

Partidul Democrat Liberal  a dat un pas înapoi     

Şi la nivelul PDL Cluj erau programate alegeri interne, însă Colegiul Director al Partidul Democrat Liberal a decis să amâne procesul de alegeri pentru primăvara anului 2011. Liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda a declarat că, la nivelul organizaţiei pe care o conduce, până în acest moment s-au derulat alegeri în toate filialele constituite la nivelul secţiilor de votare şi că urmează să se stabilească în cadrul Biroului Judeţean dacă vor continua alegerile în filiala judeţeană sau dacă procesul va fi suspendat, apare precizat în Făclia.

Alegerile din Dej s-au lăsat cu scandal

La cinci zile după ce şi-a depus candidature pentru PSD Dej, actualul primarul, Costan Morar, a fost suspendat din funcţia de membru de partid. Biroul municipal al PSD l-a sancţionat pe Morar pe motiv că acesta nu şi-a achitat contribuţia de membru aferentă perioadei 2009-2010, în valoare de 2.300 de lei, şi că acesta ar fi adus prejudicii imaginii şi prestigiului partidului, prin comportamentul său în anumite situaţii.”   Deputatul PSD Cornel Itu  şi-a asigurat, miercuri seară, un nou mandat la şefia organizaţiei municipale Dej.

Sorana Ionăşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.