Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în şedinţa de lucru din 13 februarie 2020 pe noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Postul episcopal a rămas vacant în urma pensionării Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, informează basilica.ro.

Episcopul vicar ales, prin vot secret, este Arhimandritul Benedict Vesa şi va purta titulatura Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul.

Actualmente, Episcopul vicar ales la Cluj este secretar eparhial și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Pentru acelaşi post a candidat şi Arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Noul Episcop vicar ales, pe numele de mirean Valentin-Cosmin Vesa, s-a născut în data de 13 februarie 1984, în orașul Abrud, județul Alba. Între anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Univerității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. În anul 2010 a absolvit un master în Teologie Ortodoxă Sistematică în cadrul aceleiași facultăți.

În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.

Între anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Școala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a și obținut titlul de doctor în Teologie. Urmează un al doilea doctorat, în studii istorice și istorico-religioase, în perioada 2012-2016, la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore al Universității din Padova, Italia.

Începând cu anul 2012 este secretar eparhial al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În data de 17 ianuarie 2015 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, primind numele de călugărie Benedict. La sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit.

1 COMENTARIU

  1. Cadru tânăr, de nădejde și cu înalte studii!

    „În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.”

    Tragem nădejde că nu a fost supus unor ritualuri perverse pe acolo pe unde a fost, sub influența unui drog strecurat în paharul cu limonadă, drog care anulează voința proprie pentru câteva ore. Urmează evident filmarea faptelor obscene și șantajul pe viață că dacă nu joacă cum i se cântă, se va da totul în vileag. Așa își formează ecumeniștii executanți fideli ai planurilor lor de distrugere a Ortodoxiei și de amalgamare a tuturor religiilor, într-una singură, new age.

    Din nou, sper să le fi scăpat. Doamne ajută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here