Alegerile la Universitatea “Babes-Bolyai” au inceput cu aproximativ un an inainte de alegerea propriu-zisa a noului conducator. Disputa, in momentul de fata, se duce pe baza modului in care va fi ales noul rector. Majoritatea oamenilor importanti din facultate s-au dat “loviti” sau prea putin preocupati de subiectul “cine va conduce universitatea pentru un mandat de patru ani”. Intrebarea este daca urmatorul rector va fi la fel de “Magnific” precum se crede, acum, Andrei Marga sau tot actualul rector va conduce universitatea din umbra, precum a facut-o in perioada cand la conducere era Nicolae Bocsan.

Lupta pentru functia de rector a inceput in UBB, desi cel mai probabil alegerile vor avea loc in aprilie 2012. Printre candidatii care ar fi in vizor pentru o asemenea functie se numara Dumitru Matis, actualul decan al Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Emil Boc, actualul prim-ministru al Romaniei, Mircea Maniu, membru in Consiliul Profesoral al Facultatii de Studii Europene, dar si Daniel David, seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie. Daca ultimul a raspuns, clar, ca nu candideaza, iar Emil Boc are putine sanse sa ajunga in aceasta functie, surse din cadrul UBB sustin ca Matis este deja castigatorul alegerilor. Printre “pierzatorii” alegerilor se numara actualul rector, Andrei Marga, care nu mai are voie sa candideze la un nou mandat si Serban Agachi care, desi este considerat un bun manager, nu are dreptul sa candideze.

Rectorul Universitatii “Babes-Bolyai”, Andrei Marga, s-a dezis, din nou, de la a raspunde intrebarilor legate de un viitor concurs, probabil datorita supararii personale ca nu mai poate candida la un nou mandat. El a raspuns prima data la telefonul sau personal si a cerut sa fie sunat in 15 minute. Dupa minutele solicitate, a intrebat cine e la telefon si pe ce tema e discutia. La aflarea vestii a cerut din nou sa fie sunat peste inca o ora. Va lasam sa ghiciti daca a raspuns sau nu la telefon dupa acea ora.

“Obiectul referendumului il constituie stabilirea, prin vot universal, direct, secret si egal, a modalitatii de desemnare a rectorului.
Tema supusa referendumului universitar este stabilirea optiunii pentru una dintre cele doua modalitati de desemnare a rectorului prevazute la art. 209 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1 din 2011 pe baza de concurs public sau pe baza de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret si egal.
Persoanele cu drept de vot inscrise pe listele de vot sunt chemate sa se pronunte prin aplicarea stampilei de vot pe una dintre variantele inscrise pe buletinul de vot pentru care opteaza. Au drept de vot toate cadrele didactice si cercetatorii care sunt angajate/angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata in cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” si reprezentantii studentilor din senatul  universitar si din consiliile facultatilor”, se arata in anuntul oficial al referendumului.
Referendumul universitar va hotari modul de desfasurare a alegerilor pentru functia de rector a Universitatii “Babes-Bolyai”. O dezbatere publica pentru informarea comunitatii academice asupra referendumului universitar si implicatiile acestuia va avea loc pe 08.06.2011, iar o alta pe 13.06.2011. Referendumul propriu-zis va fi pe 20.06.2011.
Doua variante pentru concurs
“Nu am nici cea mai mica idee. Oricine poate fi candidat. In principiu, oricine.  E ultimul lucru care ma preocupa acum. In momentul acesta lucram la clasificarea universitatii. Acum se stabileste metodologia de alegeri. Sunt doua posibilitati.  Prima este alegerea interna a rectorului din randul cadrelor universitatii, aproximativ cum a fost pana acum, si a doua este sa se organizeze un concurs la care pot participa si oameni din exterior.  Nu am alocat acestui lucru (n.r. gandului la cine va candida pentru functia de rector) niciun minut din timpul meu pentru ca am cu totul alte lucruri pe cap. Banuiesc ca nu poate fi incadrata o persoana de peste 65 de ani. Si in a doua varianta rectorul poate fi tot angajat al Statului si a universitatii”, declara Andrei Marcus, prorector responsabil de echiparea laboratoarelor, competitivitatea si cooperarea locala.
Matis, cel mai bine vazut
Intrebat cine ar putea fi viitorul rector al Universitatii “Babes-Bolyai”, Ioan Bucur a declarat: “Nu stiu ce sa zic. Domnul Marga nu mai poate sa fie rector. El nu mai are dreptul. Un al doilea om pe care eu l-as fi pus rector ar fi fost domnul Agachi (n.r. presedintele Consiliului Academic) care este un manager excelent, insa nu stiu daca el mai are dreptul. Eu as fi mers cu Agachi pentru o legislatura, dar cred ca nici el nu mai are voie. Atunci trebuie sa vina unul mai tanar. Din cate am auzit eu, tendinta este ca domnul Matis de la Stiinte Economice (n.r. Dumitru Matis, decanul de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor) sa candideze. Foarte multa lume spune ca el ar fi doritor sau vizat pentru un astfel de post. Eu il gasesc pe Matis un tip atat destept, cat si foarte bun gospodar. Mai este un tip foarte destept, care “se stie” la capitolul cercetare stiiintifica, Daniel David.
El este mai tanar si nu a condus unitati administrative, probabil ca nu va avea o sustinere prea buna din acest punct de vedere. Cam astea sunt posibilitatile pe care le vad eu”, a declarat Ioan Bucur, membru in Consiliul Academic al UBB.
 Daniel David, decis sa nu candideze
“Nu s-a pus niciodata problema,  nici nu m-am gandit (n.r. sa candidez la functia de rector). Eu sunt prins pe partea de cercetare si nu m-am gandit la pozitii administrative. O sa incep sa fiu si eu mai interesat de subiect (n.r. cine va fi viitorul rector) cand se va pune problema. In luna martie sau aprilie vor fi alegerile. Cu un an inainte mi se pare prea devreme. Trebuie sa ne focalizam pe mecanismul de alegere acum. Inca stau sa ma gandesc, fiindca cunosc in strainatate universitati bune care functioneaza si pe varianta cu alegeri din partea corpului didactic si pe partea cand rectorul vine pe filiera corporatista. Inca ma gandesc care s-ar potrivi mai bine. Sunt cam la 50%-50%, nu am o opinie inca. Trebuie sa explorez si, cu siguranta, voi avea o optiune. Inca nu m-am gandit”, a declarat pentru “Gazeta de Cluj” Daniel David, seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”.
Prorectorul Cristina Ciumas, responsabila cu finantarea si administratia, dar si de cooperarea cu economia, nu a dorit sa comenteze alegerile din acest an. “Nu ma pronunt in chestiunea asta. Eu am foarte mult de lucru in momentul de fata”, a declarat, pe scurt, Ciumas.
Prorectorii Nicolae Bocsan, Luminita Silaghi Dumitrescu, Stefan Szamoskozi, Rudolf Graf si cancelarul Radu Catana nu au putut fi contactati in ciuda insistentelor reporterilor “Gazetei de Cluj”.

Cifra: 7 oameni vizeaza viitoarea conducere a Universitatii “Babes-Bolyai”

Biroul electoral al Universitatii “Babes-Bolyai” are urmatoarea componenta:
1.     Razvan Nistor (Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor)
2.    Radu N. Catana (Facultatea de Drept)
3.    Benedek József (Facultatea de Geografie)
4.    Delia Balas (Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii)
5.    Horia Pop (Facultatea de Matematica si Informatica)
6.    Andrei Ciubuc (Prefectul studentilor,  Facultatea de Studii Europene)
7.    Dana Bizuleanu (Subprefectul studentilor, Facultatea de Litere)

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.