A incercat sa bage zazanie intre magistrati si CSM
Judecatorul clujean si membrul CSM, Cristi Danilet, critica mandatul fostului ministru al justitiei, Catalin Predoiu. Conform judecatorului, pe timpul mandatului, Predoiu a refuzat constant sa sustina eliminarea pensiei de serviciu a magistratilor corupti, a favorizat notarii in timp ce o buna parte dintre parlamentari aveau aceasta profesie si nu a sprijinit in niciun fel Strategia de intarire a integritatii din justitie.

Dupa ce a fost schimbat din functie, fostul ministrul al Justitiei, Catalin Predoiu, s-a reintors in cadrul biroului de avocatura al familiei. Judecatorul clujean si membrul CSM, Cristi Danilet, face o radiografie a mandatului lui Predoiu, un ministru care face parte din pleiada ministru care s-au perindat pe la “fraiele” justitiei si nu au rezolvat problema arhivei SIPA, o serie de documente stranse de SRI despre judecatori.
“Predoiu era un necunoscut inainte de a prelua mandatul de ministru al justitiei. Lipsit de experienta practica ca avocat pledant, era total nefamiliarizat cu problemele sistemului judiciar.
Ma depaseste motivul pentru care Predoiu a fost numit ca ministru al justitiei (ca sa nu mai spun ca habar nu am de ce pentru o scurta perioada a fost ministru de externe sau chiar prim-ministru). Probabil initial a contat ca a fost membru de partid. Nu stiu, nu e treaba mea. Mi-a atras atentia ca la un moment dat s-a autosuspendat dintr-un partid ca sa fie mentinut ca ministru de alt partid. Si tot a fost ministru, de vreo cateva ori. Pot spune ca, fara a fi om politic adevarat, Predoiu a reusit sa fie politicianul perfect. A evitat sa se implice in dezbaterile politicienilor si a avut un puternic sustinator in presedintele Basescu”, il caracterizeaza judecatorul Danilet pe fostul ministru al Justitiei.
De asemenea, in opinia magistratului, se poate spune ca Predoiu a incasat bani de pe urma studiilor care au stat la baza emiterii noilor coduri de legi.
“Au iesit proiectele de coduri, facute de comisii a carui componenta si salarizare au fost tinute multa vreme in ascuns. Ca sa aflam de ce: dintr-una facea parte si cel ce avea sa devina ministrul justitiei, incasand 75 mii de dolari. Apoi codurile au trecut prin Guvern. Apoi au fost intocmite studiile de impact, incalcandu-se art. 33 din Legea 24/2000 cu privire la tehnica legislativa, potrivit caruia studiul se face inainte, nu dupa aparitia actului normativ. E, de fapt, si logic. Dar nu si in logica lui Predoiu care a atribuit unei case de avocatura contra unui milion de euro sarcina intocmirii studiului. Si dupa ce a fost intocmit, a decis sa mai lungeasca publicarea sa dandu-si seama ca nu isi poate asuma sarcinile ce ii revin conform studiului”, explica Danilet.

Romanilor le place recidiva

“Se lauda ex-ministrul Predoiu cu reformele din sistemul de penitenciare si de probatiune. Atunci cum se face ca sub ministeriatul lui am primit cele mai multe condamnari la CEDO pentru conditiile de detentie? Oricum, ramane demn de ras o invitatie la MJ trimisa de Predoiu in 2008 unui site anonim, penifest, pentru a-i convinge pe autorii anonimi sa nu mai scrie despre el de rau… Cat despre reforma probatiunii, si aici am dileme mari. Pai acesta este sistemul in care in anul 2009 ministrul a aprobat majorarea salariilor tuturor consilierilor de probatiune cu 50%, desi nu exista niciun act normativ in acest sens – iar asta facea ministerul care vegheaza asupra legalitatii in Romania! Ca sa inchei subiectul: in Romania rata recidivei este de 50%. Ceea ce inseamna ca din totalul de detinuti, jumatate comit din nou infractiuni la iesirea din penitenciar. Si pentru ca nu indrazneste nimeni sa o spuna, am sa zic eu cat cheltuieste statul roman pentru fiecare detinut am sa o spun eu: 2600 lei lunar. Cam atat despre eficienta si reforma in acest sistem. Totusi, parca as mai spune ceva: 18 luni a avut la dispozitie Guvernul din care facea parte domnul Predoiu sa gaseasca o solutie in materia imobilelor nationalizate, cu privire la care pierdem procese pe banda rulanta la Strasbourg. Nimic. Acum am primit o prelungire. Sa vedem cum joaca Romania in prelungiri si in deplasare. Caci acasa bani nu avem decat pentru autostrazi si borduri”, este de parere Danilet.

Strategie nula

In legatura cu strategia de dezvoltare a Justitiei ca serviciu public, strategie cu care Predoiu s-a mandrit pe toate perioada mandatului, judecatorul clujean o deconstruieste punct cu punct. “Autoritatea Nationala pentru Cetatenie: ministrul raporteaza ca a redus mai multe posturi la MJ ca sa se incadreze in conditiile de austeritate formata dintr-o directie a MJ. Numai ca toate posturile reduse din MJ se regasesc in nou infiintata ANC, care in realitate are cu un nr de posturi superior celui redus din MJ. Despre scandalul de la inceputul anului soldat cu arestari la ANC, nu mai amintesc”, explica Danilet. De asemenea, Institutul National de Expertize Criminalistice, o institutie in plina criza, mentine un sistem de expertize care instituie un monopol al statului in domeniu, incalcand standardele CEDO, asa cum constata un Raport olandez intocmit in 2006. “Singurul expert autentic in materie de audio-video isi da demisia, si de unde era o persoana ignorata in tara si ale carui idei au fost respinse de Predoiu, a ajuns sa conduca un institut in Colorado. Cel de-al doilea expert care a denuntat in mod repetat nereguli din sistemul de expertize, tocmai a fost dat afara. In privinta avocatilor, nu a putut rezolva problema legitimitatii celor doua structuri de barouri existente in Romania, despre mediere nu l-am auzit vorbind niciodata de importanta medierii, situandu-se de partea avocatilor care au impresia falsa ca mediatorii le vor lua painea. Cu toate acestea, MJ a cheltuit milioane e euro in programe interesand medierea. Fara nici un rezultat, insa. In privinta consilierilor juridici, a ramas aceeasi profesie incerta ca statut, iar la capitolul educatie juridica pentru cetateni, subiectul a fost absolut ignorat de fostul ministru, inconjurat de auto-intitulati specialisti in „management juridic” si „management judiciar” lipsiti de minime abilitati de comunicare”, explica magistratul.

Predoiu, “pui” de intrigant

Conform judecatorului Cristi Danilet, fostul ministru al Justitiei s-a preocupat de dezbinarea magistratilor, incercand sa tese o retea de intrigi printre judecatori. “A incercat sa bage zazanie intre magistrati si CSM. Imi aduc si acum aminte cum o judecatoare, aflata oficial in biroul ministrului, mi-a relatat cum acesta s-a dus la un moment dat la dulap si s-a intors cu un dosar spunand „Vrei sa vezi ce fac prietenii tai din CSM?!”. Nu sunt curios sa aflu ce era in acel dosar, insa. Personal nu am nici un stres. A avut o tactica extraordinara de subminare a conducerii reformatoare a CSM din 2011. Mai intai a promis cooperare totala. A spus acest lucru si in afara. Dupa care a refuzat orice intalnire informala. Apoi a dat interviuri in care a lovit in aripa reformista. Totul a culminat cu o iesire publica inainte cu o zi de alegerile din ian. 2012 pentru noua conducere a CSM, iesire inadmisibila din partea unui membru al executivului, prin care si-a manifestat optiunea dorind sa influenteze optiunea altor CSM-isti. Si, mai mult, imediat dupa alegerea noii conduceri, intr-un gest de bunavointa totala, a invitat-o la intrunirile JAI (dar pe banii CSM, sa ne intelegem). Adica, intr-un loc politic in care se aduna ministrii de justitie si de interne din statele UE, s-a prezentat ministrul justitiei fluturand ca pe trofee doua capete de magistrati pentru a se lauda colegilor europeni: „Ia uitati ce tare sunt eu, ministrul justitiei din Romania, cum tin in mana conducerea CSM!”. Evident, pe nimeni nu a interesat ca aceste plecari s-au facut pe banii CSM, ca membrii CSM nu au avut acolo nicio luare de pozitie (nici nu aveau cum), si ca nu s-a vazut nici un beneficiu pentru sistem de la aceste … vizite. Prostul obicei vad ca l-a preluat acum si noul ministru, Corlateanu”, spune judecatorul Cristi Danilet.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.